Cum putem mentine colesterolul in limite normale?
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Generalitati
SusUn stil de viata echilibrat este reprezentat de o alimentatie sanatoasa, cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi, renuntarea la fumat si un consum moderat de alcool, de sare si de zahar; toate cele mentionate au rolul de a creste colesterolul bun si, implicit, sunt echivalente cu un organism sanatos.
Valoarea colesterolului rau creste de regula din cauza stresului, a dietei nesanatoase, a sedentarismului. La femei, cresterea valorilor colesterolului se inregistreaza in special dupa menopauza.
Important de retinut este faptul ca un colesterol marit este principala cauza de aparitie a bolilor cardiace, a accidentului vascular cerebral si infarctului miocardic.
Cuprins articol
HDL vs LDL
SusConcret, colesterolul este o substanta care contribuie la buna functionare a organismului, insa el trebuie sa fie in limite normale.
HDL sau „colesterolul bun“ transporta grasimile din diverse parti ale organismului inapoi la ficat, care le metabolizeaza si le inlatura din organism, vasele de sange fiind protejate de eventualele depuneri.
LDL sau „colesterolul rau“ are rolul de a transporta grasimile spre tesuturi. Daca acesta este in cantitati prea mari in organism, au loc depuneri pe vasele de sange si ulterior, pot forma placi de aterom, din cauza carora arterele se ingusteaza si isi pierd elasticitatea, circulatia sangelui fiind ingreunata.
Neglijarea valorilor crescute ale profilului lipididc creste riscul de aparitie al bolilor cardiovasculare, cu precadere a infarctului miocardic sau a accidentului vascular cerebral (AVC).
Pentru a evita aparitia acestor afectiuni, este esential sa acordam importanta cuvenita alimentatiei incepand cu cea a copiilor. Numai in felul acesta putem controla nivelul colesterolului, dar si riscul instalarii anumitor dereglari de natura hormonala.
Sfaturi utile pentru mentinerea colesterolului
Sus• Trebuie evitat consumul sucurilor precum si al dulciurilor care duc la cresterea colesterolului LDL. Totusi, daca ai pofta de ceva dulce, poti manca ciocolata neagra, fiindca aceasta imbunatateste nivelul HDL si al trigliceridelor si scade nivelul LDL.
• Este indicat sa eliminam din alimentatie grasimile saturate, cum sunt prajelile, maionezele, produsele de patiserie, mezelurile si carnea grasa. Acestea cresc colesterolul „rau“ si, in timp, pot provoca blocarea arterelor.
• Se recomanda consumul grasimilor nesaturate, care pot reduce nivelul colesterolului din sange. Grasimile nesaturate se gasesc in peste, mai exact in somon, pastrav, hering, seminte, nuci si uleiul de porumb, cel de floarea-soarelui, dar si in masline.
De exemplu, somonul contine acizi grasi Omega-3, care impiedica depunerea colesterolului pe artere si asigura cresterea nivelului de colesterol „bun“.
• Cresterea consumului de fructe si legume proaspete, acestea fiind ideale pentru mentinerea unui nivel optim al colesterolului.
• Renuntarea la fumat este extrem de importanta deoarece acest viciu contribuie la cresterea valorilor colesterolului rau si a trigliceridelor din organism precum si la afectarea endoteliului vascular.
• Miscarea este benefica organismului. Foarte multe studii arata ca sportul practicat in mod regulat, cel putin 30 de minute - ajuta la cresterea colesterolului „bun“.
• Trebuie limitat pe cat posibil consumul de sare, dar si cel de zahar.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Vlad Damian Vintila - Ambulatoriul de specialitate pentru copii si tineri - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate?
- Cum putem preveni disfonia si care sunt cauzele aparitiei?
- Cum ne putem mentine articulatiile sanatoase?
- Cum putem pastra valorile glicemiei in limite normale?
- Cum putem preveni infectarea cu virusul H1N1 - gripa porcina?
- Infarctul miocardic si angina instabila
- Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic
- Angioplastia in tratarea infarctului miocardic si a anginei pectorale instabile
- Care sunt simptomele infarctului miocardic si cum poate fi acesta prevenit?