BPOC, Bronho-Pneumopatia Obstructiva Cronica,va deveni in urmatorii patru ani a treia cauza de deces din lume
Stire medicala
BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) este o boala de plamani care afecteaza 300 milioane de oameni din intreaga lume si cauzeaza anual moartea a peste trei milioane de oameni. In Romania, aproximativ un milion de oameni sufera de aceasta boala.
Specialistii atentioneaza ca in urmatorii patru ani BPOC va deveni a treia cauza de deces din lume, depasind alte afectiuni mai cunoscute, precum diabetul zaharat sau hipertensiunea arteriala. Campania „Tu stii cati ani au plamanii tai?” continua – si in acest an, bucurestenii isi pot face analize medicale gratuite pentru depistarea BPOC.
Boala afecteaza grav persoanele cu varsta cuprinsa intre 40 si 65 de ani. La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. La fel de periculoasa este si expunerea la factori de risc precum pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs de arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd) etc.
Aproape jumatate dintre pacieni nici nu stiu ca au boala, mai ales dat fiind faptul ca simptomele timpurii ale bolii sunt usor de confundat cu efectele fumatului excesiv sau cu cele ale inaintarii in varsta (tuse, senzatie de sufocare, oboseala). Semnele care impun vizita la medicul specialist sunt tusea cronica, productia cronica de sputa (flegma), suierarea, gafaitul, senzatia de sufocare (dispnee), instalata cel mai adesea brusc, pe fondul unei oboseli accentuate, sau toleranta la efort care devine din ce in ce mai redusa.
Barbatii au mai multe sanse sa sufere de BPOC decat femeile, conform unui studiu realizat in Romania pe un esantion de 10.000 de romani diagnosticati cu BPOC.
Un studiu realizat in anul 2012 de catre Societatea Romana de Pneumologie si Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate, la care au participat aproape 10.000 de romani diagnosticati cu BPOC, a evidentiat ca cei mai multi pacienti nu sunt constienti de severitatea bolii. Mai mult, vizitele la medicul specialist si spirometriile (testarile pentru depistarea BPOC) se realizeaza inca intr-un numar foarte mic.
Articole recomandate
- Un inamic redutabil: Bronhopneumopatia cronica obstructiva
- Bronhopneumopatia obstructiva cronica
- Mituri periculoase despre boala pulmonara obstructiva cronica
- Mituri despre bronhopneumopatia obstructiva cronica
- Simptomele inflamatiei plamanilor - durere in piept, respiratie dificila
- Dificultatile de respiratie
- Beneficiile renuntarii la fumat
- Pofta scazuta de mancare
- Bronhopneumopatia obstructiva cronica si activitatea sexuala