Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

ANPC: Jumatate din mastile de pe piata nu ne protejeaza de COVID-19

Actualizat la data de: 26 Noiembrie 2020
ANPC: Jumatate din mastile de pe piata nu ne protejeaza de COVID-19

Inca de la debutul pandemiei de coronavirus in Romania s-a discutat despre mastile de protectie si despre cat de eficiente sunt in functie de materialele din care sunt confectionate. Majoritatea romanilor aleg sa poarte masti reutilizabile, din bumbac, dar si masti chirurgicale, care se gasesc in farmacii, in hypermarketuri sau online. Dar cat de bune sunt aceste masti? Cat de mult ne protejeaza de COVID-19?

Ministrul Economiei, Virgil Popescu, spune ca jumatate din mastile vandute pe piata din Romania nu ne protejeaza impotriva noului coronavirus. Aceasta concluzie vine dupa mai multe controale facute de ANPC, in urma carora s-au descoperit numeroase nereguli cu privire la mastile de import, care au o calitate indoielnica si nu sunt eficiente.

ANPC a dat, zilele acestea, amenzi de peste 18 milioane de lei unor comercianti care aveau la raft masti neconforme, iar Ministrul Economiei spune ca in curand va fi emis un ordin care sa spuna clar ce masti asigura sau nu asigura protectie impotriva COVID-19.

"Sunt dezamagit de calitatea mastilor de protectie aflate pe piata in acest moment. Daca va spun ca jumatate din mastile care se gasesc la comercializare, in momentul de fata, in retelele de distributie - hypermarketuri, farmacii, depozite, la importatori - nu respecta, adica nu ne protejeaza, ati zice ca exagerez, dar asta este realitatea. Vreau sa dau un mesaj foarte clar ca acest lucru trebuie sa inceteze. Nu putem sa acceptam sa fie puse la comercializare masti care nu protejeaza populatia. Vom emite un ordin care sa spuna clar ca aceste masti nu asigura protectie impotriva Covid, ca oamenii sa stie cand cumpara ca, daca acel produs este pe raft si i se spune masca, el nu este o masca care protejeaza", a declarat Ministrul Economiei, potrivit Digi24.

Ministrul Economiei spune ca nu s-au gasit probleme, pana in acest moment, la nicio firma romaneasca producatoare de masti, problema fiind la mastile de import care se regasesc in toata Europa, nu numai in Romania.

Surse:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/ministrul-economiei-jumatate-dintre-mastile-de-pe-piata-nu-ne-protejeaza-de-covid-cele-neconforme-sunt-din-import-1407158
https://www.mediafax.ro/coronavirus/tu-ai-incredere-in-masca-pe-care-o-porti-anpc-a-descoperit-mai-multe-masti-neconforme-standardelor-19759395
https://www.g4media.ro/virgil-popescu-am-gasit-20-de-milioane-de-masti-neconforme-si-am-dat-amenzi-de-18-milioane-de-lei-s-au-gasit-inclusiv-in-farmacii-este-posibil-sa-existe-fapte-penale.html

Exercitiile fizice regulate scad riscul de spitalizare din cauza COVID-19, conform unui studiu

Persoanele care fac miscare in mod regulat prezinta un risc mai mic de spitalizare in cazul in care se imbolnavesc de COVID-19. La aceasta concluzie s-a ajuns in urma unui studiu realizat in Brazilia, de Fundatia pentru Cercetare din Sao Paulo, care a cuprins 938 de brazilieni diagnosticati cu noul coronavirus.

S-a constatat ca riscul de spitalizare a fost cu 34,3% mai mic in cazul persoanelor „suficient de active”, care fac cel putin 150 de minute de activitate fizica aerobica de intensitate moderata sau 75 de minute de activitate de intensitate ridicata pe saptamana.

Atentie! Specialistii atrag atentia asupra excesului de efort fizic. Supra-antrenamentul ar putea creste usor riscul de a contracta boala din cauza efortului respiratiei, care face ca virusul sa patrunda mai usor in plamani. Exercitiile trebuie executate corect si in niciun caz pana la epuizare. Persoanele sedentare, fara conditie fizica, pot incepe cu activitati usoare (mers, alergare usoara) si pot creste treptat durata, frecventa si intensitatea.

In aceasta perioada sunt recomandate exercitiile fizice facute in casa sau in aer liber, cele mai eficiente fiind cele de anduranta, respectiv alergatul sau mersul pe bicicleta.

OMS a emis recomandari detaliate cu privire la cantitatea de activitate fizica pe care persoanele de toate varstele ar trebui sa le faca pentru a-si imbunatati sanatatea fizica si psihica:

•Copiii si adolescentii cu varste cuprinse intre 5 si 17 ani ar trebui sa faca cel putin 60 de minute pe zi cu activitate fizica de intensitate moderata pana la viguroasa, inclusiv activitati care intaresc muschii si oasele, cel putin 3 zile pe saptamana.

•Adultii de peste 18 ani ar trebui sa faca, asa cum recomanda si studiul mai sus mentionat, cel putin 50 de minute de activitate fizica de intensitate moderata pe parcursul saptamanii sau de cel putin 75 de minute de activitate fizica de intensitate puternica pe parcursul saptamanii, inclusiv activitati de intarire musculara, doua sau mai multe zile pe saptamana.

•Persoanele in varsta, cu o mobilitate slaba ar trebui sa se limiteze la exercitii fizice usoare pentru imbunatatirea echilibrului si pentru a preveni dezechilibrarile si caderea, trei sau mai multe zile pe saptamana.

Nu sunt recomandate exercitiile fizice in caz de febra, tuse si dificultati de respiratie.

Surse:
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.14.20212704v1
https://www.westernconnecticuthealthnetwork.org/novel-coronavirus-covid19-update/tips-for-coping-with-covid19/exercise-is-essential-for-wellbeing-during-covid19-pandemic
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/physical-activity

9.005 cazuri noi de COVID-19 in Romania. Tot mai multi pacienti sunt internati la Terapie Intensiva

Alte 9.005 cazuri de COVID-19 au fost raportate in ultimele 24 de ore in Romania, in urma a 36.271 de teste. Asta inseamna o rata de pozitivare de aproape 25%. Bilantul a ajuns la 449.349, conform datelor transmise joi de Grupul de Comunicare Strategica.

In ultimele 24 de ore s-au inregistrat, de asemenea, 171 de decese, iar la terapie intensiva sunt internati 1.226 de pacienti - un nou record.
Capitala a raportat 1.355 de noi cazuri de COVID-19, mai putine fata de ziua precedenta, cand s-au inregistrat 1.475 imbolnaviri. O usoara scadere se observa si in judetul Constanta, unde in ultimele 24 de ore s-au inregistrat 644 cazuri noi de coronavirus, mai putine fata de raportarea de ieri, cand erau 797 cazuri. Numarul de cazuri noi este in crestere, in schimb, in judetele Brasov si Cluj.
Judetele
cu cele mai multe cazuri de COVID-19 inregistrate in ultimele 24 de ore sunt:
•Bucuresti - 1.355 cazuri noi;
•Constanta - 644 de cazuri noi;
•Cluj - 551 de cazuri noi;
• Brasov - 494 de cazuri noi;
• Sibiu - 396 de cazuri noi;
•Ilfov - 392 de cazuri noi;
•Iasi - 387 de cazuri noi.
Pe primul loc in tara ca rata de infectare cu noul coronavirus ramane judetul Ilfov cu 11,22 la mia de locuitori, in usoara crestere fata de ziua anterioara, cand era de 11,14. Pe locurile urmatoare se plaseaza judetul Sibiu cu 8,98, in crestere fata de ziua anterioara, cand a inregistrat 8,94, si judetul Constanta cu 8,81.

Municipiul Bucuresti are o incidenta de 7,91 la mia de locuitori, in crestere usoara fata de miercuri, cand a avut 7,71.

Judetele cu rata de infectare de peste 7 la mia de locuitori sunt:

•Ilfov - 11,22 cazuri la mia de locuitori;

•Sibiu - 8,98 cazuri la mia de locuitori;

•Constanta - 8,81 cazuri la mia de locuitori;

•Cluj - 8,47 cazuri la mia de locuitori;

•Bucuresti - 7,91 cazuri la mia de locuitori;

•Brasov - 7,85 cazuri la mia de locuitori.

In ultimele 24 de ore au fost raportate 171 de decese, mai multe fata de ziua precedenta, cand s-au inregistrat 168 de decese. Este vorba despre 105 barbati si 66 femei care erau internati in spitalele spitalele din Alba, Arges, Arad, Bacau, Bistrita-Nasaud, Botosani, Braila, Brasov, Buzau, Calarasi, Caras-Severin, Constanta, Covasna, Dambovita, Dolj, Galati, Giurgiu, Gorj, Harghita, Ialomita, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Suceava, Timis, Valcea, Vaslui, Vrancea si Municipiul Bucuresti.

5 decese au fost inregistrate la categoria de varsta 40-49 ani, 22 decese la categoria de varsta 50-59 de ani, 34 decese la categoria de varsta 60-69 ani, 57 decese la categoria de varsta 70-79 ani si 53 decese la categoria de peste 80 de ani. 163 dintre decesele inregistrate sunt ale unor pacienti care au prezentat comorbiditati, 4 pacienti decedati nu au prezentat comorbiditati, iar pentru 4 pacienti decedati nu au fost raportate comorbiditati pana in prezent.

Numarul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.248. Dintre acestea, 1.226 sunt internate la ATI, cel mai mare numar de pana acum.

De la debutul pandemiei, 323.514 pacienti au fost declarati vindecati.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate