Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

15 ani de transplant hepatic in Romania

Actualizat la data de: 16 Aprilie 2015
15 ani de transplant hepatic in Romania

15 aprilie 2000 reprezinta un moment istoric pentru Romania, este data la care echipa Profesorului Irinel Popescu a realizat prima operatie reusita de transplant hepatic din spatiul romanesc (de la donator decedat). Odata cu salvarea de la moarte a lui Gheorghe Penea, Prof. Irinel Popescu a introdus transplantul de ficat ca metoda terapeutica in Romania, trecand de la etapa de pionierat, la stadiul de procedeu de rutina.

Cei 15 ani de transplant hepatic in Romania au insemnat un numar de 669 de operatii la 639 de pacienti, toate aceste realizari spectaculoase fiind celebrate printr-un simpozion aniversar in ziua de 17 aprilie 2015, intre orele 09.00 - 11.00, in Aula Academiei Romane, sustinut de Prof. Irinel Popescu, Acad. Victor Voicu, Prof. Domenico Forti, Prof. Christoph Broelsch, Prof. Mihai Lucan, Prof. Radu Deac si Prof. Dan Tulbure (program atasat).

Subliniem prezenta deosebit de onoranta pentru Romania a celor doua personalitati de marca ale chirurgiei mondiale de transplant hepatic, Prof. Domenico Forti, care, impreuna cu echipa de medici romani, a realizat primele operatii de transplant hepatic de la donator decedat si Prof. Christoph Broelsch care, alaturi de aceeasi echipa de medici, a realizat primele operatii de transplant hepatic de la donator in viata, prima pacienta a carei viata a fost salvata astfel fiind Timea Balogh.

Activitatii impresionante de 15 ani de transplant hepatic in Romania ii este dedicata si a XI-a editie a Zilei Nationale a Transplantului, care va fi sarbatorita tot in data de 17 aprilie 2015, printr-o festivitate aniversara care va avea loc la Biblioteca Academiei Romane - Amfiteatrul „Ion Heliade Radulescu” (program atasat).

Ziua Nationala a Transplantului are loc in cadrul Proiectului POSDRU 186/3.2/S/155295 - DEZVOLTAREA COMPETENTELOR IN TRANSPLANT, implementat de Academia de Stiinte Medicale din Romania si care are ca principale obiective: specializarea profesionala in domeniul transplantului de organe, tesuturi si celule si promovarea importantei actului de donare in randul populatiei.

In ultimii ani, transplantul de organe, tesuturi si celule a dovedit ca poate darui o a doua sansa la viata multor suferinzi de boli severe. Pentru a oferi aceasta inestimabila sansa unui numar cat mai mare de bolnavi, este nevoie de personal medical instruit in efectuarea transplantului, dar si de mai multi donatori de organe.

In cadrul Proiectului „Dezvoltarea competentelor in transplant” vor fi derulate programe de formare profesionala destinate atat medicilor, cat si asistentelor medicale. Astfel, Proiectul ofera o solutie unor probleme majore ale acestui domeniu medical: lipsa personalului specializat in transplantul de organe, tesuturi si celule si lipsa informarii asupra beneficiilor donarii de organe la nivelul populatiei.

Incepand cu anul 2005, cand Romania a inceput sa aniverseze anual activitatile legate de transplant, Ziua Nationala a Transplantului evidentiaza si reconfirma magnitudinea medicala si sociala a actului transplantului, aducand laolalta, in fiecare an, persoane care au beneficiat de transplant, alaturi de familiile lor, specialisti din domeniul transplantului, personalitati marcante ale vietii medicale nationale si internationale, reprezentanti mass-media, pentru a sarbatori impreuna a doua sansa la viata.

Donarea de organe reprezinta un subiect inca sensibil si insuficient inteles si promovat, fata de care atitudinea populatiei este esentiala. Tocmai de aceea, a XI-a editie a Zilei Nationale a Transplantului va fi sarbatorita sub sloganul „Doneaza pentru viata!” si reprezinta o constientizare a faptului ca transplantul salveaza vietile unor oameni care altfel nu ar avea alta sansa.

Evenimentul va fi marcat de un mars simbolic pentru a celebra a doua sansa la viata si pentru a sublinia continuarea campaniei nationale dedicate cresterii numarului de donatori de organe, tesuturi si celule, dar si incurajarii personalului medical in cresterea competentelor de transplant.


Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate