Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cazurile de cancer mamar se inmultesc in tarile in curs de dezvoltare

Actualizat la data de: 28 Octombrie 2013
Cazurile de cancer mamar se inmultesc in tarile in curs de dezvoltare

Cancerul mamar este cea mai frecventa cauza a deceselor provocate de cancer in randul femeilor din intreaga lume. In 2008, cea mai mare incidenta a cancerului mamar se inregistra in Europa (in regiunile de nord, est si sud), Australia si Noua Zeelanda si America de Nord.

Acum, conform unui nou studiu global comandat de GE Healthcare, incidenta si mortalitatea cancerului mamar constituie o amenintare grava si tot mai extinsa pentru tarile in curs de dezvoltare, se arata intr-un material publicat pe blogul regional al General Electric.

„Inmultirea cazurilor de cancer mamar din tarile in curs de dezvoltare este cauzata in principal de cresterea sperantei de viata si de schimbarile aparute la nivelul stilului de viata, mai exact femeile fac tot mai putini copii si apeleaza la interventii hormonale, cum ar fi tratamentul hormonal post-menopauza. in aceste regiuni, ratele mortalitatii cresc deoarece boala este depistata abia atunci cand ajunge intr-un stadiu avansat, iar accesul la tratament este limitat, transformand-o astfel intr-o „bomba cu ceas” pe care sistemele sanitare si autorii de politici din aceste tari trebuie sa se straduiasca din rasputeri sa o dezamorseze”, a afirmat Bengt J�nsson, profesor de economia sanatatii in cadrul Stockholm School of Econo mics si co-autor al raportului, citat de blogul regional al GE.

Se impune o educare mai eficienta a femeilor
Raportul privind „prevenirea, depistarea precoce si povara economica a cancerului mamar” arata ca perceptia consumatorilor asupra cancerului mamar si metodelor de screening este ca acestea prezinta un risc pentru viata celor din tarile aflate in curs de dezvoltare.

„Este foarte ingrijorator faptul ca femeile din tarile recent industrializate amana consultul medical pana in momentul in care este prea tarziu. Tocmai de aceea GE colaboreaza cu o serie de guverne si ministere ale sanatatii din aceste regiuni pentru a facilita accesul la screening si a imbunatati nivelul de constientizare al femeilor. Am constatat progrese remarcabile in cazul unor astfel de initiative”, a declarat pentru blogul regional al GE Claire Goodliffe, Director Global de Oncologie al GE Healthcare.

Mamografia este cel mai eficace instrument disponibil pentru screening-ul de cancer mamar in randul femeilor, insa nu este la fel de eficient in cazul tuturor, in special al celor cu tesut mamar dens, declara medicul Marc Inciardi, radiolog de imagistica mamara la Centrul pentru cancer al Universitatii Kansas din Kansas City si consultant in cadrul GE Healthcare.

„Aveam nevoie de noi instrumente de screening pentru o detectare mai eficienta a cancerului mamar la femeile cu tesut mamar dens si ABUS s-a dovedit a fi practic si usor de folosit. ABUS ne-a imbunatatit capacitatile de imagistica mamara fara cresterea dozei de radiatii, asa ca a devenit rapid un instrument suplimentar util de depistare a cancerului mamar in cabinetul nostru.”


Tesutul mamar dens nu determina doar cresterea riscului de cancer mamar de 4 – 6 ori, ci ingreuneaza si depistarea cancerului cu ajutorul mamografiei, conform unei serii de studii extinse. Un studiu, publicat in New England Journal of Medicine, a demonstrat ca sensibilitatea mamografiei scade cu 36% - 38% in cazul femeilor cu tesut mamar dens, deoarece densitatea mascheaza prezenta tumorilor. Cu cat creste densitatea mamara, cu atat scade precizia mamografiei.

Screening pentru cancerul mamar in ECE
Anul trecut, in Republica Ceha, doar 50% din femeile din grupul tinta au participat efectiv la screening-ul de cancer mamar chiar daca din 2002, fiecare femeie din Republica Ceha cu varsta peste 45 de ani are dreptul la o mamografie gratuita pe an, pe baza unei recomandari primite de la medicul de familie sau de la ginecolog.

Tot in Europa Centrala si de Est, in 2002, Ungaria a fost cea de-a treia tara din Europa care a introdus un program national de screening finantat de stat pentru toate femeile cu varsta cuprinsa intre 45 si 65 de ani. in prezent, 46% din populatia respectiva participa la screening, cu recomandari de la medicul de familie sau de la ginecolog, procentul femeilor crescand astfel cu aproximativ 15-20%.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate