Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Efectele fumatului asupra sistemului locomotor - Dr. Ortoped Apostolescu Robert Cristian

Actualizat la data de: 11 Aprilie 2024
Efectele fumatului asupra sistemului locomotor - Dr. Ortoped Apostolescu Robert Cristian

Fumatul este asociat cu bolile de inima si respiratorii, precum si cu mai multe tipuri de cancer, insa putine persoane stiu ca fumatul are consecinte extrem de severe si asupra oaselor, muschilor si articulatiilor. Mai mult decat atat, fumatul poate impiedica obtinerea unor rezultate bune in urma interventiilor chirurgicale efectuate de catre medicul ortoped.

Din cauza efectelor nocive ale nicotinei asupra producerii de celule osoase, fumatorii au nevoie de o perioada mai lunga de recuperare a oaselor fracturate. Astfel, vindecarea fracturilor si plagilor dupa interventia chirurgicala poate fi incetinita in cazul fumatorilor.

O alta problema cu care se pot confrunta cei care fumeaza este rata aparitiei complicatiilor dupa interventia chirurgicala, fumatul putand fi chiar cel mai important factor determinant al complicatiilor postoperatorii. Printre cele mai cunoscute complicatii cauzate de fumat se numara:
-Vindecarea cu dificultate a plagilor;
-Infectiile;
-Rezultate mai putin satisfacatoare in urma operatiei.

Cercetatorii au observat ca la pacientii care se lasa de fumat se imbunatatesc rezultatele tratamentelor chirurgicale pentru afectiuni si leziuni musculo-scheletale.

A fost dovedit prin cercetari clare faptul ca fumatul are un impact asupra procedurilor ortopedice. In doua tipuri specifice de interventii (fuziunea lombara si centura scapulara), rezultatele au fost mult mai bune la persoanele care nu au fumat niciodata si pentru cele care au renuntat la fumat decat pentru fumatori.

Operatia de fuziune lombara, destinata tratamentului afectiunilor discale din zona lombara si de la nivelul gatului, presupune „sudarea” a doua sau mai multe oase mici ale coloanei vertebrale, cu grefe osoase. Este o procedura al carui success depinde intr-o mare masura de abilitatea de vindecare a pacientului, pentru ca oasele sa formeze o masa unitara.

Studiile efectuate in cazul acestei procedure chirurgicale au aratat ca rata de succes in cazul nefumatorilor si a persoanelor care au renuntat la fumat se situeaza la 80% - 85%, in timp ce in cazul fumatorilor aceasta scade la 73%. Un alt studiu privind fuziunea lombara la nivelul gatului a relevat o rata de succes de 81% la nefumatori, fata de doar 62% la fumatori.

Efectele fumatului se fac simtite puternic si asupra interventiilor care afecteaza muschii, cum este de exemplu cazul centurii scapulare. In urma unui studiu ce a comparat rezultatele a doua institutii medicale diferite, insumand un numar de 235, a putut fi observat faptul ca rezultatele nefumatorilor, in cazul acestei interventii, au fost sensibil mai bune decat cele ale fumatorilor.

Asfel, nefumatorii s-au bucurat de un grad mai ridicat al functionalitatii dupa interventie si de un nivel al durerii mai scazut. Procentele vorbesc de la sine: 84% dintre nefumatori au inregistrat rezultate bune sau chiar excelente, raportat la doar 35% dintre fumatori.

Astfel de dovezi continua sa indice faptul ca fumatul este daunator nu doar pentru plamani ci si pentru oase si muschi. Lasati-va de fumat acum! Inainte de operatie discutati acest aspect cu chirurgul. Interesati-va, alaturi de acesta, de programele care va ajuta sa scapati din timp de aceasta dependenta.

Informatii oferite de:
Dr. Ortoped Apostolescu Robert Cristian


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate