Zaharul poate influenta nivelul colesterolului?
Ce este colesterolul
Sus
Colesterolul este un tip de lipid esential pentru buna functionare a organismului, fiind prezent in toate celulele corpului. Acesta este implicat in formarea membranelor celulare, sinteza unor hormoni esentiali si producerea acizilor biliari necesari digestiei grasimilor.
Cuprins articol
Rolul colesterolului in organism
SusUna dintre cele mai importante functii ale colesterolului este formarea acizilor biliari, substante esentiale pentru digestia si absorbtia grasimilor. De asemenea, colesterolul joaca un rol esential in sinteza hormonilor steroidieni, inclusiv a hormonilor sexuali (estrogen, testosteron) si a hormonilor corticosuprarenali (cortizol, aldosteron). De asemenea, este un precursor al vitaminei D, care contribuie la sanatatea oaselor si a sistemului imunitar.
Colesterolul – prieten sau dusman?
SusDesi colesterolul este vital pentru organism, nivelurile sale trebuie mentinute in limite normale. Excesul de colesterol din sange, in special colesterolul LDL (colesterolul „rau”), poate duce la formarea placilor de aterom, crescand riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.
Colesterolul poate fi controlat printr-o dieta echilibrata, exercitii fizice regulate si, in unele cazuri, prin medicatie prescrisa de medic. Problema majora este ca multe persoane nu constientizeaza ca au un nivel ridicat de colesterol, deoarece hipercolesterolemia este asimptomatica pana in stadii avansate.
Sursele de colesterol si influenta dietei
SusAproximativ 70% din colesterolul total din organism este produs de ficat, iar restul de 30% provine din alimentatie. Totusi, dieta joaca un rol semnificativ in mentinerea unui nivel optim al colesterolului.
Alimentele bogate in colesterol includ organele (ficat, rinichi), carnea grasa, produsele lactate integrale si preparatele de tip fast-food. In plus, consumul excesiv de grasimi saturate si grasimi trans contribuie la cresterea colesterolului LDL si la scaderea colesterolului HDL („colesterolul bun”). De aceea, este recomandat sa se limiteze consumul acestor produse si sa se adopte o dieta bogata in fibre, legume, fructe si grasimi sanatoase (ulei de masline, peste gras, avocado, nuci si seminte).
Relatia dintre zahar si colesterol
SusNumeroase studii arata ca un consum excesiv de zahar poate influenta nivelurile de colesterol si de trigliceride. Desi zaharul nu contine colesterol, acesta contribuie indirect la cresterea colesterolului LDL si la scaderea colesterolului HDL prin mecanisme metabolice complexe.
Zaharul in exces favorizeaza acumularea de grasimi la nivelul ficatului, ducand la steatoza hepatica non-alcoolica (ficat gras) si la o capacitate redusa a ficatului de a regla metabolismul lipidelor. Acest fenomen este cauzat in special de consumul de fructoza, care este metabolizata exclusiv de ficat si transformata in acizi grasi. Acesti acizi grasi pot contribui la cresterea nivelului de trigliceride si la aparitia dislipidemiilor.
In plus, dietele bogate in zaharuri rafinate si alimente procesate pot favoriza rezistenta la insulina, ceea ce duce la un risc crescut de diabet zaharat de tip 2, obezitate si sindrom metabolic. Acesti factori sunt strans legati de cresterea colesterolului LDL si de scaderea colesterolului HDL, sporind riscul bolilor cardiovasculare.
Alimentele care ar trebui limitate
SusPentru mentinerea unui nivel optim al colesterolului si prevenirea afectiunilor asociate, este indicat sa se reduca aportul de:
- Produse de patiserie si cofetarie (biscuiti, prajituri, croissante, produse cu margarina si grasimi trans);
- Bauturi carbogazoase si sucuri indulcite;
- Fast-food si alimente procesate bogate in zahar si grasimi saturate;
- Dulciuri cu zaharuri rafinate (bomboane, ciocolata cu lapte, inghetata comerciala);
- Cereale rafinate si produse de panificatie bogate in carbohidrati simpli.
Concluzie
SusExcesul de zahar nu doar ca afecteaza metabolismul glucidic, dar poate influenta si metabolismul lipidic, contribuind la cresterea colesterolului LDL si a trigliceridelor.
Adoptarea unui stil de viata sanatos, bazat pe o dieta echilibrata si activitate fizica regulata, este esentiala pentru prevenirea bolilor cardiovasculare si mentinerea unei stari generale de sanatate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Dr. Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Dr. Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
Articole recomandate
-
Informatii esentiale despre colesterol si valorile sale
-
4 mituri despre colesterol
-
Nivelul de colesterol si modul in care difera de la barbati la femei
-
Instrumentele pentru scaderea nivelului de colesterol
-
Cum sa reduceti nivelul de colesterol in mai putin de 5 minute
-
Metode de reducere a colesterolului
-
Importanta tipului de colesterol in bolile cardiace
-
8 cauze ale colesterolului marit
-
10 lucruri pe care nu le stiati despre colesterol