Au fost actualizate definitiile de caz COVID-19! Ce inseamna acum ”contact direct”?
Stire medicala
Institutul National de Sanatate Publica a actualizat vineri definitiile de caz pentru SARS-COV-2. Fata de actualizarile anterioare, a fost introdusa notiunea de „caz probabil”, care se refera la orice persoana cu debut recent de pierdere a gustului si mirosului. De asemenea, expertii explica ce inseamna acum caz suspect, caz probabil, caz confirmat de Covid 19, dar si ce inseamna notiunea de „contact”.
Insa una dintre cele mai importante noutati din actualizarea facuta de INSP este legata de ceea ce inseamna un contact direct. Orice persoana care a purtat masca/echipamentul de protectie corespunzator si a respectat distantarea fizica nu este considerata contact direct.
Caz confirmat este o persoana cu confirmare in laborator a infectiei cu SARS-CoV-2, indiferent de semnele si simptomele clinice.
Ce inseamna contact direct?
•persoana care locuieste in aceeasi gospodarie cu un pacient cu COVID-19;
•persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strangere de mana fara igiena ulterioara a mainilor);
•persoana care a avut contact direct neprotejat cu secretii infectioase ale unui caz de COVID-19 (ex. in timpul tusei, atingerea unor batiste cu mana neprotejata de manusa);
•persoana care a avut contact fata in fata cu un caz de COVID-19 la o distanta mai mica de 2 m si cu o durata de minimum 15 minute;
•persoana care s-a aflat in aceeasi incapere (ex. sala de clasa, sala de sedinte, sala de asteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute si la o distanta mai mica de 2 m;
•persoana din randul personalului medico-sanitar sau alta persoana care acorda ingrijire directa unui pacient cu COVID-19 sau o persoana din randul personalului de laborator care manipuleaza probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fara portul corect al echipamentului de protectie.
Ce este un caz suspect?
•orice persoana cu debut brusc de febra si tuse sau orice persoana cu debut brusc al oricaror 3 sau mai multe dintre urmatoarele semne si simptome: febra, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri in gat, coriza, dispnee, anorexie / greturi / varsaturi, diaree, status mental alterat;
•orice persoana cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie;
•orice persoana cu infectie respiratorie acuta severa (SARI) - febra sau istoric de febra si tuse si dificultate in respiratie (scurtarea respiratiei) si care necesita spitalizare peste noapte.
Potrivit INSP, pentru copiii cu varsta pana la 16 ani care au simptome gastro-intestinale (varsaturi, diaree) neasociate cu alimentatia, se poate suspecta infectia cu SARS-CoV-2.
Ce este un caz probabil?
•un pacient care intruneste criteriile clinice enuntate la cazul suspect si este contact al unui caz confirmat sau are legatura epidemiologica cu un focar cu cel putin un caz confirmat;
•un caz suspect cu imagine pulmonara sugestiva pentru COVID-19: Rx pulmonara: opacitati neclare, frecvent rotunde, cu distributie periferica inferioara; CT pulmonara: multiple opacitati bilaterale cu aspect de sticla maruntita, frecvent rotunde, cu distributie periferica inferioara; ecografie pulmonara: linii pleurale ingrosate, linii B (multifocale, discrete sau confluente), tipare de consolidare cu sau fara bronhograme;
•o persoana cu debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) in absenta unei cauze identificate;
•un adult decedat fara o cauza explicabila, cu insuficienta respiratorie care a precedat decesul si care a fost in contact cu un caz confirmat sau care a avut legatura epidemiologica cu un focar cu cel putin un caz confirmat.
Deces la pacient confirmat cu COVID-19
Decesul cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu exceptia situatiilor in care exista o alta cauza clara a mortii, care nu poate fi in relatie cu COVID-19 (ex. traumatism, hemoragie acuta majora, etc) si la care nu a existat o perioada de recuperare completa intre boala si momentul decesului.
Decesul la un pacient confirmat cu noul coronavirus nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de ex. cancer, afectiuni hematologice etc.) si COVID-19 trebuie raportata ca si cauza a decesului, independent de conditiile medicale preexistente care se suspecteaza ca au favorizat evolutia severa a infectiei cu SARS-CoV-2.
COVID-19 trebuie mentionata pe certificatul de deces drept cauza a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune ca a cauzat sau a contribuit la deces.
De asemenea, cazurile confirmate COVID soldate cu deces, la care testele RT-PCR in dinamica din sputa/aspirat bronsic sunt negative (2 teste), pot fi considerate deces datorat infectiei cu SARS-CoV-2 daca clinicianul evidentiaza semne si simptome inalt sugestive si decesul este corelat cu evolutia clinica determinata de COVID.
In situatia in care apare necesitatea clarificarii cauzei decesului, se indica examene RT-PCR din tesut pulmonar recoltat de catre medicul specialist anatomie patologica/medicina legala fara a fi necesara necropsia.
808 cazuri noi de COVID-19 in ultimele 24 de ore. Cele mai multe cazuri noi sunt in continuare in Capitala
In ultimele 24 de ore au fost inregistrate 808 noi cazuri de coronavirus, bilantul total ajungand la 113.589, potrivit datelor furnizate de Grupul de Comunicare Strategica.
Numarul de teste efectuate a fost mult mai mic decat in mod normal - doar 6.348.
Capitala continua sa inregistreze cel mai mare numar de noi cazuri de COVID-19 raportate in 24 de ore, respectiv 228. Urmeaza judetele Valcea - 46 de cazuri noi, Cluj - 38 si Galati - 37.
De asemenea, au fost raportate 23 de decese (12 barbati si 11 femei), ale unor pacienti infectati cu noul coronavirus, internati in spitalele din Arad, Bacau, Buzau, Caras-Severin, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Olt, Prahova, Sibiu, Suceava, Timis, Vaslui si Municipiul Bucuresti.
Dintre acestea, 1 deces a fost inregistrat la categoria de varsta 30-39 de ani, 3 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 de ani, 3 decese la categoria 50-59 de ani, 4 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 7 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 5 decese la categoria de peste 80 de ani.
22 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, iar pentru un pacient decedat nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.
In unitatile sanitare de profil, numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.240. Dintre acestea, 464 sunt internate la ATI.
Sursa: http://www.cnscbt.ro/index.php/1986-definitii-de-caz-si-recomandari-de-prioritizare-a-testarii-pentru-covid-19-actualizare-18-09-2020-2
Articole recomandate
- Listerioza – Infectia cu Listeria monocytogenes
- Intoarcerea la scoala sau la gradinita in pandemie - sfaturi pentru familie ...
- 5 mituri despre vaccinuri
- Sexul dureros dupa nastere
- Simptome care trebuie sa te trimita la medic in caz de raceala sau gripa
- Infectia cu COVID-19: masuri de urmat atunci cand mergi la spital
- Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa
- Coronavirus - cum se transmite, simptome, tratament
- Care sunt primele simptome care apar in caz de coronavirus?