CNCAV: Cum se obtine certificatul digital de vaccinare, care va facilita libera circulatie in UE
Stire medicala
Comisia Europeana a prezentat propunerea pentru certificatul digital de vaccinare, valabil la nivel comunitar, pentru a facilita libera circulatie, in conditii de siguranta, in interiorul UE in timpul pandemiei de COVID-19.
Adeverinta electronica verde va fi dovada ca o persoana fie a fost vaccinata impotriva COVID-19, fie s-a vindecat de COVID-19, fie s-a testat si rezultatul testului este negativ. Aceasta adeverinta va putea fi prezentata in toate statele membre ale UE.
Adeverintele electronice verzi vor fi valabile in toate statele membre ale UE
Potrivit unui comunicat de presa emis de CNCAV, adeverintele electronice verzi vor fi valabile in toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia si Elvetia vor putea recurge la ele. Aceste adeverinte ar trebui sa li se elibereze si resortisantilor tarilor terte care isi au resedinta in UE si vizitatorilor care au dreptul de a calatori in alte state membre.
Adeverinta electronica verde va acoperi trei tipuri de adeverinte:
- adeverintele de vaccinare;
- adeverintele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide);
- adeverintele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.
Aceste certificate de vaccinare vor fi eliberate in format digital sau pe suport de hartie. Ambele vor avea un cod QR care va contine informatii esentiale necesare, precum si o semnatura digitala care sa ateste autenticitatea adeverintei. Vor fi disponibile gratuit, in limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum si in limba engleza.
Ce informatii va include adeverinta electronica verde?
Adeverintele vor include un set limitat de informatii, cum ar fi numele, data nasterii, data eliberarii, informatii relevante cu privire la vaccin/test/vindecare si un identificator unic al adeverintei. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma si a verifica autenticitatea si valabilitatea adeverintelor.
Pe langa informatiile mai sus mentionate, adeverinta va include:
- pentru adeverinta de vaccinare: tipul vaccinului si producatorul, numarul de doze, data vaccinarii;
- pentru adeverinta de testare: tipul de test, data si ora la care a fost efectuat, centrul de testare si rezultatul;
- pentru adeverinta de vindecare: data rezultatului pozitiv al testului, emitentul adeverintei, data emiterii, data de valabilitate.
Vaccinarea nu va fi o conditie prealabila pentru a putea calatori!
CNCAV a tinut sa precizeze ca vaccinarea nu este obligatorie si ca nu reprezinta o conditie prealabila pentru a putea calatori, ci doar faciliteaza acest drept.
Toti cetatenii UE au un drept fundamental la libera circulatie in UE, iar acest lucru se aplica indiferent daca sunt vaccinati sau nu. Acelasi principiu se aplica si drepturilor resortisantii tarilor terte cu drept de sedere sau de rezidenta legala in statele membre si care au dreptul de a calatori in alte state membre.
Adeverinta electronica verde va facilita exercitarea acestui drept, inclusiv prin posibilitatea de a prezenta o adeverinta de testare sau o adeverinta de vindecare.
Cat timp va fi valabila adeverinta electronica verde?
Adeverintele sunt legate de pandemia de COVID-19. Sistemul de adeverinte electronice verzi va fi suspendat de indata ce Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) va declara sfarsitul urgentei de sanatate publica cauzata de COVID-19. in mod similar, in cazul in care OMS declara o noua urgenta de sanatate publica provocata de COVID-19, de o varianta a acestui virus sau de o boala infectioasa similara, sistemul ar putea fi reactivat.
Pentru a fi gata inainte de inceputul verii, aceasta propunere trebuie sa fie adoptata rapid de Parlamentul European si de Consiliu.
Surse:
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/ro/ip_21_1181
https://vaccinare-covid.gov.ro/intrebari-si-raspunsuri-adeverinta-electronica-verde/
https://vaccinare-covid.gov.ro/coronavirusul-comisia-propune-o-adeverinta-electronica-verde/
STUDIU. Femeile insarcinate vaccinate impotriva COVID-19 ar putea transmite anticorpi copiilor la nastere
Femeile insarcinate care se vaccineaza impotriva noului coronavirus ar putea transmite anticorpi bebelusilor la nastere. Un nou studiu preliminar realizat in Israel arata ca au fost detectati anticorpi la toate cele 20 de femei carora li s-au administrat ambele doze din vaccinul Pfizer/BioNTech in al treilea trimestru de sarcina si la nou-nascuti, prin transfer placentar.
Cercetatorii au facut mentiuni asupra dimensiunii reduse a studiului si au precizat ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a se evalua efectul vaccinarii in diferite stadii ale unei sarcini. Unul dintre autorii studiului a afirmat ca grupul va incepe sa analizeze perioada de timp in care anticorpii declansati de vaccinari sunt prezenti la copii.
Grupul Pfizer/BioNTech a demarat deja un studiu international pe 4.000 de femei insarcinate pentru a se evalua siguranta si eficacitatea vaccinului la acestea. In cadrul studiului se va determina si daca femeile gravide vaccinate transfera anticorpi cu rol de protectie copiilor lor.
Reamintim ca recent rezultatele unui studiu realizat in Statele Unite au aratat ca anticorpii indusi la femeile insarcinate dupa administrarea vaccinurilor impotriva COVID-19 bazate pe ARN mesager (ARNm), cum ar fi Pfizer/BioNTech si Moderna, au fost transferati copiilor prin placenta sau lapte matern.
De curand o asistenta medicala din sudul Floridei, SUA, care a fost vaccinata cu serul Moderna in timp ce era insarcinata, a nascut un bebelus cu anticorpi COVID. Medicii spun ca este primul caz de acest gen, fiind primul copil care a venit pe lume cu anticorpi dupa vaccinarea mamei. Potrivit The Guardian, femeia s-a vaccinat cand avea 36 saptamani de sarcina. La nastere, a fost analizat sangele din cordonul ombilical, iar rezultatele au fost pozitive pentru ancorpi.
Surse:
https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-israel-vaccine-pre/covid-19-vaccination-of-pregnant-women-could-protect-babies-israeli-researchers-say-idUSKBN2B830N
https://www.medrxiv.org/content/medrxiv/early/2021/03/12/2021.03.11.21253352.full.pdf
https://www.theguardian.com/us-news/2021/mar/16/florida-woman-vaccine-dose-baby-covid-coronavirus-antibodies
Peste 6.000 de cazuri de COVID-19 in ultimele 24 de ore si peste 1.200 bolnavi in stare grava
A treia zi la rand cu peste 6.000 de cazuri de COVID-19! Alte 6.174 de cazuri de COVID-19 au fost raportate in Romania in ultimele 24 de ore, in usoara scadere fata de ziua anteriora. De asemenea, in ultima zi au murit alte 90 de persoane. La terapie intensiva sunt internati 1.286 de pacienti, cei mai multi de la inceputul anului si pana acum.
Bilantul a ajuns la 881.159, potrivit datelor transmise joi de Grupul de Comunicare Strategica.
Coronavirus in Romania pe 18 martie. Situatia pe judete
Capitala a raportat din nou peste 1.000 de noi cazuri de COVID-19, in timp ce in Timis si in Ilfov au fost raportate peste 400 de imbolnaviri in ultimele 24 de ore.
Judetele cu cele mai multe cazuri de COVID-19 raportate azi sunt:
• Bucuresti - 1.005 cazuri noi;
• Timis - 447 cazuri noi;
• Ilfov - 416 cazuri noi;
• Iasi- 314 cazuri noi.
Opt judete si Bucuresti se afla in zona rosie de COVID-19, rata de infectare inregistrand o crestere rapida in Ilfov si una moderata in Bucuresti.
• Ilfov - 7,15 cazuri la mia de locuitori;
• Timis - 6,24 cazuri la mia de locuitori;
• Bucuresti - 5,58 cazuri la mia de locuitori;
• Brasov - 4,75 cazuri la mia de locuitori;
• Cluj - 4,59 cazuri la mia de locuitori.
Coronavirus in Romania pe 18 martie. 90 decese in ultimele 24 de ore
Pana astazi, 21.877 de persoane diagnosticate cu infectie cu SARS – CoV – 2 au decedat.
In intervalul 17.03.2021 (10:00) – 18.03.2021 (10:00) au fost raportate 90 de decese (42 barbati si 48 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arges, Arad, Bacau, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Caras-Severin, Constanta, Dambovita, Dolj, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Maramures, Mehedinti, Mures, Olt, Prahova, Salaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timis, Tulcea, Vaslui, Valcea, Ilfov si Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 ani, 3 decese la categoria de varsta 40-49 ani, 10 decese la categoria de varsta 50-59 ani, 22 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 23 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 31 decese la categoria de peste 80 de ani.
83 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 5 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 2 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
Cate persoane sunt internate la ATI?
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.478. Dintre acestea, 1.286 sunt internate la ATI.
Cate teste au fost prelucrate pana acum la nivel national
Pana la aceasta data, la nivel national, au fost prelucrate 6.417.364 de teste RT-PCR si 474.239 teste rapide antigenice. In ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.564 de teste RT-PCR (17.978 in baza definitiei de caz si a protocolului medical si 9.586 la cerere) si 10.821 de teste rapide antigenice.
Coronavirus in Romania - situatia in tara
Pe teritoriul Romaniei, 58.387 de persoane confirmate cu infectie cu noul coronavirus sunt in izolare la domiciliu, iar 15.290 de persoane se afla in izolare institutionalizata.
De asemenea, 54.352 de persoane se afla in carantina la domiciliu, iar in carantina institutionalizata se afla 85 de persoane.
In ultimele 24 de ore, au fost inregistrate 4.832 de apeluri la numarul unic de urgenta 112 si 587 la linia TELVERDE (0800 800 358), deschisa special pentru informarea cetatenilor.
794.950 de pacienti au fost declarati vindecati.
Cati romani s-au vaccinat pana acum
Potrivit datelor puse la dispozitia Comitetului National de Coordonare a Activitatilor privind Vaccinarea impotriva COVID-19 (CNCAV) de catre Institutul National de Sanatate Publica (INSP), prin aplicatia Registrul Electronic National al Vaccinarilor (RENV), care tine evidenta vaccinarilor, pana acum s-au vaccinat 1.572.465 persoane.
Au fost administrate, in total, 2.324.405 de doze de vaccin, dintre care:
- 1.908.240 doze din vaccinul Pfizer/BioNTech;
- 163.583 doze din vaccinul Moderna;
- 252.582 doze din vaccinul AstraZeneca.
Numarul total de reactii adverse inregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (incepand din 27 decembrie 2020) este de 7.829, din care 79 sunt in curs de investigare.
Situatia romanilor din alte tari
In ceea ce priveste situatia cetatenilor romani aflati in alte state, 23.491 de cetateni romani au fost confirmati ca fiind infectati cu SARS – CoV – 2 (coronavirus): 2.542 in Italia, 16.773 in Spania, 195 in Marea Britanie, 125 in Franta, 3.118 in Germania, 93 in Grecia, 49 in Danemarca, 37 in Ungaria, 28 in Olanda, 2 in Namibia, 4 in SUA, 8 in Suedia, 137 in Austria, 22 in Belgia, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 46 in Elvetia, 3 in Turcia, 2 in Islanda, 2 in Belarus, 7 in Bulgaria, 12 in Cipru, 2 in India, 4 in Ucraina, 8 in Emiratele Arabe Unite, 13 in Republica Moldova, 3 in Muntenegru, 218 in Irlanda, 2 in Singapore, 3 in Tunisia, 8 in Republica Coreea, 2 in Bosnia si Hertegovina si cate unul in Argentina, Luxemburg, Malta, Brazilia, Kazakhstan, Republica Congo, Qatar, Vatican, Portugalia, Egipt, Pakistan, Iran, Slovenia, Federatia Rusa si Croatia. De la inceputul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) si pana la acest moment, 186 de cetateni romani aflati in strainatate, 34 in Italia, 19 in Franta, 43 in Marea Britanie, 60 in Spania, 14 in Germania, 2 in Belgia, 3 in Suedia, 4 in Irlanda, 2 in Elvetia, unul in SUA, unul in Brazilia, unul in Republica Congo, unul in Grecia si unul in Iran, au decedat.
Dintre cetatenii romani confirmati cu infectie cu noul coronavirus, 798 au fost declarati vindecati: 677 in Germania, 90 in Grecia, 18 in Franta, 6 in Japonia, 2 in Indonezia, 2 in Namibia, unul in Luxemburg, unul in Tunisia si unul in Argentina.
Nota: aceste date sunt obtinute de misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei in strainatate, fie de la autoritatile competente din statele de resedinta, in masura in care aceste date fac obiectul comunicarii publice, fie in mod direct de la cetatenii romani din strainatate.