Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul

Actualizat la data de: 23 August 2024

Generalitati

Sus
Moduri surprinzatoare de a scadea colesterolul

Pentru a scadea colesterolul, exercitiile si consumul de alimente sarace in grasimi saturate sunt perfecte.

De cate ori ati auzit aceste sfaturi?

Cu totii am constatat ca o alimentatie ce contine alimente grase va bloca arterele cu colesterol.

Cu siguranta ca ati auzit de multe ori ca zaharul poate afecta nivelul colesterolului.

Si acest lucru este foarte adevarat.

Zaharul poate afecta trigliceridele.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Trigliceridele - ce sunt si cum ne afecteaza
  3. Consumul de zahar
  4. Moduri surprinzatoare de a scapa de colesterol
  5. Extractul de ceapa
  6. Drojdia de orez rosu
  7. Laxativele
  8. Tofu
  9. Colesterol
  10. Pectina
  11. Somnul
  12. Agrisa indiana
  13. Radacina de lemn dulce
  14. Bergamotul
  15. Recomandari utile
  16. Citeste pe aceeasi tema

Trigliceridele - ce sunt si cum ne afecteaza

Sus

Cei mai multi dintre noi stim ca exista doua tipuri de colesterol, si anume: HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau). In afara de acestea, sangele nostru contine o alta grasime, numita triglicerida.

Aceste grasimi sunt stocate in celule pentru a va oferi energie intre mese. Un nivel normal este de 150 de mg/dl sau mai putin. Daca nivelul depaseste 200 de mg/dl, el este considerat ridicat.

Aproape o treime din adulti au niveluri foarte ridicate de trigliceride, ceea ce inseamna ca se depaseste 500 mg/dl.

Cand continutul de trigliceride este mare, el poate duce la boli de inima, inclusiv ateroscleroza sau rigiditatea arterelor, precum si sindromul metabolic.

Lasate netrate aceste boli, se poate ajunge la atac de cord sau accident vascular cerebral.

Consumul de zahar

Sus

Majoritatea produselor alimentare pe care le consumam au o cantitate de zahar natural, dar cele mai multe etichete ale acestor produse nu fac distinctia intre zaharul natural si zaharul prelucrat.

Pe aceleasi etichete nu este folosit cuvantul ”zahar”, ci fructoza, sucroza, dextroza sau sirop de trestie de zahar, pentru a desemna zaharul adaugat.

Ca urmare, consumatorii pot fi indusi in eroare si vor crede ca ei consuma mai putin zahar decat in realitate.

Este important sa retineti ca zaharul natural, cel gasit in fructe si produse lactate, in general, nu se ia in considerare pentru consumul ideal de zahar de zi cu zi.

Zaharul rafinat simplu care se gaseste in produsele alimentare prelucrate sau in diversele bauturi carbogazoase este cel la care ar trebui sa aveti cea mai mare grija.

Medicii recomanda adultilor consumul a mai putin de 150 de calorii (6 lingurite) din zahar pe zi, echivalentul a o cutie medie de bautura carbogazoasa.

Consumul de mai mult zahar in fiecare zi contribuie la aportul caloric in exces si creste nivelul de glucoza din sange.

Cand sangele contine prea multa glucoza, pancreasul trebuie sa creeze mai multa insulina pentru a o procesa si astfel sangele stocheaza excesul de calorii sub forma de grasime.

Si ficatul functioneaza pentru a elimina excesul de zahar din sange.

Moduri surprinzatoare de a scapa de colesterol

Sus

Studiile au gasit cateva moduri surprinzatoare de a scapa de colesterol sau a scadea nivelul acestuia din sange.

Acestea sunt:

Extractul de ceapa

Sus

Un studiu recent pe animale a constatat ca extractul de ceapa reduce colesterolul total la sobolanii cu diabet zaharat.

Un alt studiu a constatat ca ceapa este eficienta in reducerea colesterolului LDL si a zaharurilor din sange.

Ce e drept, cercetarile au fost realizate pe sobolani, iar oamenii de stiinta nu sunt inca siguri cum extractul de ceapa ar putea actiona asupra colesterolului unui om.

Ceapa si usturoiul au proprietati in a scadea colesterolul. Un medic afirma ca in cultura indiana condimentele au proprietati de vindecare, astfel ca ceapa si usturoiul sunt utile in scaderea colesterolului, potrivit obiceiurilor alimentare care exista in bucataria indiana.

Drojdia de orez rosu

Sus

Drojdia de orez rosu, despre care se spune destul de frecvent ca este un tip de drojdie crescuta in urma fermentatiei de orez, contine un compus numit monacolina K, care este acelasi compus gasit intr-o statina numita lovastatina.

Studiile au aratat ca drojdia de orez rosu luata sub forma de pastile poate reduce colesterolul LDL de la 10% pana la 30%.

Laxativele

Sus

Laxativele ajuta la scaderea colesterolului, dar numai daca le administrati in mod corect.

Fibrele solubile se gasesc in laxative precum Metamucil, care blocheaza absorbtia colesterolului in sange.

Deoarece Metamucilul ia colesterolul din alimente si nu produce colesterol corpului, la o masa copioasa este necesar a se lua un laxativ.

Pe langa blocarea absorbtiei colesterolului, unii medici spun ca fibrele solubile de Metamucil au si efecte secundare.

Tofu

Sus

Studiile au descoperit ca tofu si alte produse din soia consumate cu moderatie produc reducerea colesterolului LDL si au si un efect pozitiv asupra reducerii tumorilor de cancer la san.

Consumul a maximum 300 de grame de tofu sau doua cani si jumatate de lapte de soia pe zi pot reduce colesterolul LDL cu pana la 6%.

Tofu contine, de asemenea, fitosteroli si este o proteina ce scade colesterolul, asa ca inlocuirea produselor din carne cu tofu cel putin o data pe saptamana reduce cantitatea de colesterol din dieta dumneavoastra.

Colesterol

Sus

Versiunea de planta de colesterol, numita fitosterol, imbunatateste de fapt valorile colesterolului prin substituirea colesterolului din corpul dumneavoastra.

Fitosterolii actioneaza in mod similar ca fibrele solubile, cum ar fi Metamucilul, suplimentele de fitosterol sunt cele mai bune luate impreuna cu alte alimente.

Puteti consuma, de asemenea, fitosteroli drept vitamine sau sa le adaugati la dieta dumneavoastra prin alimente, cum ar fi fructe si legume, nuci si cereale integrale, ca fulgii de ovaz.

Alcoolul

Un pahar zilnic de vin rosu nu face rau nimanui pentru persoanele cu LDL.

Cu toate acestea, s-a constatat ca acesta creste nivelul de colesterol HDL.

Deci, cu cat colesterolul HDL este mai mare, cu atat este mai bine pentru colesterolul total.

Consumul excesiv de alcool este extrem de nociv si acest exces ar putea cauza alte probleme ale organismului.

Pentru persoanele cu varsta mai mare de 65 de ani, indiferent de sex, acestea pot consuma cel mult un pahar pe zi.

Pentru persoanele cu varsta sub 65 de ani este recomandat consumul a maximum doua pahare pe zi.

Trebuie sa fiti atent la alcool, deoarece are si efecte secundare.

La unele persoane se poate agrava insuficienta cardiaca, iar la altele se poate agrava boala de ficat. Daca beti in fiecare zi alcool, discutati mai bine cu medicul dumneavoastra, iar acesta o sa va ofere mai multe detalii.

Pectina 

Sus

Coaja alba amara de portocala contine pectina, o fibra care poate sa scada colesterolul LDL cu pana la l0%, potrivit unui studiu realizat recent.

Acesta functioneaza ca si fitosterolii sau Metamucilul.

Din fericire pentru noi, pectina poate fi gasita si in mere, care sunt mai slabe caloric decat pulpa de portocale. Atat merele, cat si citricele ce contin pectina sunt disponibile ca supliment la cele mai multe farmacii.

Somnul 

Sus

Un studiu a aratat faptul ca femeilor care nu dorm suficient ( mai putin de cinci ore) sau dorm prea mult (mai mult de opt ore), ambele corelate cu niveluri mai ridicate , le creste nivelul de colesterol.

Metabolismul colesterolului nostru are loc pe timp de noapte, de aceea si cele mai multe medicamente pe care ni le administram pentru colesterol sunt prescrise pentru a fi luate inainte de culcare.

Daca dormiti indeajuns, aveti energie pentru a face lucrurile pe care vi le permiteti si pentru a va mentine un stil de viata sanatos, prin alegerea alimentelor sanatoase.

Agrisa indiana

Sus

Acest fruct indian are la fel de multa vitamina C ca doua portocale, astfel are o putere foarte mare de a elimina colesterolul.

Este un antioxidant foarte puternic, care va ajuta sistemul cardiovascular.

Iata cum: colesterolul LDL este oxidat in sange si se transforma in placi. Antioxidantii, cum ar fi vitamina C, opresc oxidarea si prin urmare, reduc cantitatea de placi depuse pe artere.

Agrisa indiana poate fi gasita atat in stare proaspata, cat si congelata.

Daca nu puteti cumpara agrisa indiana, o puteti consuma sub forma de vitamine, numite Amla.

Radacina de lemn dulce

Sus

Bomboanele de lemn dulce se vand in magazinele de dulciuri.

Aceasta radacina se poate administra sub forma de pastile.

Unele studii au constatat ca radacina de lemn dulce reduce colesterolul LDL si grasimile, insa sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina cat de bun este lemnul dulce.

Radacina poate interactiona periculos cu alte medicamente, cum ar fi insulina, laxativele si contraceptivele, asa ca discutati cu medicul dumneavoastra inainte de a incerca radacina de lemn dulce.

Bergamotul

Sus

Bergamotul este o incrucisare intre o portocala si o lamaie.

Cu toate ca este un fruct nou aparut pe piata, deja s-au gasit beneficii ale acestuia. El reduce nivelul de colesterol si este intalnit si in alte forme, precum uleiul esential de bergamot.

Aroma bergamotului este folosita si in industria parfumurilor.

Dar, in loc de pectina, cercetatorii au gasit o concentratie mare de cinci flavonoide, ce reprezinta un tratament foarte eficient.

Doua flavonoide au fost gasite ca ar inhiba colesterolul LDL din depunerea placilor in artere.

Alte doua, melitidina si brutieridina prezinta si ele proprietati benefice. Cercetarile sunt doar in stadii preliminare, dar, pana acum, bergamotul s-a dovedit ca reduce colesterolul LDL cu aproximativ 27%.

Desi poate parea paradoxal sa luptati impotriva colesterolului ridicat cu un aliment bogat in grasimi, un studiu recent a aratat ca avocado ajuta la reducerea colesterolului LDL, imbunatatind in acelasi timp colesterolul total si nivelul trigliceridelor.

Poate preferati avocado intr-o salata sau pe paine, insa e timpul sa fiti mai creativ in legatura cu consumul acestui fruct.

Iata cateva moduri de a introduce avocado in dieta dumneavoastra pentru a scadea colesterolul:
a. Smoothie cu avocado si banana.
b. Mic dejun cu avocado copt.
c. Avocado prajit.
d. Avocado cu branza.
e. Mousse cu avocado.

Cele mai multe persoane diagnosticate cu un nivel ridicat de trigliceride, asa cum se determina prin testele de sange, sunt tratate cu medicamente concepute pentru a reduce cantitatea de grasimi din sange.

Recomandari utile

Sus

Cu toate acestea, cei mai multi pacienti sunt incurajati sa faca modificari in stilul de viata, precum si:

a. Limitarea adaosului de zahar la 100 de calorii pe zi sau mai putin pentru femei si 150 de calorii pe zi pentru barbati;

b. Reducerea sau eliminarea bauturilor dulci din dieta, inclusiv bauturile racoritoare si cafeaua sau ceaiurile indulcite;

c. Limitarea fructelor care sunt bogate in fructoza la 50-100 grame pe zi;

d. Efectuarea exercitiilor fizice la intensitate moderata timp de cel putin 30 de minute in fiecare zi. Exercitiile fizice regulate pot reduce trigliceridele cu pana la 30%;

e. Administrarea suplimentelor de omega-3 in fiecare zi;

f. Limitarea consumului de alcool la un pahar pe zi pentru femei si doua pahare pentru barbati. Ficatul proceseaza cele mai multe din zaharuri in alcool si in trigliceride.

In timp ce reducerea adaosului de zahar este un pas important spre mentinerea unui nivel de trigliceride sanatos, testele de sange interpretate de catre un expert va recomanda sa evitati zaharurile din corp.

Corpul dumneavoastra are nevoie de zahar pentru a supravietui.

Cand zaharul este eliminat complet, nivelul de glucoza din sange poate produce consum de energie, dureri de cap sau o starea generala alterata.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter