Asociatia Salveaza Vieti a strans peste 400.000 de euro pentru copiii bolnavi de cancer limfatic
Prima parte a campaniei a fost adresata companiilor din Romania.
Incepand cu luna ianuarie 2011, asociatia demareaza a doua parte a campaniei, destinata persoanelor fizice. Obiectivul final este suma de 1 milion de euro.
In luna decembrie 2010, Asociatia Salveaza Vieti a obtinut donatii in valoare de peste 400.000 de euro in urma campaniei dedicate infiintarii primului Centru de Excelenta in diagnoza si tratamentul cancerului limfatic din Romania, la Clinica de Oncopediatrie Louis turcanu din Timisoara. Cea mai mare parte a sumei a rezultat in urma redirectionarii de catre companii a 20% din impozitul pe profitul aferent anului 2010, circa 300 de firme, majoritatea IMM-uri, si 80 de persoane fizice contribuind la strangerea fondurilor.
In perioada 15 ianuarie-31 martie 2011 se va desfasura a doua parte a campaniei, cu sprijinul Fundatiei Vodafone Romania, prin care orice persoana va putea dona 2 EUR prin SMS, la numarul 858, gratuit in orice retea de telefonie mobila (nu se percepe TVA).
„Prin aceasta campanie am scos la iveala o facilitate a codului fiscal de care firmele mici i mijlocii nu stiau. Pentru mediul de afaceri, informaia despre 20% este un fel de E112 pentru oamenii bolnavi. Aceasta facilitate a demonstrat ca poate salva viei. Ne-am bucurat foarte mult sa vedem atat de multi oameni de afaceri responsabili, care au ales sa redirecioneze banii catre un proiect concret in loc sa-i trimita in gaura neagra a statului. Promitem tuturor celor care au ajutat la strangerea fondurilor ca vor vedea cat de curand posibil rezultatele contributiei lor. Multumita lor suntem aproape la jumatatea drumului, vom atinge mai uor obiectivul de 1 milion de euro si astfel ne vom putea indeplini promisiunea catre copiii bolnavi de cancer, care asteapta de la noi o sansa in plus la viata”, a declarat Carmen Uscatu, Presedinte Salveaza Vieti.
„Pe langa suma colectata, cred ca am mai inregistrat o reusita - am atras atentia asupra posibilitatii de a redirectiona 20% din impozitul pe profit, o facilitate foarte putin cunoscuta de catre firmele din Romania, dar cu potential urias, ceea ce am si dovedit prin strangerea acestei sume impresionante in doar o luna. Vom continua sa promovam aceasta facilitate, pana cand va deveni o practica fireasca pentru orice companie, mai ales ca redirectionarea se poate face oricand in timpul anului. Conform expertilor in fiscalitate, exista in Romania 400 de milioane de euro care ar putea fi folositi in proiectele derulate de ONG-uri. Companiile au, practic, posibilitatea de a face donatii de mii de euro, fara absolut niciun efort si sunt sigura ca nu este nevoie decat de informare pentru o schimbare vizibila de atitudine”, a completat Oana Gheorghiu, Vicepresedinte Salveaza Vieti.
Rata de succes in tratarea cancerelor de sange la copii si adolescenti se situeaza sub 50% in Romania, fata de peste 80% in UE. Cauza acestei situatii este lipsa sau precaritatea mijloacelor de diagnosticare in profunzime a tipurilor de cancer, investigatii esentiale pentru stabilirea tratamentului potrivit. Pe langa diagnostic, in etapa tratamentului este vitala existenta camerelor sterile, in care pacientii trebuie izolati atunci cand imunitatea scade dramatic in urma chimioterapiei. Existenta unei astfel de incaperi inseamna, in medie, 30 de copii salvati in fiecare an.
Proiectul este sustinut printr-o campanie de comunicare, desfasurata in perioada decembrie 2010-martie 2011 de catre Grafitti BBDO, MEC Romania, Kaleidoscope si Free Communication. Fundatia Vodafone Romania este partener al proiectului.
Despre Clinica de Oncopediatrie Louis turcanu Timisoara
Clinica de Oncopediatrie de la Timisoara a fost construita si dotata aproape in intregime prin efortul echipei doamnei prof. dr. Margit serban care, in anul 2002, realiza pentru prima oara in Romania transplantul de celule stem de la un donator inrudit pentru un copil bolnav de leucemie. Dr. serban a reusit sa convinga asociatii umanitare din Germania si Austria sa sprijine acest spital, iar investitiile asociatiilor umanitare straine au totalizat pana acum peste 4.000.000 de euro. Spitalul este in continuare sustinut din strainatate, iar medicii de aici reusesc sa trateze anual, in conditii peste nivelul mediu al spitalelor din Romania, mai mult de 350 de copii si adolescenti.
Despre Salveaza Vieti
Asociatia Salveaza Vieti a fost infiintata in martie 2009 de catre un grup de sapte tineri. Impresionati de cazul unui tanar de 18 ani, Dragos Croitoru, bolnav de leucemie, membrii Salveaza Vieti au ajuns fata in fata cu sistemul medical romanesc si cu autoritatile statului. Urmand principiul conform caruia societatea civila trebuie sa actioneze si increzatori in faptul ca lucrurile se pot schimba doar prin depasirea pasivitatii, membrii Asociatiei s-au dedicat in special sustinerii Clinicii de Oncopediatrie de la Timisoara si a copiilor care sufera de leucemie si de alte tipuri de cancer.
Articole recomandate
- Trombocitoza - cresterea trombocitelor
- Prof. univ. dr. Florin Mihaltan: “42.000 de romani isi pierd viata ca urma ...
- Sanatatea femeii - vulnerabilitati
- Factori de risc in dezvoltarea cancerului
- Infectiile fungice
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Top 8 forme de cancer la barbati
- Ciresele au un continut bogat in vitamine. Ce beneficii nestiute au fructele ...
- Displazia cervicala (Displazia de col uterin), cancer de col uterin si Infec ...
Citeste pe aceeasi tema
- Radioterapia salveaza vieti, iar cancerul este invins
- Stimulatoarele cardiace si defibrilatoarele salveaza vieti in moduri diferite
- Inima artificiala, inovatia care salveaza vieti
- Adevarul despre carnea de peste: cat de sanatoasa este pentru organism
- Adevarul despre consumul de bauturi dulci si riscul de cancer