Lintea, din nou la moda
Stire medicala
Lintea castiga din nou teren in bucataria europeana, ca urmare a interesului crescand acordat de consumatori alimentatiei sanatoase. Iata doar cateva dintre motivele pentru care lintea nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia noastra: este una dintre leguminoasele cele mai usor de digerat, in amestec cu orez si legume alcatuieste un meniu vegetarian bogat in proteine si sarac in grasimi si are un continut exceptional de fibre alimentare.
Lintea se bucura de mare succes la curtea faraonilor egipteni, dupa cum indica frescele din epoca domniei lui Ramses al II-lea. Nici asirienii nu erau straini de cultivarea lintei. Se pare ca lintea era cultivata chiar in vestitele gradini suspendate ale Babilonului, in secolul al VIII-lea i.H.
Treptat, culturile de linte s-au raspandit in Grecia antica, insa aici lintea era vazuta ca alimentul saracilor. De altfel, despre noii imbogatiti ai vremii se spunea, ironic, ca lintea nu mai era pe gustul lor... De-a lungul timpului, lintea a devenit un aliment de baza.
Lintea este o sursa importanta de antioxidanti, compusii care apara celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi, raspunzatori de aparitia afectiunilor cardiovasculare, a anumitor tipuri de cancer si a altor boli asociate imbatranirii.
La fel ca toate leguminoasele, lintea este bogata atat in fibre solubile, cat mai ales in fibre insolubile. Fibrele solubile pot contribui la prevenirea bolilor cardiovasculare, prin actiunea de normalizare a nivelului de colesterol din sange.
Tot fibrele solubile pot ajuta la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin incetinirea asimilarii glucozei din alimente. La randul lor, fibrele insolubile sunt eficiente in combaterea constipatiei, prin usurarea tranzitului intestinal.
Lintea este o sursa excelenta de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul si magneziul. Fosforul joaca un rol vital in mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. in plus, fosforul contribuie la dezvoltarea si regenerarea tesuturilor si la stabilizarea pH-ului sangvin.
La randul sau, fierul este esential pentru transportul oxigenului in organism si pentru formarea globulelor rosii in sange. Zincul intra in reactiile imunitare si accelereaza cicatrizarea ranilor. Magneziul intra in actiunile enzimatice si intareste sistemul imunitar.
Alaturi de minerale, lintea se mai remarca si prin continutul important de vitamine, in special de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Dintre acestea, vitamina B9, cunoscuta si sub numele de acid folic, joaca un rol major in producerea materialului genetic de tip ADN si ARN, in buna functionare a sistemului nervos si a sistemului imunitar.
Acidul folic este indispensabil femeilor insarcinate, pentru ca ajuta la dezvoltarea sanatoasa a fatului. Verde, rosie, bruna, blonda, mare, medie sau mica, lintea se gaseste in diverse sortimente. Avantajul lintei fata de majoritatea leguminoaselor este ca, fiind mai mica, necesita un timp mai redus de pregatire (intre 20 si 30 de minute).
Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentatie sunt lintea verde si cea rosie, care isi pastreaza cel mai bine forma si proprietatile in urma fierberii. Cu un gust fin, asemanator celui de nuca, lintea verde este cea mai raspandita varietate de linte. in schimb, lintea rosie este cel mai rar sortiment.
Inainte de a se pune la fiert, lintea trebuie aleasa cu atentie si spalata. Se poate lasa la inmuiat peste noapte, intr-o cantitate de apa de 3 ori mai mare decat cea de linte. Boabele care plutesc se indeparteaza. Pentru a elimina efectul de flatulenta pe care l-ar putea produce, se lasa la inmuiat timp de 8 ore, dupa care apa se arunca, iar lintea se spala bine inainte de a fi pusa la fiert in apa curata.
Consumata in salata, in amestec cu legume bogate in vitamina C, precum rosii, ardei sau broccoli, lintea isi sporeste proprietatile nutritive, iar fierul pe care il contine este absorbit mult mai usor.
Extrem de usor de pregatit este si supa de linte: lintea se fierbe, impreuna cu legumele preferate, ca pentru orice supa, iar spre final, pentru un plus de gust, se poate adauga putin chimen sau coriandru.
Va puteti convinge de proprietatile exceptionale ale lintei si de gustul savuros al mancarurilor pe baza de linte incercand lintea verde si cea rosie, de la SanoVita!
Pret la raft: linte rosie - intre 5,24 si 5,99 lei, linte verde - intre 4,19 si 4,79 lei.
Articole recomandate
- Detoxifiere naturala de primavara
- 6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor
- Alimente care determina constipatia
- Dieta pentru hipoglicemie
- Alimente care iti ofera satietate si care iti provoaca foame
- Piramida alimentatiei
- Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva c ...
- Factorii de risc ai bolii coronariene ischemice
- Dieta ABS