Ce stim pana acum despre mutatiile noului coronavirus?
Stire medicala
Toate virusurile sufera mutatii, iar Sars-Cov-2 nu face exceptie de la aceasta regula. Mutatiile apar in momentul in care virusul se multiplica in interiorul celulelor si se fac greseli in copierea codului genetic.
Pana in acest moment, specialistii sustin ca noul coronavirus este destul de stabil. Acestia au analizat 13.000 de probe in Marea Britanie in luna martie si au descoperit ca noi mutatii apar, cu aproximatie, la doua luni. Iar acest aspect este unul foarte important, intrucat cu cat virusul sufera mai repede mutatii, cu atat mai repede isi schimba comportamentul.
O evolutie rapida a virusului poate ingreuna producerea unui vaccin. Sa luam drept exemplu gripa sezoniera, care sufera mutatii atat de rapid, inca este nevoie de un nou vaccin in fiecare an.
Chiar daca pana acum Sars-COV-2 a suferit cateva mutatii, o singura modificare a atras atentia oamenilor de stiinta. Este vorba despre mutatia denumita D614G, care ar putea creste usor transmisibilitatea virusului COVID-19. Se pare, insa, ca nu exista dovezi ca mutatia ar fi mai periculoasa in ceea ce priveste rata de supravietuire si durata spitalizarii, sustine Prof. Nick Loman, membru al grupului de cercetare din cadrul Universitatii din Birmingham.
Se va transforma COVID-19 intr-un virus si mai periculos?
La nivel global, numarul cazurilor de coronavirus depaseste 15 milioane, iar Europa a depasit 3 milioane de infectii cu noul coronavirus. Peste jumatate din acestea (n.r.: cazuri inregistrate in Europa) au fost confirmate in Rusia, Mare Britanie, Spania si Italia.
Pe masura ce numarul cazurilor COVID-19 incepe sa creasca, nu putem sa nu ne intrebam daca sunt sanse ca noul coronavirus sa sufere mutatii si se transforme intr-un virus si mai contagios si, implicit, si mai periculos.
1112 cazuri noi de coronavirus in ultimele 24 de ore, din 20.085 teste
Este a doua zi cand in Romania se inregistreaza peste 1000 de cazuri de coronavirus. In ultimele 24 de ore au fost raportate 1112 de infectari si 25 decese. Au fost efectuate 20.085 teste, 40% dintre acestea fiind facute la cerere, conform informatiilor transmise de Grupul de Comunicare Strategica.
Bilantul total ajunge, astfel, la 41.275, dintre care 24.862 de pacienti au fost declarati vindecati si 2.787 de pacienti asimptomatici au fost externati la 10 zile dupa depistare. La ATI sunt internati 285 de pacienti.
Coronavirus in Romania: Situatia actualizata
De asemenea, in ultimele 24 de ore s-au inregistrat 25 de decese (16 barbati si 9 femei) ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus internati in spitalele din Arges, Bacau, Calarasi, Dambovita, Galati, Ialomita, Maramures, Mehedinti, Prahova, Sibiu, Vaslui, Vrancea si Bucuresti. Dintre acestea, 2 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 ani, 4 la categoria de varsta 50-59 ani, 8 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 5 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 6 decese la persoane cu varsta de peste 80 de ani. Toate decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati.
Evolutia pandemiei de coronavirus pe judete
Pana astazi, la nivel national, au fost prelucrate 1.030.692 de teste. Dintre acestea, 20.085 au fost efectuate in ultimele 24 de ore, 11.978 in baza definitiei de caz si a protocolului medical, iar 8.107 la cerere. De asemenea, de la ultima informare facuta de Grupul de Comunicare Strategica, au fost raportate si rezultatele a 1.334 de teste prelucrate anterior ultimelor 24 de ore si transmise pana la data de 23 iulie.
Articole recomandate
- Sarcina - Luna a VIII-a
- Virusul Papiloma Uman - generalitati
- Diabetul: bazele alimentatiei sanatoase!
- Bolile inflamatorii - ce sunt si ce factori le provoaca
- Tulburarile alimentare: Bulimia
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Cura de struguri
- Dieta metabolica personalizata
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
Citeste pe aceeasi tema
- Ce nu ai stiut pana acum despre dezechilibrele hormonale
- Noile recomandari pentru utilizarea cremelor de protectie solara. Ce nu am stiut pana acum
- Alimentul care creste periculos riscul de cancer
- Impactul pandemiei COVID-19 asupra sanatatii mintale
- Cat timp esti imun dupa infectarea cu coronavirus?