Avertisment OMS: ”Din toamna vom vedea o mortalitate mai ridicata”
Stire medicala
Organizatia Mondiala a Sanatatii anunta ca se asteapta la o crestere a numarului de decese provocate de noul coronavirus, in Europa, incepand cu lunile octombrie si noiembrie.
Explicatia vine de la faptul ca se preconizeaza o crestere a numarului de cazuri, avand in vedere ca in Europa, in special in Spania si Franta, numarul de cazuri de infectare cu coronavirus este in crestere evidenta de cateva saptamani. Din iunie si pana acum, rata mortalitatii la nivel european a ramas constanta, cu 400-500 de decese pe zi, potrivit datelor OMS.
Directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge, a subliniat ca sfarsitul pandemiei va veni cand vom invata sa traim cu acest virus si a explicat este posibil ca vaccinul sa nu fie eficient pentru intreaga populatie.
“Nu stim nici macar daca vaccinul va fi eficient pentru intreaga populatie. Anumite indicii primite arata ca va fi eficient pentru unii, dar pentru altii nu. Iar daca din acest motiv va trebui sa comandam vaccinuri diferite, va fi un cosmar logistic. Sfarsitul acestei pandemii va veni in cand, ca o comunitate, vom fi invatat sa traim cu pandemia. Iar asta depinde de noi.”, spune Kluge.
Un vaccin impotriva COVID-19 ar putea fi distribuit in SUA pana la finalul anului
Directorul executiv al grupului american Pfizer, Albert Bourla, a anuntat ca un vaccin impotriva noului coronavirus ar putea fi distribuit americanilor inainte de sfarsitul acestui an.
Pfizer a inceput productia si a fabricat deja sute de mii de doze, asa ca daca va primi aprobarea din partea guvernului vedera, compania va incepe distribuirea vaccinului.
Potrivit CNBC, Pfizer, care a colaborat cu BioNtech pentru dezvoltarea vaccinului impotriva COVID-19, a inceput deja cea de-a treia faza de testare pe 30.000 de voluntari, cu varste curprinse intre 18 si 85 de ani. Compania isi doreste ca in ultima faza de testare sa participe si persoanele cu afectiuni cronice, cum ar fi pacientii cu HIV.
Vaccinul experimental al grupului Pfizer contine material genetic numit mesager ARN, sau mARN, despre care cercetatorii spera ca provoaca sistemul imunitar sa lupte cu virusul. Pfizer este una dintre cele trei companii care desfasoara studii clinice finale pentru un vaccin, alaturi de Moderna si AstraZeneca. AstraZeneca a anuntat ca va relua studiul clinic intrerupt temporar.
Sub 700 de cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore
In ultimele 24 de ore au fost raportate 692 noi cazuri de COVID-19, bilantul bilantul ajungand la 104.187, potrivit datelor publicate de catre Grupul de comunicare strategica. Numarul de teste efectuate a fost mult sub cifrele obisnuite - respectiv 7.331 in ultimele 24 de ore.
Cele mai multe noi cazuri de COVID-19 au fost raportate, in continuare, in Bucuresti, respectiv 168 imbolnaviri. Cinci judete nu au raportat niciun nou caz: Salaj, Ialomita, Covasna, Bistrita-Nasaud si Botosani.
In ultimele 24 de ore s-au inregistrat si 22 de decese (14 barbati si 8 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Alba, Arad, Bacau, Bihor, Bistrita-Nasaud, Braila, Calarasi, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Maramures, Neamt, Prahova, Sibiu, Vaslui si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 5 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 50-59 ani, 6 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 7 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 4 decese la categoria de peste 80 de ani.
21 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar 1 pacient decedat nu a prezentat comorbiditati.
In contextul redeschiderii scolilor, Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, spune ca autoritatile iau in calcul un scenariu pesimist, in care numarul cazurilor noi de coronavirus ar putea ajunge la 2000 pe zi.
Avem doua barometre: partea de scoala si un barometru in afara scolii, unde avem si o parte de parc. Daca respectam toti regulile putem sa ramanem la acel platou de 1500, daca nu putem vedea o crestere spre 2000 de cazuri de la o zi la alta.”, a explicat Tataru pentru Libertatea.
Surse: https://www.dw.com/en/coronavirus-europe-death-rate-set-for-autumn-rise-warns-who/a-54918941
https://www.euro.who.int/en/about-us/governance/regional-committee-for-europe/70th-session/live-from-rc70
https://www.cbsnews.com/news/covid-vaccine-pfizer-october-face-the-nation/
Articole recomandate
- Reducerea aportului de zahar din alimentatia noastra
- Dieta anti-imbatranire
- Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor
- Se efectueaza apendicectomia si amigdalectomia prea des?
- Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa fac ...
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?
- Pandemia de coronavirus: ce trebuie sa faci atunci cand vrei sa calatoresti?