Intinde o mana de ajutor si daruieste viata. Doneaza sange!
Stire medicala
Centrul Medical Medsana si Asociatia BGS pentru Situatii de Dezastre si Calamitati va invita sambata, 10 decembrie, in intervalul orar 7-14 in incinta Spitalului CF2 Bucuresti (Bd. Marasti nr. 63, sector 1) sa va alaturati celor care intind o mana de ajutor, doneaza sange si daruiesc viata. Aceasta actiune face parte din Campania nationala de Donare de sange "Intinde o mana de ajutor".
"Facem un apel la bucuresteni si nu numai sa se alature eforturilor noastre si sa vina sambata sa doneze sange. Sangele este deosebit de pretios pentru cei care sunt supusi interventiilor chirurgicale, pentru cei care au suferit traume, arsuri, accidente sau care sufera de afectiuni grave si singura lor sansa este sa faca transfuzii periodice.
Ca medic obstetrician am intalnit deseori situatii in care mama imediat dupa nastere sau nou-nascutul au avut nevoie de transfuzii de sange fara de care eforturile echipei medicale ar fi avut putine sanse de reusita. Din nefericire, oricare dintre noi sau oricare dintre cei care ne sunt dragi poate ajunge in postura de a avea nevoie de o transfuzie sau un produs obtinut prin prelucrarea sangelui donat.
De aceea, este important sa intindem o mana de ajutor celor care au nevoie si sa donam sange", declara Dr. Anca Popa, medic primar obstetrica-ginecologie, Directorul Medical al Centrului Medical Medsana.
De ce este important sa donam sange
In Romania se inregistreaza un deficit major de sange, donatorii asigurand doar 66% din totalul necesar. Spre deosebire de alte tari, in Romania doar 1% din populatie doneaza sange, comparativ cu 10% in Danemarca, 9% in Anglia, 8% in Olanda, 6% in Germania, 4% in Ungaria.
Cei 450 de ml donati de sange donati de o singura persoana pot salva chiar si trei vieti. Daca pentru donator aceasta cantitate reprezinta doar o rezerva (pe care o poate reface in aproximativ 2 ore cantitativ si 2 saptamani calitativ de la recoltare), pentru cei care au nevoie de sange si produse derivate din sange, aceasta actiune inseamna viata.
Sangele ca atare poate fi utilizat in operatii pe cord deschis, pentru nou-nascuti, celulele rosii sunt folosite in traume, anemii, operatii, trombocitele sunt necesare in transfuzii masive, plasma in tratamentul arsurilor, iar cryoprecipitatele sunt absolut necesare in tratamentul hemofiliilor. De exemplu, la o singura operatie de transplant hepatic pot fi folosite peste 40 de unitati de sange.
Este important ca donarea de sange sa se faca periodic si de cat mai multe persoane pentru a evita amanarea tratamentelor sau interventiilor chirurgicale si pentru a asigura o rezerva permanenta de sange si produse derivate din sange deoarece sangele si derivatele sunt perisabile si pot fi folosite in perioade cuprinse intre 5 zile si maxim cativa ani.
De asemenea, este important ca sa fie cunoscut faptul ca sangele este sigur deoarece, imediat dupa recoltare trece printr-un proces de testare contra bolilor infectioase.
Cine poate dona sange
Orice persoana care doreste sa ajute, cu varsta intre 18 si 62 ani, cu o greutate peste 50 de kilograme, tensiunea arteriala intre 10 si 20 mmHg, daca este sanatoasa si nu sufera de afectiuni dermatologice, ulcer, hepatita sau alte boli transmisibile.
Exista si exceptii in cazul persoanelor care indeplinesc conditiile anterioare pentru a veghea la mentinerea starii de sanatate a acestora si anume: nu este permisa donarea de sange de catre persoane care au mai donat sange in ultimele 70 zile sau de catre femeile insarcinate, care alapteaza sau cele care au nascut cu mai putin de 18 luni in urma.
Recomandari inainte de donarea de sange
Desi donarea de sange nu presupune un efort special din partea organismului donatorului, este recomandat ca donatorul sa se odihneasca, sa aiba o alimentatie usoara bogata in fier (carne rosie, peste, ficat, fasole, cereale) dar saraca in grasimi si glucide, sa se hidrateze foarte bine, evitand insa consumul de cafea, ceai, alcool.
Este important ca sa fie evitate lipidele sau grasimile deoarece acestea pot afecta testele pentru infectii facute asupra sangelui donat, daca acestea au fost consumate cu cateva ore inainte de donare.
Centrul Medical Medsana s-a alaturat campaniei nationale de donare de sange prin sprijinirea procesului de recoltare in Centrele specializate de transfuzii din Ploiesti si Bucuresti si prin informarea publicului, cu precadere a pacientilor si abonatilor sai despre importanta donarii de sange.
Articole recomandate
- Sanatatea emotionala si gestionarea emotiilor
- Ameliorarea poliartritei reumatoide prin dieta: intre mit si adevar
- Ciclotimia
- Semne ale unei relatii de codependenta
- 7 moduri prin care sa va pastrati in forma pe timpul iernii
- Sangerarile intre menstruatii pot fi semnul unei afectiuni severe
- E simplu sa donezi sange
- Analize imunologice (sifilis, reumatism, febra tifoida, bruceloza, boli virale)
- Trender si Ivatherm lanseaza campania 'Cate lucruri imparti cu femeile din v ...
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?