Suplimente alimentare utilizate pentru scaderea colesterolului
Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna
Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale colesterolului sunt deseori asociate cu ateroscleroza si bolile cardio-vasculare. Termenul de colesterol sanguin se refera in pricipal la existenta celor doua tipuri de lipide: LDL- colesterol (low density lipoproteine) proteine cu densitate mica, asa numitul colesterol “rau” si HDL- colesterol (high density lipoproteine) proteine cu densitate mare, asa numitul colesterol “bun”.
Fractiunea HDL a colesterolului este denumita si fractiunea buna a acestuia deoarece organismul are nevoie de o cantitate din acest tip de colesterol pentru anumite functii importante. De aceea trebuie sa avem in vedere cresterea cantitatii de HDL, in timp ce colesterolul seric total, LDL si trigliceridele trebuiesc mentinute la valori scazute.
Una dintre cele mai bune metode pentru scaderea colesterolului natural este de a face anumite modificari dietetice. Astfel, urmand o dieta saraca in calorii, grasimi saturate si colesterol, dar bogata in grasimi polisaturate, se poate rezolva in scurt timp probleama mentinerii nivelului seric al colesterolului in limite considerate normale.
Principalele masuri dietetice de scadere a colesterolului constau in frecventa utilizare a fibrelor solubile provenite din alimente precum: taratele, fasole, ovaz, care conduc la o scadere a fractiunii LDL a colesterolului de pana la 20-30%, iar fibrele provenite din soia determina reducerea nivelului colesterolului total cu 30% si a LDL colesterolului cu 35-40%. Soia ajuta de asemenea si la scaderea nivelului trigliceridelor. In plus fata de aceste date, studiile clinice au aratat ca alimentele pe baza de soia ofera protectie impotriva dezvoltarii bolilor cardiovasculare si a mortalitatii asociate.
Taurina este un aminoacid regasit in special in proteina din peste (somon, cod). Este demonstrat faptul porivit caruia taurina determina scaderea colesterolului si minimalizeaza riscul mortalitatii prin boala cardiaca ischemica. Pentru a beneficia de efectele taurinei, se impune utilizarea unei diete care sa contina peste cel putin 5 zile pe saptamana.
Vitamina B3 sau niacina, are un rol demonstrat in scaderea productiei de colesterol din organism. Totodata, niacina contribuie la prevenirea oxidarii LDL, scade nivelul lipoproteinelor si poate creste HDL (sau colesterolul bun) cu niveluri intre 15 – 40%, determinand in acest mod scaderea semnificativa a progresiei aterosclerozei. Pentru obtinerea acestor deziderate se indica consumul de alimente care contin niacina precum ciupercile, drojdia uscata, tonul, pieptul de pui sau fileul de somon.
Vitamina B6 ajuta la tratamentul colesterolului si la scaderea acestuia, prevenind riscul bolilor cardiovasculare si al trombozelor. Suplimentarea dietei cu vitamina B6, regasita in conopida, usturoi, ardei, banane, sparanghel, reduce nivelurile de colesterol LDL cu un procent de pana la 20%.
Vitamina C joaca un rol important in tratamentul hipercolesterolemiei prin prevenirea oxidarii LDL colesterolului, dar si prin eliminarea radicalilor liberi produsi in organism. Din acest modiv, orice dieta care urmareste scaderea nivelului seric ale colesterolului, trebuie sa contina alimente bogate in vitamina C reprezentate de: broccoli, patrunjel, ardei verde, capsuni, conopida, lamai, salata verde, papaya, varza, spanac, kiwi, cacao, portocale, grepfrut, rosii, sparanghel, telina, ananas.
Vitamina E reprezinta principalul antioxidant gasit in cele mai mari cantitati in particulele de LDL- colesterol pe care il protejeaza de oxidare. Se recomanda oasociere in cadrul dietei a vitaminelor C si E, cunoscut fiind faptul potrivit caruia vitamina C ajuta la restabilirea vitaminei E oxidate inapoi la stadiul de neoxidata. Sursele cele mai importante de vitamina E sunt reprezentate de: uleiurile vegetale, verdeturi, cereale integrale sau de nuci.
Beta-carotenul- desi nu este gasit in cantitati mari in particulele de LDL- colesterol, beta-carotenul are totusi un rol demonstrat in prevenirea oxidarii acestuia, iar asociat are efect vasodilatator. Pentru scaderea colesterolului seric se pot utiliza alimente bogate in beta-caroten reprezentate de: salata verde, spanac, patrunjel, tomate, broccoli, sparanghel, caise, cartofi dulci, morcovi, cacao. In acelasi mod, bioflavonoidele au rol antioxidant, aportul lor in alimentatie fiind asociat cu un risc mai scazut al mortalitatii cardio-vasculare. Aportul de bioflavonoide este asigurat prin consumul de: ceai, citrice, ceapa, struguri.
Grasimi mononesaturate, cum ar fi de la uleiul de masline, sunt mult mai rezistente la oxidare decat cele care au niveluri ridicate de grasimi polinesaturate. Exista studii care au demonstrat eficienta utilizarii uleiului de masline pentru diminuarea mortalitatii prin boli cardiovasculare. Astfel, recomandarile de regim pentru scaderea colesterolului constau in consumul de alimente bogate in grasimi mononesaturate precum: uleiul de masline, uleiul de floarea-soarelui sau de avocado. Acestea reprezinta doar cateva suplimente alimentare utilizate pentru reducerea nivelului seric al colesterolului. Asocierea unei diete echilibrate cu exercitiile fizice si cu un stil de viata activ contribuie la mentinerea unei stari optime de sanatate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Ileana Anca Coman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
Articole recomandate
- Dieta Atkins: ghid pentru incepatori
- Fibrele alimentare: regim de slabit
- Cat de rapida ar trebui sa fie scaderea in greutate?
- 10 gustari care reduc nivelul de colesterol
- Rolul magneziului pentru sanatate
- Marirea sanilor cu suplimente naturale. Mit sau realitate?
- 4 mituri despre colesterol
- 10 trucuri pentru a reduce colesterolul
- Colesterolul: mit si realitate