Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Intestinul iritabil la copil

Actualizat la data de: 12 Aprilie 2024
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Generalitati

Sus
Intestinul iritabil la copil Vezi galerie foto

Sindromul de intestin iritabil este o afectiune cauzatoare de dureri abdominale, balonare si distensie abdominala, flatulenta, alternanta constipatie diaree. Acesta poate aparea la orice varsta inclusiv varsta copilariei.

Afectiunea este considerata o tulburare functionala si consta intr-o tulburare a functionalitatii normale a intestinului. Persoanele cu aceasta tulburare tind sa dezvolte o sensibilitate exagerata a intestinului prezentand ca simptome dureri abdominale colicative, diaree sau constipatii drept raspuns la anumite alimente.
Intestinul iritabil poate fi o cauza a durerilor recurente abdominale in copilarie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Care sunt cauzele intestinului iritabil la un copil?
  4. Ce copii sunt expusi riscului de a avea sindromul intestinului iritabil?
  5. Diagnostic
  6. Tratament
  7. Cum imi pot ajuta copilul sa treaca mai usor peste simptomele date de intestinul iritabil?
  8. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Copii cu intestin iritabil pot prezenta cefalee, inapetenta, mucozitati in scaun, pot pierde in greutate ei nealimentandu-se in incercarea de a evita durerile. Datorita acestor simptome ei pot avea anumite tulburari comportamentale si de crestere. Stresul nu poate fi cauzator al acestei afectiuni dar poate fi unul dintre factorii favorizanti.

Pentru a diagnostica acest sindrom doctorul va obtine date importante din anamneza si va efectua un examen fizic amanuntit. Intestinul iritabil nu este o boala ci un sindrom sau un grup de simptome asociate.

In cazul acestei entitati clinice nu vor fi gasite leziuni patologice organice ale intestinului fiind vorba de o tulburare functionala.

Care sunt cauzele intestinului iritabil la un copil?

Sus

Cauza fizica exacta a acestei boli nu este cunoscuta. Un copil cu sindromul intestinului iritabil poate avea un colon mai sensibil decat in mod normal. Acest lucru inseamna ca colonul are o reactie puternica la lucruri care nu ar trebui sa il afecteze in mod normal.

Copiii pot simti anumite simptome din cauza:

  1. Problemelor legate de modul in care alimentele se deplaseaza prin sistemul lor digestiv
  2. Sensibilitatii extreme a interiorului intestinului lor la intindere si miscare
  3. Stresului
  4. Numarului mare de bacterii care cresc in intestinul lor

Toate aceste lucruri pot provoca simptomele intestinului iritabil. Ar trebui sa ii subliniezi copilului tau ca durerea lui sau a ei de burta este reala si nu imaginara.

Ce copii sunt expusi riscului de a avea sindromul intestinului iritabil?

Sus

Copiii sunt cel mai mult expusi riscului de a avea sindromul intestinului iritabil daca unul sau ambii parinti au aceasta afectiune. Adolescentii sunt mai expusi riscului decat copiii mai mici. Sindromul intestinului iritabil afecteaza in egala masura baietii si fetele.

Diagnostic

Sus

Este sustinut de aparitia simptomelor de mai sus la care se mai pot asocia urmatoarele:
- durerea abdominala cedeaza dupa eliminarea materiei fecale
- puseele colicative se asociaza cu modificarea frecventei scaunelor
- puseele dureroase se asociaza cu modificarea consistentei scaunelor
- simptomele trebuie sa fie prezente cel putin 12 saptamani in decursul ultimelor 12 luni si sa nu fie explicate de existenta unei alte boli.

In copilarie acest sindrom afecteaza atat baietii cat si fetele in proportii egale si pot exista forme de manifestare preponderent cu constipatie sau preponderent cu diaree.

Exista unele simptome care pot indica o alta cauza decat un intestin iritabil. Acest lucru poate ajuta medicul copilului dumneavoastra sa decida ce teste de laborator si proceduri pot fi necesare. Aceste simptome includ:

  • Pierdere in greutate
  • Varsaturi
  • Febra fara motiv
  • Diaree cu sange
  • Crestere intarziata
  • Ficat marit

Pediatrul poate cere anumite teste de laborator pentru a verifica daca exista infectie si inflamatie. Acestea pot include:

  1. Teste de sange. Aceste teste se fac pentru a verifica daca copilul dumneavoastra are anemie, o infectie sau o boala cauzata de inflamatie sau iritatie.
  2. Analiza si cultura urinei. Acestea ajuta la verificarea infectiilor tractului urinar.
  3. Proba de scaun. Aceasta verifica daca exista bacterii si paraziti care pot provoca diaree.
  4. Probe de scaun pentru sange ocult. Sangele ocult nu poate fi vazut. Acesta se gaseste doar cu ajutorul unei solutii speciale care devine albastra atunci cand intra in contact cu sangele. Daca se gaseste sange, este posibil sa existe o inflamatie in tractul GI (gastrointestinal).
  5. Testul de hidrogen in respiratie cu lactoza. Acest test se face pentru a vedea daca copilul dumneavoastra nu poate digera lactoza (este intolerant la lactoza). Lactoza este un zahar care se gaseste in lapte si in produsele lactate.
  6. Radiografie abdominala. O investigatie simpla care ii ofera medicului o idee despre cum arata organele interne.
  7. Ecografie abdominala. Un test imagistic care arata organele interne asa cum functioneaza. Realizeaza imagini folosind unde sonore de inalta frecventa in organele interne.
  8. EGD (esofagogastroduodenoscopie) sau endoscopie superioara. Un test care utilizeaza un tub mic si flexibil cu o lumina si o lentila de camera la capat (endoscop) pentru a verifica interiorul unei parti a tractului digestiv. De asemenea, pot fi prelevate probe de tesut (biopsie) din interiorul tractului digestiv pentru testare.
  9. Colonoscopie. Un test care utilizeaza un tub lung si flexibil cu o lumina si o lentila de camera la capat (colonoscop) pentru a verifica interiorul intestinului gros.

Tratament

Sus

In copilarie in cazul acestui sindrom tratamentul este reprezentat in special de modificarea alimentatiei prin sporirea continutului in fibre vegetale din fructe, legume si cereale cu rol de reglator al peristalticii. Copilul trebuie sa isi regleze alimentatia, pranzurile sa fie la ore regulate, sa evite alimentele ce ii dau intoleranta, sa reduca proportia de grasimi din alimentatie, etc.

Scopul principal al tratamentului este de a atenua simptomele ™i de a vÄ ajuta copilul sÄ revinÄ la activitÄ›ile zilnice normale. Tratamentul poate include:

Modificari ale dietei

Zaharul din lactoza poate provoca simptome de intestin iritabil. Daca copilul dumneavoastra nu poate digera lactoza (este intolerant la lactoza), cel mai bine este sa limitati lactoza. Discutati cu medicul despre administrarea copilului dumneavoastra a unei enzime care digera zaharul (lactaza/Lactaid).

Un continut ridicat de fibre pentru copii este controversat, deoarece ar putea favoriza aparitia gazelor si a balonarii. Este recomandata pentru adulti si poate ajuta copiii care au constipatie.

Consultati medicul al copilului dumneavoastra inainte de a adauga bacterii bune in dieta copilului dumneavoastra. Nu toate probioticele sunt la fel, iar acestea nu sunt reglementate de FDA.

Este posibil sa fie nevoie sa faceti alte modificari in dieta copilului dumneavoastra daca acesta are o alergie sau o intoleranta alimentara.

Care sunt posibilele complicatii ale sindromului intestinului iritabil la un copil?

Simptomele fizice ale SII pot duce la stres si probleme emotionale. De exemplu, copiii cu diaree pot sa nu ajunga la baie la timp. Acest lucru ii poate face sa se simta stanjeniti. Ei pot evita apoi sa mearga la scoala sau sa se joace cu prietenii. Acest lucru poate provoca depresie si anxietate.

Majoritatea copiilor cu SII continua sa creasca si sa se dezvolte normal. Dar unii copii pot manca mai putin pentru a evita durerea care poate merge impreuna cu digestia. Acest lucru poate duce la pierderea in greutate.

Cum imi pot ajuta copilul sa treaca mai usor peste simptomele date de intestinul iritabil?

Sus

Simptomele pot afecta activitatile zilnice ale copilului dumneavoastra. Este important sa colaborati cu pediatrul copilului dumneavoastra pentru a gestiona boala. Este posibil sa aveti nevoie de un plan pentru a aborda aspecte precum dieta, scoala si sanatatea emotionala sau mentala.

Este important sa cunoasteti factorii declansatori care provoaca simptomele copilului dumneavoastra si apoi sa evitati acesti factori declansatori. Factorii declansatori includ adesea:

  • Mesele mari (astfel incat consumul de mese mai mici mai des in timpul zilei poate fi de ajutor)
  • Alimentele grase
  • Produse lactate
  • Cofeina
  • Indulcitori artificiali
  • Tinerea unui jurnal al alimentelor si al simptomelor va poate ajuta sa intelegeti mai bine factorii declansatori ai copilului dumneavoastra.

Ajutati-va copilul sa gaseasca modalitati pozitive de a face fata. Acest lucru il poate ajuta sa participe la scoala si la alte activitati. Unele metode care pot fi utile includ:

  • Tehnici de relaxare
  • Distractie
  • Imagini ghidate
  • Hipnoterapie
  • Terapia cognitiv-comportamentala
  • Biofeedback

Optiuni de medicamente

Medicamentele sunt rar utilizate in aceasta situatie si dintre acestea trebuie mentionate laxativele atunci cand copilul prezinta predominant constipatie in cadrul sindromului de intestin iritabil. Nu trebuie insa abuzat in administrarea laxativelor.


Medici specialisti Pediatrie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate