Criza de Remdesivir in mai multe state europene
Stire medicala
Mai multe state europene se confrunta cu o criza de Remdesivir, stocurile devenind insuficiente in timp ce cazurile noi de COVID-19 cresc.
Olanda a confirmat saptamana aceasta ca si-a epuizat stocul de Remdesivir. Spitalele din Polonia se confrunta cu aceeasi situatie, la fel si Marea Britanie, care a hotarat sa rationalizeze stocul de Remdesivir, folosind medicamentul doar in cazul pacientilor care au cel mai mult nevoie de el.
Comisia Europeana nu a comentat deocamdata aceasta situatie, insa potrivit Reuters, mai multi oficiali au sustinut ca sunt asteptate noi livrari de Remdesivir. Acest medicament reduce durata de spitalizare in cazurile severe de infectare cu noul coronavirus, acest antiviral si steroidul Dexametazona fiind singurele medicamente autorizate in UE pentru tratarea COVID-19
Compania Gilead, care produce acest medicament, si-a extins capacitatea de productie si a anuntat ca poate satisface cererea de Remdesivir din SUA. Totodata, reprezentantii companiei estimeaza ca in luna octombrie va putea sa acopere nevoia la nivel global, in eventualitatea unor viitoare valuri de imbolnaviri.
Vaccinul impotriva noului coronavirus ar putea fi gata pana la finalul anului
Seful Organizatiei Mondiale, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anuntat recent ca un vaccin anti-Covid ar putea fi gata pana la sfarsitul anului.
”Vom avea nevoie de vaccinuri si exista speranta ca pana la finalul acestui an am putea avea un vaccin”, a spus acesta, fara a da insa mai multe detalii.
Seful OMS a facut, totodata, apel la solidaritate si angajament politic din partea tuturor liderilor pentru a asigura o distributie echitabila a vaccinurilor, atunci cand vor fi disponibile.
Pana acum, noua vaccinuri experimentale sunt in programul COVAX al OMS, care are in pla sa distribuie doua miliarde de doze pana la finalul anului 2021. Mecanismul COVAX, care este condus de Alianta pentru Vaccinuri (GAVI) impreuna cu Coalitia pentru inovatii in domeniul pregatirii pentru epidemii (CEPI) si OMS, urmareste sa accelereze dezvoltarea vaccinurilor impotriva COVID-19 si sa garanteze un acces egal pentru fiecare tara din lume.
Potrivit worldometers.info, la momentul actual sunt 7,862,963 cazuri active de coronavirus.
Aproape 3000 de cazuri de COVID-19 in Romania
Alte 2.958 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 27.814 teste efectuate. Bilantul ajunge la 142.570, potrivit datelor raportate de Grupul de Comunicare Strategica.
Au fost raportate 82 de decese (52 barbati si 30 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Bacau, Bihor, Botosani, Braila, Calarasi, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Valcea, Vaslui, Ilfov si Bucuresti. Grupul de Comunicare Strategica precizeaza ca, potrivit solicitarii Ministerului Sanatatii, a fost actualizata de catre DSP Braila situatia deceselor aferente lunii august si lunii septembrie, cu 17 cazuri identificate.
Dintre acestea, 1 deces au fost inregistrat la categoria de varsta 10-19 de ani, GCS precizand ca este vorba despre un pacient de 18 ani, carae avea comorbiditati. 2 decese au fost inregistrate la categoria 40-49 de ani, 8 decese la categoria 50-59 de ani, 18 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 60-69 ani, 30 de decese la categoria de varsta 70-79 ani si 23 decese la categoria de peste 80 de ani. 79 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru 3 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.303. Dintre acestea, 612 sunt internate la ATI.
Surse:
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-europe-drugs/european-countries-face-shortages-of-covid-19-drug-remdesivir-idUSKBN26R2IR
https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-who-board/covid-19-vaccine-may-be-ready-by-year-end-says-whos-tedros-idUSKBN26R2C2
Articole recomandate
- Migrena - mai mult decat o durere de cap
- Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii
- Gripa porcina ucide mai putin decat o gripa obisnuita. Dar isterizeaza mai m ...
- Sedentarismul, mai letal decat obezitatea. Cum sa traiti mai mult prin miscare!
- Terapia cu lumina sau fototerapia, de ajutor in mai multe afectiuni
- Cum sa mancati mai multe legume verzi
- Cum sa faceti machiajul sa reziste mai mult pe un ten gras
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?