Nivelurile tinta ale colesterolului necesita strategii terapeutice cu mai multe medicamente
Stire medicala
Terapia cu statine singura nu a reusit sa coboare nivelul colesterolului pana la valorile tinta cerute de ghidurile medicale pentru a scadea riscul complicatiilor cardiovasculare. Medicii cardiologi care au participat la Congresul Mondial de Cardiologie de la Barcelona au pledat in favoarea strategiilor terapeutice cu mai multe medicamente pentru controlul lipidelor.
Noua abordare "Mai scazut este mai bine" intens sustinuta, se manifesta in tendinta actuala de scadere a nivelurilor tinta ale LDL-colesterolului exprimata in ghidurile medicale. Specialistii considera ca pentru a atinge acest scop este nevoie de o terapie intensiva administrata precoce. Doar 51% din pacienti care urmeaza terapie hipolipemianta si-au atins scopul de a avea colesterolul total mai mic de 150mg/dl in realitate. Doza standard de statine a adus nivelul LDL-colesterolului la mai putin de 100mg/dl, la putin mai mult de jumatate din pacientii cu risc crescut.
Dr. Evan Stein de la Centrul de Cercetari Metabolice si de Ateroscleroza, din Cincinnati, Ohio, USA, a declarat in cadrul Congresului ca: "Statinele sunt cel mai puternic si consistent tratament care reduce nivelul LDL-colesterol si de departe cele mai bine tolerate de pacient. Acestea au de asemenea un raspuns foarte previzibil. La fiecare dublare a dozei de statina se obtine o reducere in plus cu aproximativ 6% a nivelului de LDL-colesterol. Cu toate acestea, este cunoscut faptul ca medicii curanti sunt refractari in privinta modificarii dozelor de statina dupa initierea terapiei".
Profesorul Alberico Catapano, de la Universitatea din Milano, Italia a declarat ca: "Diferenta semnificativa dintre nivelurile tinta ale lipidelor recomandate de ghidurile medicale si nivelurile obtinute in practica au adus in actualitate necesitatea unei noi strategii terapeutice in special pentru pacientii cu riscuri crescute".
Dr. Stein a afirmat ca sunt necesare alte strategii terapeutice care sa fie adaugate la statinele folosite in prezent pentru scaderea nivelului LDL-colesterol. Acesta a declarat ca: "Cea mai eficienta si usoara metoda in prezent este folosirea unui inhibitor al proteinei ce transporta colesterolul. Strategia este de a combina 2 medicamente: statinele care scad sinteza colesterolului la nivel hepatic in timp ce ezetimibul scade absorbtia intestinala a colesterolului. Ezetimibul este primul medicament din clasa inhibitorilor absorbtiei colesterolului care a fost lansat pe piata. Tratand cele 2 surse ale colesterolului prin coadministrarea acestor medicamente se va asigura o reducere mai eficienta a LDL-colesterol decat prin inhibarea fiecarei surse individual."
In concluzie, Prof. Catapano a declarat: "Acest studiu a demonstrat ca atingerea nivelurilor tinta de LDL-colesterol se realizeaza mult mai usor prin combinarea acestor 2 medicamente decat cu cea mai eficienta statina disponibila in prezent administrata ca monoterapie."
Articole recomandate
- Masa corporala ideala
- Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul
- Boala Dupuytren
- Tot ce trebuie stiut despre sindromul Angelman
- Palpitatiile la copii
- Beneficii terapeutice uimitoare ale borsului
- Terapia cu vacuum, un mod rapid de a scapa de celulita
- Terapia hormonala - intrebari si raspunsuri
- Terapia sexuala si alte tipuri de consiliere