Jumatate din supravietuitorii din Bergamo nu si-au revenit complet de pe urma COVID-19 nici dupa 6 luni
Stire medicala
La mai bine de sase luni de cand noul coronavirus a ajuns in Bergamo, cea mai afectata provincie din Lombardia, Italia, aproape jumatate din supravietuitori nu si-au revenit complet de pe urma COVID-19.
Orasul Bergamo a asistat la scene tulburatoare in luna martie, cand sectiile de terapie intensiva s-au confruntat cu valuri de pacienti in stare grava, in urma infectarii cu SARS-COV-2. Orasul a inregistrat aproximativ 6.000 de decese cauzate de virus, un ziar local publicand intr-o zi un necrolog care s-a intins pe 10 pagini.
Bergamo a reusit sa reduca, in cele din urma, raspandirea virusului, iar acum a inceput un alt efort, de lunga durata, care tine de recuperarea pacientilor vindecati. Acum, medicii ii cheama pe supravietuitori pentru verificari, li se ia sange, li se examineaza inima si li se fac radiografii pulmonare.
Chiar daca cei care au supravietuit in urma infectarii cu SARS-COV-2 au acum teste negative si in mod clar patogenul a disparut din organism, medicii spun ca boala a lasat sechele in randul pacientilor, care nu se considera complet vindecati.
Serena Venturelli, specialist in boli infectioase la un spital din Bergamo, dezvaluie ca la intrebarea ”Va simtiti vindecati?”, aproape jumatate dintre supravietuitori raspund ca nu. Dintre primii 750 de pacienti verificati, aproximativ 30% prezentau cicatrici pe plamani si dificultati de respiratie. Alti 30% aveau probleme precum artere infundate, probleme cardiace si cedarea unor organe.
”Recuperarea poate fi simpla pentru unii si brutala pentru altii”, explica Venturelli. ”Ceea ce am vazut in luna martie a fost o tragedie, nu cazuri normale de spitalizare. Am simtit o obligatie morala de a-i chema inapoi”, a mai adaugat aceasta.
Medicii dezvaluie cazul unui pacient in varsta de 65 de ani, Giuseppe Vavassori, care se confrunta cu pierderi de memorie pe termen scurt si se foloseste de notite pentru a-si putea conduce in continuare afacerea. Un RMN a dezvaluit o serie de leziuni mici pe creier in cazul sau.
Un alt fost pacient, in varsta de 61 de ani, Guido Padoa, si-a revenit destul de mult incat sa poata pleca in vacanta, insa recunoaste ca doarme cu patru ore mai mult pe noapte decat inainte si uneori adoarme dintr-odata in mijlocul zilei.
Cu toate acestea, medicii din Bergamo sunt optimisti si spun ca problemele respiratorii ale fostilor pacienti par sa se rezolve incet, incet, chiar daca cicatricile pulmonare par a fi permanente.
Trauma psihologica ramane ultima bariera pentru pacientii care au reusit sa isi reia vietile, cu o oarecare normalitate.
Peste 100.000 de cazuri de COVID-19 in Romania. 1.391 cazuri noi au fost raportate in ultimele 24 de ore!
In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 1.391 cazuri noi de COVID-19, bilantul total al infectarilor ajungand la 101.075. Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 2.041.921 de teste. 26.149 de teste au fost efectuate in ultimele 24 de ore.
Cele mai multe noi cazuri de coronavirus continua sa fie in Capitala, respectiv 140. Urmeaza judetele Suceava - 75 cazuri noi, Prahova - 74 cazuri noi, Iasi - 62 cazuri noi si Bacau - 61 cazuri noi. Cele mai putine imbolnaviri au fost raportate in judetele Harghita - 4, Mehedinti - 5 si Ialomita - 7.
De asemenea, au fost raportate 35 de decese (25 barbati si 10 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Bihor, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Constanta, Covasna, Dambovita, Giurgiu, Hunedoara, Maramures, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Timis, Tulcea, Vaslui si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 4 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 50-59 ani, 6 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 12 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 13 decese la categoria de peste 80 de ani. 34 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.
Surse:
https://www.washingtonpost.com/world/2020/09/08/bergamo-italy-covid-longterm/?arc404=true
https://www.businessinsider.com/half-of-bergamos-covid-19-patients-havent-recovered-2020-9
Articole recomandate
- Obezitatea - problema hormonala sau de dieta?
- Cancerul de san - importanta screeningului si tratamente inovative
- Beneficiile pentru sanatate ale spanacului
- Pyoderma gangrenosum
- Tratament naturist pentru anemia nutritionala
- Sanatatea picioarelor: cum alegem incaltamintea corect
- Tratamentul leziunilor cranio-cerebrale
- Sincopa
- Piciorul in var equin