Boala Parkinson, cea de-a doua afectiune neurologica degenerativa ca frecventa, in Romania
Stire medicala
Boala Parkinson este cea de-a doua afectiune neurologica degenerativa ca frecventa. In acest moment este estimat la nivel national un numar de peste 72.000 pacienti diagnosticati cu acesta boala.
Boala Parkinson este o boala degenerativa cauzata de distrugerea progresiva a neuronilor care produc dopamina(substanta neurotransmitatoare responsabila de capacitatea organismului de a-si controla miscarile).
In boala Parkinson, se considera ca simptomele devin manifeste atunci cand nivelul dopaminei din creier scade cu mai mult de 50% fata de valorile normale.
Mergi la medicul neurolog cand observi primele simptome!
Cel mai adesea primele simptome al bolii Parkinson apar in intervalul de varsta 50 -70 de ani. in ultimii ani s-a observat o scadere a varstei la care este diagnosticata, una din 20 de persoane prezentand simptome in jurul varstei de 40 de ani.
Principalele simptome ale bolii Parkinson sunt cele motorii:
-Tremor: tremuratul necontrolabil al mainii, bratului, picioarelor sau barbiei. Tremorul se diminueaza pe masura ce zona afectata este implicata in miscari active si dispare complet in timpul somnului.
-Rigiditate musculara: rigiditatea provoaca dureri musculare, blocaje posturale.
-Bradikinezia (miscari lente).
-Mersul poate deveni sovaitor, limitat la pasi mici si repezi, urcarea scarilor sau ridicarea de pe scaun/din pat necesitand un efort aditional. De asemenea, apare si atitudinea “inghetata” - incapacitatea de a face orice miscare.
-Pierderea echilibrului si a coordonarii: alternanta sau disparitia reflexelor care ajusteaza pozitia corpului.
Alaturi de acestea pot aparea si simptome non-motorii (oboseala, durere, exces de salivaie, probleme de vorbire, constipatie, tulburari de somn, incontinenta urinara), simptome de ordin neuropsihologic, prezente la multi dintre pacienti (depresie, anxietate, confuzie, apatie) si simptome cognitive (afectarea memoriei, a atentiei, dificultati in luarea deciziilor).
Depistarea cat mai timpurie a bolii Parkinson, vizitele la medicul neurolog si urmarea tratamentului recomandat de acesta, conform fiecarui stadiu al bolii, imbunatatesc calitatea vietii pacientului.
In functie de modul in care este afectat pacientul, au fost identificate sase stadii de evolutie a bolii Parkinson, conform stadializarii Braak din 2003.
Boala Parkinson impacteaza atat viata pacientului, cat si pe cea a familiei.
Intr-un studiu realizat pe un grup de apartinatori cu varste cuprinse intre 39 – 77 de ani, 42% dintre respondenti au declarat ca starea lor de sanatate a avut de suferit, 25% considera ca s-a deteriorat calitatea mariajului, iar 65% au declarat ca viata lor sociala a avut de suferit.
La nivel mondial sunt diagnosticati peste 6,4 milioane de pacienti cu boala Parkinson, estimandu-se ca numarul acestora va ajunge la 9,3 milioane pana in 2030.
Prima descriere a bolii Parkinson a fost realizata in 1817 de Dr. James Parkinson, dar afectiuni similare in simptomatologie sunt mentionate in China si India inca din antichitate, iar Leonardo Da Vinci a amintit in scrierile sale persoane care sufereau de simptome similare cu cele ale bolii Parkinson.
Printre personalitatile cu boala Parkinson se numara si: Muhammad Ali, Michael J. Fox, Linda Ronstadt, Johnny Cash, Salvador Dali, Papa Ioan Paul al II-lea sau Robin Williams.
Articole recomandate
- Probleme de somn in boala Parkinson
- Recuperarea medicala in Boala Parkinson
- Tulburarile psihiatrice in boala Parkinson
- Informatii esentiale despre boala Parkinson
- Simptomele si semnele precoce ale bolii Parkinson
- Parkinson
- Indicatiile levodopei in tratamentul bolii Parkinson
- Legatura dintre Parkinson si dementa
- Abordarea bolii Parkinson
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului?