Maine ajung in unitatile de primiri urgente primele teste rapide pentru COVID-19
Stire medicala
Incepand de maine, vor ajunge in unitatile de primiri urgente ale spitalelor teste rapide pentru COVID-19. Peste 43.000 de astfel de teste vor fi distribuite in prima faza, iar saptamana viitoare vor fi cumparate alte 1 milion de teste, a anuntat Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru.
Acesta este de parere ca astfel se va reduce aglomeratia din UPU, pentru ca pacientii vor primi rapid rezultatele testului si in functie de acestea, vor fi distribuiti in spitale. Testele rapide le vor fi facute pacientilor cu simptome de infectie respiratorie care ajung in unitatile de primiri urgente. In prezent, testarea se face in functie de definitia de caz si in unele cazuri particulare. Capacitatea de testare in Romania este de cel mult 50.000 de teste in 169 puncte de testare, unde zilnic se fac intre 30.000 si 37.000 de teste, a mentionat Tataru.
Ministrul Sanatatii a mai vorbit si despre un posibil lockdown inainte de alegerile parlamentare. Acesta spune ca nu se urmareste aceste lucru.
"Nu urmarim si nu cred ca vom avea un lockdown. Va trebui fiecare dintre noi sa nu ajungem nici macar la anumite carantinari de localitati. Suntem intr-un moment in care putem gestiona aceste lucruri, dar nu putem gestiona singuri ca parte medicala, este si o parte a populatiei civile. Suntem pe o crestere a numarului de cazuri, sper sa nu fie o crestere mare. Niste masuri luate astazi isi vor face efectul in 14-28 de zile. Trebuie sa gandim in perspectiva, nu oprim un proces intr-o zi, in oprim intr-o perioada si nu il oprim doar noi in spital, tratand pe cei pe care ii avem deja imbolnaviti, este si un sistem care trebuie sa reactioneze in pre-spital”, a adaugat Nelu Tataru, potrivit hotnews.ro.
Sursa: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24396454-video-tataru-din-5-sau-6-noiembrie-vor-ajunge-upu-primele-teste-rapide-pentru-covid-19-nu-cred-vom-avea-lockdown.htm
STUDIU. Transmiterea COVID-19 intre membrii familiei este mai semnificativa decat se credea
Se stia deja ca noul coronavirus se raspandeste rapid in interiorul caminului. Un studiu recent arata, insa, ca transmiterea infectiilor cu COVID-19 intre membrii familiei este mai semnificativa decat se credea.
Studiul a fost publicat pe 30 octombrie, in revista Morbidity and Mortality Weekly Report, si a fost realizat pe un esantion de 191 de persoane din Tennesee si Wisconsin, care locuiau cu cel putin un membru al familie pozitivat.
Dintre acestea, 102 persoane au fost infectate, aproximativ 75% dintre aceste infectari survenind in primele 5 zile dupa ce un mebru al familiei s-a imbolnavit. „Am observat ca, dupa ce un prim membru al familiei s-a imbolnavit, mai multe infectari au fost detectate rapid in gospodarie”, a declarat autorul principal dr. Carlos Grijalva, conferentiar de sanatate publica la Vanderbilt University Medical Center din Nashville.
Alte cercetari care urmaresc transmiterea COVID-19 in familii au identificat o rata secundara de infectare de 30% sau mai mica. Cum isi explica specialistii motivul pentru care rata secundara de infectare este mai mare in noul studiu comparativ cu rapoartele anterioare? Diferenta se pare ca o fac atat metodele de testare mai riguroase si a testarii consecutive a contactilor familiei, dar si purtarea mastii. In tarile cu o rata de infectare secundara mai mica, specialistii sunt de parere ca cei care s-au infectat au purtat mai repede masti de protectie in casa si i-au indemnat si pe ceilalti membri sa o faca.
De altfel, inca de la debutul pandemiei, autoritatile au venit cu recomandari catre persoanele care suspecteaza ca ar putea avea coronavirus, spunandu-le sa se izoleze de restul familiei intr-o camera separata si sa foloseasca o baie separata, daca se poate. Izolarea ar trebui sa inceapa chiar inainte ca o persoana sa fie testata si sa aiba rezultatul, iar membrii familiei sa poarte masti in casa, mai ales in spatiile comune, unde distratantarea sociala nu este posibila, scriu autorii studiului.
Sursa: https://www.livescience.com/covid-19-household-spread.html
Peste 8.000 de cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore si 146 decese!
Alte 8.651 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost raportate in ultimele 24 de ore, in Romania, in urma a 35.964 de teste. Bilantul COVID-19 a ajuns astfel la 267.088, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica.
Cele mai multe cazuri au fost inregistrate in Bucuresti, respectiv 1.500 imbolnaviri si un un indice al incidentei COVID-19 de 4,24 de cazuri la mia de locuitori. Urmeaza judetele Timis (545), Iasi (363), Ilfov (336), Cluj (293) si Bihor (262).
Pana astazi, 4 noiembrie, pe teritoriul Romaniei, au fost confirmate 267.088 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 186.260 de pacienti au fost declarati vindecati.
De asemenea, au fost raportate 146 decese. Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 20-29 de ani, 7 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 13 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 26 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 51 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 48 decese la categoria de peste 80 de ani.
138 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 4 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 4 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.867. Dintre acestea, 1.001 sunt internate la ATI.
Articole recomandate
- Artrita reumatoida - exercitii pentru maini
- Anevrismul aortei abdominale, Dr. Bogdan Vintila, medic primar chirurgie vas ...
- Crioterapia prostatei procedura utilizata in tratamentul cancerului de prostata
- Cum sa scapati de teama de esec
- Investigatii precise - RMN si CT - diferente, cand si de ce se fac?
- Depresia la adolescenti
- Mituri vechi despre sanatate pe care sa le ignorati
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?