20 de ani de diabetologie moderna la Cluj-Napoca
Stire medicala
In urma cu 20 de ani, la data de 17 martie 1992, se deschidea Centrul Clinic de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice. De fapt traditia si scoala diabetologica Clujeana dateaza din 1963, cand Profesorul Gligore Viorel infiinteaza Centrul Antidiabetic ce functiona in cladirea de pe strada Clinicilor nr. 2-4, cea care adaposteste in prezent Centrul Clinic de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice.
Inca de pe atunci, conceptul si functionalitatea Centrului erau foarte moderne pentru perioada respectiva. In perioada 1969-1992, prioritatile si autoritatile acelor vremuri au decis modificarea destinatiei cladirii si mutarea Sectiei de Diabet in 4 saloane din cadrul Clinicii Medicale II. Ambulatorul de Diabet functiona cu un singur cabinet, condus de Dr. E. Bogdan, in cadrul Policlinicii.
In timp insa, prevalenta crescuta a bolilor metabolice si a diabetului zaharat, recunoasterea necesitatii unei abordari complexe, a unei interventii terapeutice structurate si a unei monitorizari frecvente a persoanelor cu diabet, au impus o reorganizare a activitatii medicale in acest domeniu.
Demersurile sustinute ale Prof. Dr. N. Hancu si sprijinul autoritatilor au reusit sa redea specialitatii de diabet, nutritie, boli metabolice, cladirea actuala care ii revenea de drept. Astfel ca, data de 17 martie marcheaza de fapt 20 de ani de la renasterea Centrului Clinic de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice.
Renasterea nu a reprezentat doar o mutare de sediu, ci organizarea unei unitati medicale moderne care sa ofere cadrul optim de ingrijire a persoanelor cu diabet zaharat si patologie metabolica. De fapt aceasta a fost preocuparea majora si continua a colectivului condus de prof. Dr. N. Hancu, de a asigura calitatea actului medical.
In permanenta a existat dorinta de cunoastere, de perfectionare, de preluare a celor mai noi date din experienta internationala si de aplicare imediata a acestora in folosul pacientilor.
La 20 de ani dupa reinfiintarea Centrului Clinic de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice, exista in evidenta aproape 20.000 de persoane cu diabet zaharat care sunt urmarite in cele 6 cabinete ambulatorii ce acorda zilnic peste 180 consultatii.
In sectia cu paturi sunt spitalizati anual peste 1000 de pacienti, multi dintre acestia provenind din alte judete. Pe langa modernizarea structurii Centrului, o atentie deosebita s-a indreptat spre asigurarea unui management clinic complex prin organizarea unui Cabinet pentru ingrijirea piciorului diabetic, a unui Cabinet de Educatie terapeutica pentru persoanele cu diabet si formarea unei echipe specializate in insulinoterapia cu pompa de insulina, toate acestea fiind premiere nationale.
In mod firesc, calitatea actului medical si expertiza in domeniu sunt strans legate de Centrul Medical Universitar Clujean. Astfel ca dezvoltarea Centrului Clinic de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice s-a realizat si in directia formarii unei puternice scoli de diabetologie care a adus contributii majore la dezvoltarea specialitatii si la modernizarea managementului clinic al bolilor metabolice.
Astfel 53 specialisti de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice au fost formati in acesti ani, ei activand cu succes in centre din tara si chiar din strainatate. Munca asidua depusa de colectivul disciplinei a adus recunoasterea acesteia, atat pe plan national, cat si international, nu putine fiind manifestarile si comitetele stiintifice importante la care membrii colectivului au fost solicitati ca experti.
Dupa 20 de ani de performanta, viitorul Centrului de Diabet de la Cluj prevede aceeasi tendinta de progres si avangardism, de perfectionare continua, de dezvoltare complexa si de asigurare a calitatii actului medical de specialitate.
Cand un intreg colectiv colaboreaza si functioneaza perfect in echipa nu este nevoie de nume, pentru ca cei care le apreciaza munca, cunosc deja aceste nume. Acest lucru se datoreaza faptului ca pe parcursul celor 20 de ani, Clinica de Diabet, Nutritie, Boli Metabolice de la Cluj nu a facut decat sa raspandeasca „mai multa Cunoastere si Prietenie.”
Articole recomandate
- Genetica diabetului
- Esti predispus la diabet de tip 2?
- Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba)
- Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici
- Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat
- Diabetul si exercitiile fizice
- Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational
- Diabetul si menopauza, o dubla provocare
- Consumul de alcool si diabetul zaharat
Citeste pe aceeasi tema
- E timpul sa ii ascultam pe parinti! – Studiu al GSK Romania despre impactul otitei medii asupra copiilor, precum si efectele asupra parintilor
- Hiperuricemia
- Afectiuni cutanate in diabetul zaharat
- Diabetul si scaderea in greutate: cea mai buna solutie
- Ingrijirea copiilor diagnosticati cu diabet zaharat