Abordari integrate de prevenire HIV/SIDA in Romania
Acest proiect isi propune sa ofere tinerilor (15-25 de ani) informatii corecte in ceea ce priveste HIV/SIDA, pentru a-i motiva sa adopte un stil de viata mai sanatos, un comportament responsabil si o atitudine nediscriminatorie fata de persoanele infectate cu HIV. In acelasi timp, se adreseaza mai multor grupuri tinta: elevi, cadre didactice, personal medical si isi doreste realizarea unei puternice campanii de responsabilizare sociala si de lupta impotriva stigmatizarii.
Impartit in 3 componente majore, proiectul vizeaza o interventie integrata de prevenire in randul populatiei generale de tineri: interventii in comunitate prin comunicare interpersonala; campanie mass-media; instruirea autoritatilor locale, a profesionistilor din sanatate (medici), educatie (profesori, consilieri psihopedagogi si educatori intre egali – peer educators) si a jurnalistilor.
Implementarea efectiva a programelor se desfasoara in 18 judete tinta si presupune: realizarea de materiale de informare-educare-comunicare; instruirea educatorilor intre egali, a cadrelor didactice, a personalului medical si jurnalistilor; activitati de prevenire si promovare a comportamentelor responsabile in scoala si in afara scolii.
Proiectul este implementat de un parteneriat intre Fundatia Tineri pentru Tineri si alte 4 organizatii neguvernamentale (Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii – ARPS, Asociatia Romana Anti-SIDA – ARAS, Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA – UNOPA, Fundatia „Alaturi de Voi” Romania– ADV Romania) si Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii - CNCD.
Proiectul este finantat printr-un grant oferit de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Mecanismul Financiar SEE (Spatiul Economic European), fiind un proiect individual in componenta granturi, aria „Sanatate si ocrotirea copilului” si reprezinta materializarea unui parteneriat extins intre organizatii si institutii ce au ca misiune implicarea in problematica HIV/SIDA.
Articole recomandate
- Boli oportuniste in HIV: limfomul non - Hodgkin
- Rolul educatiei sanitare in prevenirea bolilor
- Boli cu transmitere sexuala (sifilisul, gonoreea, chlamydia, scabia, SIDA)
- Infectiile cu Cyclospora - cauze, simptome si prevenire
- Cum pot fi prevenite bolile cu transmitere sexuala
- Sindromul imunodeficientei dobandite si complicatiile neurologice
- HIV
- SIDA - Infectia cu Virusul Imunodeficientei Umane (HIV)
- Cum sa traiesti cu virusul HIV sau cu SIDA