Congresul International al Asociatiei Europene de Chirurgie Endoscopica, in premiera in Romania
Stire medicala
In perioada 3 - 6 iunie 2015, la Palatul Parlamentului din Bucuresti, va avea loc, in premiera in Romania, Congresul International al Asociatiei Europene de Chirurgie Endoscopica (European Association of Endoscopic Surgery - EAES).
Evenimentul este organizat in colaborare cu Asociatia Romana de Chirurgie Endoscopica si alte Tehnici Interventionale - ARCE, fiind prezidat de Prof. Dr. Catalin Copaescu si va reuni peste 1.500 de specialisti care utilizeaza in practica curenta tehnici minim invazive pentru diagnostic si tratament.
Tema Congresului "Breaking through the frontiers of endoscopic surgery" vizeaza atat extinderea ariei de influenta a chirurgiei avansate catre estul Europei, cat si dezvoltarea fara precedent a tehnicilor video-asistate si robotice.
Congresul EAES reprezinta o oportunitate pentru medicii romani pentru ca au posibilitatea sa extraga elemente aplicabile pentru activitatea lor din prezentarile a peste 1.000 de experti din intreaga lume.
O parte semnificativa din temele Congresului este indreptata catre tumorile de colon pentru ca ele au crescut foarte mult in ultima perioada, un interes major in cadrul lucrarilor fiind reprezentat de cancerul colorectal.
Daca in anii precedenti, la Congresul anual EAES (in 2014 - Paris, in 2013 - Viena, in 2012 - Bruxelles etc.) participarea medicilor romani nu a depasit numarul de 50-60, anul acesta vor participa peste 280 de chirurgi din tara noastra.
Aceasta prezenta numeroasa a fost facilitata financiar de EAES la solicitarea ARCE care a reusit sa convinga prin atentionarea asupra necesitatii de a ridica nivelul educational si stiintific al chirurgiei endoscopice din Romania.
Subliniem ca un studiu recent al ARCE a aratat ca, desi are baza materiala, Romania nu se afla din punct de vedere educational la nivelul asteptat, existand o limitare importanta in aplicarea tehnicilor minim invazive pentru boli mai complicate - pacientii sunt operati in continuare prin tehnici clasice. In acest context, EAES 2015 este o sansa pentru chirurgii romani sa avanseze.
“Organizarea de catre EAES a unui eveniment de asemenea amploare in Romania este dovada ca interesele de extindere a chirurgiei endoscopice s-au suprapus cu preocuparile chirurgilor romani de a dezvolta aceste tehnici avansate si cu posibilitatile lor de a le asimila. Eu vad Congresul EAES ca pe o sansa de progres major a chirurgiei laparoscopice si robotice in Romania, a chirurgiei minim invazive video-asistate. Este o onoare pentru tara noastra sa fie gazda unui astfel de eveniment intrucat, in final, cei care vor avea de castigat pe deplin de acest avans profesional al colegilor romani sunt pacientii. Acestia vor beneficia de ceea ce inseamna chirurgie moderna asa cum beneficiaza si pacientii din centrul si vestul Europei.”, a declarat Prof. Dr. Catalin Copaescu, Presedintele Congresului EAES 2015.
Congresul EAES va debuta cu 5 cursuri pre-congres care se vor desfasura, in premiera pentru EAES, cu antrenament pe porci anesteziati.
Participantii vor avea sansa de a efectua rezectii si proceduri foarte sofisticate cu ajutorul ultimei tehnologii de endoscopie, sa se instruiasca pe tehnica tridimensionala si pe tehnica de fluorescenta - vizualizarea structurilor vasculare dincolo de tesuturile aparente cu ajutorul unor aparate de perceptie a infrarosului si a unor substante introduse in vasele pacientului, stiind astfel mai bine daca tesutul respectiv se va vindeca in parametrii asteptati sau nu.
Articole recomandate
- Impotenta si recuperarea dupa o interventie chirurgicala a prostatei
- Laparoscopia in diagnosticul endometriozei
- Boli de sezon (gripa, laringita, sinuzita, bronsita, pneumonia)
- Romanii stiu mai multe despre boala reumatica decat europenii
- Endoscopia, cea mai importanta investigatie in gastroenterologie
- Dr. Mihai Andrei, medic primar gastroenterolog ne raspunde la cateva intreba ...
- Probiotice pentru sanatatea digestiei
- Fisura anala - cauze, simptome, tratament
- Stresul si efectele lui nocive asupra digestiei