COVID-19 se poate transmite si prin aerosoli, la mai mult de 2 metri. Ce spun specialistii?
Stire medicala
Autoritatile sanitare din SUA sustin ca noul coronavirus se poate raspandi si prin aerosoli, la mai mult de doi metri. Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC) a adaugat oficial caile respiratorii ca un posibil mod de raspandire a virusului SARS-COV-2.
CDC si-a actualizat recomandarile de sanatate, explicand ca unele infectii pot fi transmise prin expunerea la virus din picaturi mici si particule care pot pluti in aer minute sau ore, capabile sa infecteze persoane care se afla la mai mult de doi metri de persoana infectata sau dupa plecarea acestei persoane.
Expertii spun ca principala cale de transmitere ramane cea prin picaturile respiratorii expectorate de o persoana infectata atunci cand tuseste, stranuta, canta, vorbeste sau respira.
De asemenea, CDC recunoaste importanta ventilatiei in spatiile interioare pentru a preveni contaminarea. In schimb, posibilitatea de infectare de pe o suprafata contaminata nu este considerata o forma obisnuite de raspandire a noului coronavirus.
Alte 2.121 de cazuri noi de COVID-19 in Romania
Alte 2.121 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, din 23.476 teste, potrivit datelor raportate de Grupul de Comunicare Strategica. Aproape 37% din cazurile de coronavirus din ultima saptamana s-au inregistrat in Bucuresti si in Iasi, Bacau, Neamt si Cluj.
Capitala continua sa inregistreze cele mai multe cazuri de COVID-19, respectiv 403, in ultimele 24 de ore. Urmatoarele judete cu cele mai multe cazuri sunt Prahova - 96, Iasi - 92 de cazuri, Cluj - 85, Bacau - 84. Cele mai putine cazuri - 6 - au fost raportate in judetul Mehedinti.
In ultimele 24 de ore au fost raportate 73 de decese (44 barbati si 29 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Arges, Bacau, Braila, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Iasi, Mehedinti, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Ilfov si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 10 decese la categoria 50-59 de ani, 15 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 60-69 ani, 24 de decese la categoria de varsta 70-79 ani si 22 decese la categoria de peste 80 de ani. 69 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 3 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 8.097. Dintre acestea, 608 sunt internate la ATI.
Surse:
https://www.cbc.ca/news/health/covid19-airborne-cdc-aerosol-1.5750971
https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/11/20-3299_article
Articole recomandate
- Locuri comune in care se gasesc cei mai multi microbi
- Migrena - mai mult decat o durere de cap
- Cum sa introduceti mai mult peste in alimentatia intregii familii
- Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii
- Cum sa faceti machiajul sa reziste mai mult pe un ten gras
- Sedentarismul, mai letal decat obezitatea. Cum sa traiti mai mult prin miscare!
- Gripa porcina ucide mai putin decat o gripa obisnuita. Dar isterizeaza mai m ...
- Cum sa mancati mai multe legume verzi
- Fibromul uterin: diagnosticul precoce inseamna mai multe optiuni de tratament
Citeste pe aceeasi tema
- Care este calea cea mai usoara prin care se transmite coronavirusul? Ce poti face pentru a nu te infecta?
- Intoarcerea la scoala sau la gradinita in pandemie - sfaturi pentru familie si pentru copii
- 7 motive pentru care puteti sa consumati mai multe oua
- 8 sfaturi neobisnuite pentru a trai mai mult
- De ce platim mai mult pe tratamentele dentare?
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente