Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

30 Mai, Ziua Mondiala a Sclerozei Multiple

Actualizat la data de: 30 Mai 2012
30 Mai, Ziua Mondiala a Sclerozei Multiple

Ziua Mondiala a Sclerozei Multiple a fost lansata in 2009 si este coordonata de Federatia Internationala de Scleroza Multipla.

Anul trecut au fost organizate evenimente in peste 73 de tari pentru a creste gradul de constientizare despre ce inseamna aceasta boala autoimuna ce poate determina diverse simptome variind de la o usoara senzatie de amorteala, la durere sau chiar paralizie, afectand in principal persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

Scleroza Multipla (SM) afecteaza vietile a peste 2 milioane de oameni din intreaga lume. In Romania exista aproximativ 10 000 de persoane care sufera de SM. Din acestia, aproximativ 2 000 primesc un tratament adecvat.

Declansarea acestei patologii nu este cunoscuta inca, dar se considera ca aceasta este o tulburare autoimuna - acest lucru inseamna ca propriul sistem imunitar ataca celulele si tesuturile sanatoase.

Simptomele sunt imprevizibile, in ansamblu incluzand oboseala, pierderea vederii, slabiciune in picioare si brate, rigiditate, spasme musculare, ameteala, incetinirea vorbirii si altele. Nu este obligatoriu ca toti pacientii sa resimta oricare dintre aceste simptome ce ar putea disparea in cateva zile sau saptamani.

SM nu este o boala contagioasa, dar tratamentul acestei afectiuni este doar de incetinire a evolutiei bolii. Exista insa terapii care reduc simptomele si evolutia bolii, una dintre terapiile cele mai de succes fiind tratamentul cu interferon ce creste substantial calitatea vietii pacientului.

Despre Scleroza Multipla. Prevalenta si incidenta

  • Scleroza Multipla este o boala progresiva a sistemului nervos, pentru care tratamentul este doar de incetinire a evolutiei.
  • Aproximativ 2,5 milioane de oameni din intreaga lume sufera de Scleroza Multipla (SM).
  • Persoanele diagnosticate cu SM au varste cuprinse, in general, intre 20 si 40 de ani, desi debutul poate fi chiar mai devreme.
  • Mai multe femei decat barbati sufera de SM, raportul fiind de 2 barbati la 3 femei.
  • La adultii tineri, SM este cea mai frecventa boala a sistemului central nervos.
  • 85% din oamenii care au avut un atac de SM in urmatorii doi ani ar putea fi diagnosticati cu aceasta boala.

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate