Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Impotriva hepatitei alaturi de pacienti

Actualizat la data de: 23 Mai 2013
Impotriva hepatitei alaturi de pacienti

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO), in colaborare cu Societatea Nationala a Medicilor de Familie (SNMF) si Laboratoarele Bioclinica, avand sprijinul Bristol Myers Squibb, au lansat campania „Impotriva hepatitei alaturi de pacienti”, un proiect pilot pe Screening AgHbs (testare gratuita pentru depistarea virusului hepatitei B), aplicat in Bucuresti si in alte sase judete: Prahova, Bacau, Mures, Gorj, Buzau si Brasov.

Initiativa a fost anuntata in cadrul conferintei de presa sustinuta miercuri, 22 mai 2013, la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” (INBI) Bucuresti, la care au participat: Acad. Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel - manager INBI, prof. dr. Victoria Arama - medic primar INBI, dr. Rodica Tanasescu - presedinte SNMF, Cezar Irimia - presedinte APCR si Marinela Debu - presedinte APAH-RO.

Astfel, 9.000 de vouchere vor fi distribuite gratuit prin intermediul celor 280 de medici de familie inscrisi in proiect din locatiile amintite. Vor beneficia de aceasta facilitate persoanele din grupele de risc, respectiv cu:

  • Transaminaza (AST ALT) crescuta
  • Transfuzie de sange sau produse de sange
  • Proceduri medicale/stomatologice invazive
  • Profesie care expune persoanele la rani prin care poate veni in contact cu sangele altora (ex. personal medical)
  • Utilizare de droguri cu administrare intranazala sau intravenoasa
  • Tatuaje sau piercing-uri
  • Contacte sexuale intamplatoare multiple sau cu persoane infectate HVB
  • Sarcina

„Salut asemenea initiative, mai ales ca si eu sunt pacient cu virus B. Oricum, la nivel de Alianta, avem aceasta intentie de a face presiuni pentru screening pe mai toate bolile cronice si speram ca Ministerul Sanatatii sa il bugeteze, astfel incat, pe viitor, sa nu ingrosam randurile pacientilor cu asemenea boli cronice. Sa prevenim e mai ieftin si mai usor decat sa tratam, iar costurile vor fi reduse esential”, a spus Cezar Irimia, presedintele Asociatiei Pacientilor Cronici din Romania (APCR).

„Ma bucur ca a fost demarat acest screening, chiar daca doar in o parte din judetele tarii, pentru ca trebuie sa diagnosticam cat mai multi pacienti, pentru a-i putea ulterior monitoriza si trata, conform ghidurilor internationale. Personal, am incercat sa ma implic cat mai mult in acest proiect si am pregatit, alaturi de colegii mei din INBI, un curs adresat medicilor de familie, ce va fi postat pe o platforma de educatie medicala gratuita si unde va putea fi accesat de toti medicii de familie din tara. Acolo vor gasi date referitoare la epidemiologia infectiei cu virusul hepatic B, la modalitatile actuale de diagnostic, precum si la optiunile terapeutice actuale, pentru a face un tratament cat mai corect”, a declarat prof. dr. Victoria Arama.

„Virusurile hepatitice reprezinta un pericol real pentru populaie, pentru ca acestea pot duce la complicatii severe precum ciroza sau cancerul hepatic. Din acest motiv exista o preocupare serioasa a medicilor de familie pentru depistarea precoce a pacientilor infectati cu acest virus, pe de o parte pentru a putea interveni din timp in monitorizarea si tratarea lor, iar pe de alta parte este vorba si de preventia infectarii prin masuri care tin de stilul de viata. Exista solutii, iar noi trebuie sa cautam pacientii care au nevoie de ele astfel incat sa nu mai asistam la atatea drame, pentru ca ciroza si cancerul hepatic sunt boli crunte, care afecteaza intreaga familie a pacientului si chiar societatea in ansamblul ei”, a precizat dr. Rodica Tanasescu presedinte SNMF.

„Si pe aceasta cale dorim sa incurajam testarea, sa ii determinam pe oameni sa se preocupe de sanatatea lor gandind ca e mai bine sa stii, pentru a actiona la timp, decat sa nu faci nimic si apoi sa te intrebi ce ar fi fost daca stiai mai devreme. APAH-RO a acordat inca de la infiintare atentie problematicii hepatitei B, mai ales in randul tinerilor si al femeilor care isi doresc un copil. Acest proiect este necesar pentru ca, din punctul nostru de vedere, trebuie facuti pasi, chiar daca marunti, deopotriva de autoritati, medici, asociatii de pacienti, pentru a putea depista afectiunile hepatice la timp. Hepatita cronica B este o boala care nu trebuie subestimata”, a subliniat Marinela Debu.

„Testati-va! Daca sunteti pozitivi la testele HVB, testati-va partenerii, iar daca acestia sunt negativi, sa se vaccineze. Totodata, in momentul in care sunteti gasiti pozitivi, este bine sa mergeti la un medic specialist sa va ia in evidenta, sa va stadializeze boala si, daca se impune, sa vi se prescrie tratament”, a punctat prof. Adrian Streinu-Cercel.

Totodata, cu aceasta ocazie, APAH-RO, membra in Asociata Pacientilor Cronici din Romania (APCR), Alianta Mondiala pe Hepatite (WHA) si in Asocatia europeana a pacientilor cu boli de ficat (ELPA), a marcat si patru ani de activitate. Campania demarata se va incheia la 1 septembrie 2013, iar rezultatele vor fi anuntate in cadrul Conferintei APAH-RO, programata pentru luna octombrie la Brasov.

NOTA!
Campania va debuta succesiv in locatiile amintite, iar lista medicilor care au intrat in program va fi afisata in curand pe site-ul hepato.ro, pe masura ce campania va incepe in fiecare judet din cele anuntate.

Orice persoana care se incadreaza in grupele de risc mentionate in program si doreste sa se testeze se poate inscrie prin e-mail la adresa [email protected] sau apeland Call Center-ul APAH-RO 0268.474.400 (tasta 1, apel cu tarif normal, de luni pana vineri, intre orele 10.00 – 16.00), mentionand numele, un numar de telefon pentru contact si medicul de familie la care este inscris. Asiguram confidentialitatea acestor informatii. Astfel, va fi anuntat cand isi poate ridica voucherul cu care se va prezenta la laborator, pentru a beneficia de testare gratuita.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate