Glaucomul netratat duce la orbire, iar singura metoda de a-l opri este depistarea lui la timp
Stire medicala
Doar jumatate dintre persoanele care au glaucom sunt diagnosticate.
Medicii oftalmologi din intreaga lume atrag atentia asupra acestei boli care apare pe nevazute si care duce la orbire daca nu este tratata.
Fiecare al doilea suferind de glaucom nu stie ca e bolnav.
80.000.000 oameni au glaucom in lume, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii
Peste 140.000 de romani sufera de glaucom, estimeaza Societatea Romana de Glaucom
Vestea rea in ce priveste glaucomul este ca nu se trateaza si duce la orbire. Vestea buna este ca daca e depistat la timp, poate fi oprit.
Glaucomul nu produce dureri, bolnavii nu au simptome cu exceptia ingustarii campului vizual, asa ca de multe ori diagnosticarea se face tarziu. De aceea, recomandarea cea mai importanta pe care o fac medicii (preluati de Asociatia Mondiala impotriva Glaucomului) este controlul oftalmologic periodic, preventiv, astfel:
- inainte de 40 – o data la 4 ani
- intre 40 si 54 de ani – o data la 3 ani
- intre 55 si 64 de ani – o data la 2 ani
- peste 65 ani – anual sau chiar o data la 6 luni.
In plus, orice persoana cu factori de risc mari ar trebui sa se testeze macar o data la doi ani dupa varsta de 35 de ani.
Factorii de risc cei mai importanti sunt diabetul si istoric de glaucom in familie. Pentru cei care au un parinte, un frate sau o sora cu glaucom, riscul este si mai crescut.
Alti factori de risc sunt presiunea intraoculara crescuta (dar nici ea nu doare), varsta (riscul de aparitie a glaucomului creste usor cu fiecare an de viata, in special la persoanele cu varsta de peste 60 de ani) si miopia severa.
”Vederea pierduta din cauza glaucomului nu poate fi recuperata. Boala este ireversibila, nu poate fi tratata, dar poate fi tinuta sub control. De aceea, este esential ca oamenii sa mearga regulat la consultatii, astfel incat medicul sa poata prescrie tratamentul potrivit pentru stadiul in care se afla boala in acel moment. Este foarte important, de asemenea, ca pacientii diagnosticati sa revina la medic, pentru urmarirea bolii”, spune conferentiar doctor Vasile Potop, membru in conducerea Societatii Romane de Glaucom.
Cifre importante:
- 1% din populatia cu varsta de peste 40 de ani si 10% din persoanele cu varsta de peste 80 de ani sufera de glaucom;
- Glaucomul este raspunzator pentru 12% dintre cazurile de orbire;
- Conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 80 de milioane de oameni sufera de glaucom si 4,5 milioane de oameni si-au pierdut vederea din cauza acestei boli;
- Se estimeaza ca 3% din populatia de peste 40 de ani sufera de glaucom la nivel global si 2% la nivel european;
- Din cauza progresiei tacute a bolii, pana la 50% dintre persoanele afectate care traiesc in tarile dezvoltate nu sunt constiente ca au glaucom;
In tari mai putin dezvoltate, procentul persoanelor care sufera de glaucom fara sa stie se ridica la 90%.
Surse: Societatea Romana de Glaucom, Organizatia Mondiala a Sanatatii, www.wgweek.net, http://www.who.int/blindness/causes/priority/en/index6.html
Articole recomandate
- Durerea oculara - semn al unei probleme de sanatate
- Cauzele vederii incetosate
- Metode contraceptive
- Cancerul de vezica urinara
- Rinita alergica - inflamatia alergica a mucoasei nazale
- Lupusul eritematos sistemic - boala autoimuna
- Sarcina ectopica (extrauterina)
- Simptome care necesita consult oftalmologic
- Examene medicale oftalmologice importante pentru diabetici