De ce sunt periculoase trigliceridele
Generalitati
SusTrigliceridele, un tip de lipide (grasimi) existente in fluxul sanguin, sunt un indicator important al sanatatii cardiace.
Nivelul ridicat al trigliceridelor poate insemna, asadar, un risc crescut de imbolnavire a inimii, precum si al dezvoltarii altor boli asociate cu un stil de viata nesanatos.
Cuprins articol
- Generalitati
- Nivelul normal al trigliceridelor
- Diferenta dintre trigliceride si colesterol
- Trigliceridele si riscul de infarct si atac vascular cerebral
- Trigliceridele si diabetul de tip 2
- Trigliceridele si afectiunile pancreatice si hepatice
- Metode de reducere a nivelului ridicat al trigliceridelor
- Citeste pe aceeasi tema
Nivelul normal al trigliceridelor
SusMonitorizarea nivelului trigliceridelor in sange este la fel de importanta precum cea a colesterolului sau a presiunii arteriale. Trigliceridele desemneaza un anumit tip de grasimi care se regasesc in compozitia sangelui, fiind de fapt caloriile provenite din hrana, pe care organismul nu le-a folosit pentru a le transforma in energie.
Trigliceridele sunt depozitate in celulele grase ale corpului, de unde sunt preluate de hormoni cand organismul nu mai este alimentat, pentru un surplus energetic. Persoanele care ingereaza de obicei mai multe calorii decat ard, de regula calorii provenite din carbohidrati si grasimi, sunt si cele la care se depisteaza nivelul ridicat de trigliceride.
O simpla analiza de sange poate sa arate daca trigliceridele se incadreaza sau nu in limitele normale. Valorile medicale oficiale in aceasta privinta sunt urmatoarele
- Nivel normal mai putin de 150 de mgdl (mai putin de 1,7 milimolilitru);
- Nivel periculos 150 - 199 mgdl (intre 1,8 si 2,2 milimolilitru);
- Nivel ridicat 200 - 499 mgdl (intre 2,3 si 5,6 milimolilitru);
- Nivel foarte ridicat peste 500 mgdl (peste 5,7 milimolilitru);
Asociatia Americana de Sanatate Cardiaca spune ca un nivel al trigliceridelor de 100 mgdl sau mai mic este optim si benefic imbunatatirii sanatatii cardiace.
Diferenta dintre trigliceride si colesterol
SusTrigliceridele si colesterolul sunt doua tipuri separate de grasimi care circula in fluxul sanguin. Trigliceridele stocheaza caloriile nefolosite si furnizeaza energie corpului, pe cand colesterolul este folosit in constructia celulelor si a unor hormoni.
Ambele tipuri de lipide nu se pot dizolva in sange, calatorind in organism cu ajutorul proteinelor care transporta lipidele (lipoproteinele).
Trigliceridele si riscul de infarct si atac vascular cerebral
SusDesi nu este foarte clar motivul pentru care se petrece acest lucru, nivelul ridicat de trigliceride poate contribui la intarirea peretilor arterelor, ceea ce conduce la un risc considerabil crescut de dezvoltare a atacului cerebral, a infarctului cardiac si a bolilor de inima.
Studiile arata, de asemenea, ca numarul prea mare al trigliceridelor in sange multiplica de 4 ori riscul instalarii unui atac cardiac sau al unui atac vascular cerebral.
Trigliceridele si diabetul de tip 2
SusAcelasi nivel ridicat al trigliceridelor poate fi semnul instalarii rezistentei la insulina, ceea ce inseamna ca organismul nu mai foloseste insulina (hormonul care controleaza metabolizarea zaharului in sange) in mod corespunzator.
Atunci cand insulina nu isi mai indeplineste functiile, glucoza nu mai ajunge la celule, nivelul zaharului creste in sange si se instaleaza diabetul de tip 2. Netratata, aceasta afectiune devine o amenintare majora pentru sanatate. Pentru controlul ei, este necesara monitorizarea atenta a dietei si a nivelului de glicemie, respectarea unui program regulat de miscare, pierderea excesului ponderal, respectarea tratamentului medicamentos prescris de specialist etc.
Controalele medicale regulate ajuta atat la depistarea nivelului ridicat de trigliceride, cat si a eventualei instalari a diabetului de tip 2.
Trigliceridele si afectiunile pancreatice si hepatice
SusCand nivelul trigliceridelor este foarte ridicat (peste 500 mgdl), riscul de a suferi inflamatii periculoase la nivelul pancreasului si al ficatului creste. Pancreatita (inflamatia pancreasului) poate conduce la afectarea permanenta a tesutului. Simptomele includ durerea abdominala, deseori severa.
La instalarea bolilor hepatice, simptomele pot lipsi, problema agravandu-se tacit pana la dezvoltarea cirozei hepatice, punctul in care ficatul nu isi mai poate indeplini functiile.
Numarul foarte mare al trigliceridelor mai poate fi un semn al nivelului prea mic de hormoni tiroidieni (anuntand hipotiroidismul), al bolilor renale sau al bolilor genetice rare, care afecteaza modul in care organismul transforma grasimile in energie.
Nivelul ridicat al trigliceridelor este, de multe ori, efectul secundar al unor medicamente, precum betablocantele, contraceptivele orale, diureticele, steroizii sau medicamentele pentru tratarea cancerului de san.
Metode de reducere a nivelului ridicat al trigliceridelor
SusIn conditiile in care numarul prea mare al trigliceridelor pune realmente sanatatea in pericol, metodele de reducere al nivelului acestui tip de lipide sunt esentiale pentru o viata lunga si de calitate.
- Pierderea kilogramelor in plus. Persoanele supraponderale ar trebui sa piarda intre 2,5 si 5 kilograme, pentru reglarea nivelului de trigliceride in sange.
- Reducerea numarului de calorii in dieta. Caloriile excedentare se transforma in trigliceride si in grasimi depuse pe tesuturi. Asadar, mai putine calorii in dieta inseamna un numar redus al trigliceridelor in sange.
- Evitarea alimentelor dulci si rafinate. Carbohidratii simpli, precum zaharul si alimentele din faina alba, cresc semnificativ numarul trigliceridelor.
- Limitarea consumului de colesterol. Medicii recomanda urmarea unei diete cu maximum 300 miligrame de colesterol consumat in fiecare zi sau de cel mult 200 de miligrame, in cazul persoanelor care sufera de boli cardiace. Sursele concentrate de colesterol sunt alimentele cu grasimi saturate, precum lactatele integrale sau galbenusul de ou.
- Suplimentarea aportului de grasimi sanatoase. Inlocuiti grasimile saturate din carne cu cele mononesaturate din sursele vegetale, precum maslinele, fructele oleaginoase sau uleiul de rapita. Acizii grasi esentiali omega-3, regasiti in pestele gras de pilda, sunt de asemenea benefici in reglarea nivelului trigliceridelor.
- Limitarea consumului de alcool. Alcoolul este hipercaloric si bogat in zahar, deci are un efect major asupra cresterii numarului trigliceridelor.
- Miscarea regulata. Tintiti catre efectuarea a minimum 30 de minute de miscare pe zi, in orice forma, pentru reducerea nivelului de colesterol rau LDL in organism si a numarului trigliceridelor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Irina Serban - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- 10 pericole alimentare
- Pestele ca aliment: beneficii si riscuri
- Refacerea unghiilor afectate de micoza
- Solutii pentru perioada cu temperaturi scazute
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Cele mai sanatoase 25 de alimente pentru inima
- Trigliceridele
- Cum iti afecteaza trigliceridele inima?