Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor cere autoritatilor europene sa isi intensifice eforturile pentru vaccinarea anti-HPV

Actualizat la data de: 13 Septembrie 2012
Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor cere autoritatilor europene sa isi intensifice eforturile pentru vaccinarea anti-HPV

Se recomanda vaccinarea tuturor fetelor cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani

Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC) a publicat, la inceputul lunii septembrie, o actualizare a recomandarilor publicate in anul 2008 cu privire la vaccinarea impotriva papilomavirusului uman (HPV) in Europa.

Noile informatii, publicate in urma introducerii programului de vaccinare anti-HPV in 19 din cele 29 de tari europene, precum si a rezultatelor cercetarilor din ultimii patru ani cu privire la acest subiect, reconfirma profilul de siguranta si eficienta a vaccinului anti-HPV impotriva precursorilor cancerului de col uterin, fapt demonstrat prin programe de testari aleatorii.

In ciuda acestor lucruri, precum si a faptului ca majoritatea statelor europene asigura vaccinarea gratuit, rata de vaccinare este mai mica decat se preconizase. Vaccinarea fetelor este mai eficienta din punctul de vedre al costurilor decat vaccinarea baietilor. Indrumarea ECDC este ca initiativele in domeniul sanatatii publice sa continue sa vizeze vaccinarea fetelor.

Printre factorii care favorizeaza evolutia lenta a vaccinarilor se afla costul ridicat al vaccinarii si faptul ca o vaccinare completa presupune trei doze administrate pe parcursul a sase luni. Vaccinarea targeteaza fetele cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani, intrucat este dovedit clinic faptul ca eficacitatea vaccinului este cea mai mare inainte de inceperea activitatii sexuale. De asemenea, fetele au nevoie de acord parental in vederea vaccinarii, asa ca rolul parintilor si al reprezentantilor medicali este deosebit de important.

Din totalul de 29 de state europene, 19 au introdus deja programul de vaccinare impotriva HPV (Austria, Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Romania, Slovenia, Spania, Suedia si Marea Britanie; Malta este in procesul de implementare a deciziei de a vaccina toate fetele de 12 ani in decursul urmatoarelor luni) - insa rata de vaccinare in statele membre UE ramane in continuare scazuta: intre 17 si 84%.

In 2010, Portugalia si Marea Britanie au fost singurele state - dintre cele 7 care au publicat date despre vaccinarea anti-HPV - ale caror rate de vaccinare au depasit 80%, pentru grupurile vizate.

„Noi, autoritatile din domeniul sanatatii publice, cadrele medicale, dar si parintii, impartim responsabilitatea protejarii a mii de femei impotriva cancerulului de col uterin. Trebuie sa colaboram pentru a ne asigura ca toate fetele cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani sunt vaccinate. Statele europene vor fi nevoite sa investigheze motivele pentru care ratele de vaccinare nu sunt mai ridicate si sa investeasca mai mult in campanii care sa incurajeze vaccinarea”, a spus directorul ECDC, Marc Sprenger.

Din momentul introducerii vaccinului in unele tari europene, in 2006, discutia despre vaccinarea baietilor impotriva HPV a ramas deschisa. Vaccinul anti-HPV tetravalent este singurul care a fost evaluat pana acum pentru barbati, insa datele recente arata aceleasi nivele de eficacitate, daca nu chiar mai bune, din vaccinarea baietilor de aceleasi varste - fata de fete. insa beneficiul personal rezultat din vaccinarea barbatilor pentru preventia cancerului este foarte redus, cel mai probabil rezultand in foarte putine vaccinari in randul baietilor si o acoperire redusa a vaccinului.

„Concluzia ECDC este ca includerea baietilor in actualele programe de vaccinare anti-HPV este putin probabil sa fie eficienta din punct de vedere al costurilor. O investitie mai buna a banilor publici ar fi incercarea de a imuniza toate fetele. Aceasta problema poate fi readusa in discutie odata ce costurile de vaccinare vor scadea semnificativ”, a explicat Mark Sprenger.

Recomandarile initiale ale ECDC, din 2008, care prevedeau administrarea vaccinului anti-HPV in trei doze, pe parcursul a sase luni, sunt in continuare valabile. Cu toate acestea, potrivit ECDC, un test clinic realizat recent a aratat ca nu exista oscilatii semnificative privind eficacitatea vaccinului in cazul administrarii unei singure doze sau a doua doze de vaccin, in comparatie cu protocolul de trei doze. Aceste descoperiri necesita insa cercetare ulterioara si, daca vor fi confirmate, vor avea un impact important asupra costurilor si strategiilor pentru programele de vaccinare anti-HPV.

Informatii suplimentare:

In urma autorizarii de catre Comisia Europeana, in 2006-2007, a doua vaccinuri anti-HPV, ECDC a publicat “indrumarea pentru Introducerea Vaccinurilor anti-HPV in statele UE”, in ianuarie 2008. Sub coordonarea ECDC, o divizie stiintifica de experti independenti a inceput analiza dovezilor stiintifice pentru introducerea vaccinului anti-HPV si pentru enumerarea optiunilor procedural disponibile in statele-membre.

Cancerul de col uterin si vaccinurile anti-HPV

Cancerul de col uterin este al doilea cel mai raspandit tip de cancer dupa cel mamar, in randul femeilor cu varste cuprinse intre 14 si 44 ani in Uniunea Europeana. in fiecare an sunt diagnosticate 33.000 de cazuri noi de cancer de col uterin in UE si sunt inregistrate 15.000 de decese din aceasta cauza. Cauza primara a cancerului de col uterin este infectia persistenta a tractului genital cu o tulpina HPV cu risc ridicat. Infectiile genitale cu HPV sunt foarte des intalnite, imediat dupa inceperea activitatii sexuale.

Majoritatea acestor infectii se vindeca in mod spontan. Cu toate acestea, infectiile persistente cu HPV cu o tulpina care prezinta risc major pot determina schimbari celulare la nivelul cervixului, ce pot rezulta in cancer de col uterin. Virusurile HPV cu risc ridicat sunt asociate si cu alte tipuri de cancer anogenital, precum si cu tumori cerebrale si la nivelul gatului, atat in randul barbatilor cat si in randul femeilor. Cateva forme de HPV cu risc redus pot cauza veruci genitae, la ambele sexe.

In Europa, au fost aprobate doua vaccinuri profilactice anti-HPV: vaccinul tetravalent Silgard (Sanofi Pasteur MSD) si vaccinul bivalent, Cervarix (GlaxoSmithKline Biologicals). Ambele vaccinuri au profiluri de siguranta ridicate si noi dovezi privind eficienta si eficacitatea vaccinurilor continua sa indice acest fapt. Ambele vaccinuri protejeaza impotriva HPV cu risc ridicat de tipul 16 si 18, responsabile pentru aproximativ 73% dintre cazurile de cancer cervical din Europa. Silgard protejeaza si impotriva HPV 6 si 11, care cauzeaza majoritatea cazurilor de veruci genitale. Vaccinurile sunt impartite in 3 doze, pe o perioada de luni. Acestea nu vindeca infectii existente, asa incat dovezile pentru administrarea catre femei si fete cu varste mai mari sunt incerte.

Importanta screening-ului pentru cancer de col uterin

Potrivit ghidului din 2008, programele de screening pentru cancerul de col cu acoperire ridicata si care includ un follow-up eficient, precum si tratamentul femeilor cu citologii anormale, au dovedit ca reduc incidenta cancerului cervical cu peste 80% - in randul femeilor care au participat la screening.

Screening-ul organizat este mai eficient decat cel ocazional, in ceea ce priveste atingerea grupurilor de risc major in randul femeilor, stabilirea mecanismelor de controlul calitatii si monitorizarea masuratorilor standardizate de activitate si impact. Cu toate acestea, nu este eliminata nevoia de screening chiar si in randul femeilor care au fost vaccinate impotriva tipurilor 16 si 18 de HPV, care pot fi expuse altor tipuri de HPV cu risc ridicat.

Vaccinarea anti-HPV pentru baieti/barbati

Rationamentul pentru vaccinarea anti-HPV in randul baietilor ar fi eficienta in prevenirea bolilor cauzate de HPV in randul barbatilor, cum ar fi condiloamele, cancerul penian, sau cancerul oro-faringian. in plus, vaccinarea in randul barbatilor ar putea preveni cancerul cervical in randul femeilor. Vaccinul anti-HPV tetravalent este singurul care a fost evaluat din punct de vedere al eficientei in cazul administrarii la barbati - si aprobat.

Vaccinul bivalent nu a fost inca aprobat. Vaccinurile sunt, de asemenea, bine tolerate si sigure pentru sexul masculin. in ciuda perioadei de follow-up scurte care a urmat testele clinice, eficacitatea vaccinului tetravalent in prevenirea infectiilor persistente cu HPV si a mortalitatii legate de virus pare sa fie ridicata.

In ciuda beneficiilor vaccinarii, modelele economice actuale arata ca includerea baietilor in programele curente de vaccinare anti-HPV nu este eficienta din punct de vedere al costurilor. Toate scenariile economice arata o rata a eficientei costurilor mai ridicata pentru campanii al caror scop este imbunatatirea ratelor de vaccinare in randul fetelor. Eficienta la nivel de costuri a includerii baietilor in programele de vaccinare anti-HPV poate fi reevaluata in momentul in care vor exista mai multe date cuantificabile pentru presupunerile de baza, mai ales in conditiile in care costurile de vaccinare ar fi reduse in viitor.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate