De ce a scazut numarul cazurilor de COVID-19 in Romania? „Oamenii se testeaza rapid si nu mai vin la spital pentru confirmare”, ar putea fi o explicatie
Stire medicala
Luna aceasta au fost raportate cele mai putine cazuri de COVID-19 din septembrie si pana acum. Faptul ca numarul infectarilor este in scadere in Romania este un lucru imbucurator, insa medicii sunt destul de sceptici si ne sfatuiesc sa nu rasuflam inca usurati in speranta ca ce a fost mai rau a trecut.
Managerul Institutului „Marius Nasta” din Capitala, Beatrice Mahler, a oferit o posibila explicatie pentru numarul in scadere al cazurilor de coronavirus. Aceasta sustine ca testarea rapida antigen a ajuns un fenomen in Romania si ca sunt multi bolnavi care aleg sa se testeze astfel, fara sa mai vina la spital pentru confirmare, iar acest lucru influenteaza realitatea cu privire la transmiterea comunitara a virusului.
Intrebata, la Digi24, daca crede ca dupa Revelion va creste numarul de cazuri de COVID-19, Mahler a raspuns: „Daca oamenii vor dori sa-si faca testarea PCR, da. Daca vor ramane doar cu testarea antigen rapid, care a ajuns sa fie aproape un fenomen, si oamenii stiu ca sunt bolnavi, se testeaza cu antigen rapid, dar nu mai revin in spital pentru confirmare, probabil ca nu vom avea statistic aceasta oglinda a realitatii transmiterii comunitare”.
Mahler a mai precizat ca spitalul „Marius Nasta” este ocupat 100% si ca nu se simte o relaxare in ceea ce priveste numarul de cazuri grave de COVID-19. De asemenea, medicul a mai afirmat ca se asteapta ca si in Romania sa urmeze un nou val de infectari, mai ales in contextul noii tulpini care se manifesta in Europa si, mai nou, peste Ocean.
„Daca ne uitam la ce se intampla in tarile din Europa, si la noi probabilitatea este mare ca sa ajunga acest al treilea val”, a declarat Beatrice Mahler, potrivit Digi24. „Nu stim in viitor ce se va intampla. Ar fi foarte bine, avand aceasta posibilitate sa ne vaccinam si sa reducem transmiterea comunitara, sa putem beneficia de oferta pe care o avem legat de tratamentul profilactic si sa ajungem intr-un moment in care transmiterea comunitara sa nu mai fie atat de crescuta”, a mai explicat medicul.
Pe 30 decembrie incepe vaccinarea la Institutul „Marius Nasta”, unde in jur de 350 de persoane, angajati ai spitalului, se vor imuniza incepand de la cel mai varstnic medic, profesorul Florin Mihaltan, un student in varsta de 20 de ani care lucreaza voluntar si o asistenta, Daniela Voinea, care a fost infectata cu COVID-19 si are afectiuni pulmonare.
Surse:
https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24512257-explicatia-pentru-numarul-scadere-cazurilor-covid-19-statistici-managerul-spitalului-nasta-oamenii-testeaza-antigen-rapid-ajuns-aproape-fenomen-nu-mai-vin-spital-pentru-confirmare.htm
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/de-ce-este-redus-numarul-infectarilor-in-romania-mahler-cei-care-stiu-ca-sunt-bolnavi-se-testeaza-cu-antigen-si-nu-mai-vin-la-spital-1425781
Aproape 5.000 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore!
Alte 4.875 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, in urma a 24.822 de teste efectuate. Bilantul a ajuns la 627.941, potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategica. De asemenea, in utlimele 24 de ore au fost inregistrate 127 decese, iar la terapie intensiva sunt internati 1.149 de pacienti, mai putini fata de ieri.
Cele mai multe cazuri noi de coronavirus, respectiv 1.221, au fost raportate in Bucuresti, unde se observa totusi o scadere usoara fata de ziua precedenta, cand s-au inregistrat 1.319 imbolnaviri. Judetul Cluj inregistreaza o crestere semnificativa in ceea ce priveste numarul de cazuri noi de COVID-19 fata de zilele anterioare.
Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:
• Bucuresti - 1.221 cazuri noi de COVID-19;
• Cluj - 339 cazuri noi de COVID-19;
• Timis - 288 cazuri noi de COVID-19;
• Iasi - 245 cazuri noi de COVID-19;
• Constanta - 205 cazuri noi de COVID-19;
• Brasov - 201 cazuri noi de COVID-19.
Cea mai mare rata de infectare in Romania raportat la mia de locuitori este in continuare in judetul Ilfov, desi aceasta continua sa scada astazi fiind de 6,89 fata de 7,43 cat a fost ieri.
In Bucuresti, desi rata de infectare este sub 6, se observa o crestere fata de zilele anterioare.
Judetele cu cea mai mare rata de infectare sunt:
• Ilfov - 6,89 cazuri la mia de locuitori;
• Bucuresti - 5,29 cazuri la mia de locuitori;
• Cluj - 4,15 cazuri la mia de locuitori;
• Timis - 3,80 cazuri la mia de locuitori;
• Galati - 3,57 cazuri la mia de locuitori;
• Constanta - 3,44 cazuri la mia de locuitori;
• Brasov - 3,41 cazuri la mia de locuitori.
In restul judetelor rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori.
In intervalul 29.12.2020 (10:00) – 30.12.2020 (10:00) au fost raportate 127 de decese (71 barbati si 56 femei), mai putine fata de ieri cand au fost inregistrate 135 de decese. Pacientii erau internati in spitalele din Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Neamt, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vaslui, Vrancea si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 de ani, 6 decese la categoria de varsta 40-49 de ani, 7 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 26 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 45 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 42 decese la categoria de peste 80 de ani.
123 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, pentru 1 pacient decedat nu au fost inregistrate comorbiditati, iar pentru 3 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.512. Dintre acestea, 1.149 sunt internate la ATI.
De la debutul pandemiei, 554.056 de pacienti au fost declarati vindecati.
Articole recomandate
- Alergia la frig
- Infertilitatea masculina
- Distimia
- Cancerul mamar
- Ecografia - O metoda diagnostica utila in perioadele solicitante pentru corp ...
- Diabetul pe intelesul tuturor
- 13 obiceiuri sanatoase
- Leucemia mieloida acuta la copii si alte malignitati mieloide
- Comportamente normale si anormale la adolescenti. Cum sa le diferentiezi si ...