Colesterolul ridicat si sanatatea picioarelor: 10 semne de alarma
Generalitati
SusPrintre consecintele nivelului ridicat al colesterolului nu se afla doar astuparea vaselor de sange ale inimii, ci si lezarea membrelor inferioare. In aceasta situatie, exista un risc crescut de a dezvolta boala arteriala periferica (BAP).
Dupa cinci ani, 20% dintre persoanele care sufera de BAP ar putea suferi un atac de cord care nu va fi fatal.
Ateroscleroza, un proces in care excesul de colesterol rau (LDL) este depus pe peretii arterelor, este in mod frecvent asociata cu atacul de cord, dar si cu boala arterelor periferice.
Afectiunea apare mai ales atunci cand este obstructionat sangele care circula in zona bratelor, picioarelor si zona inghinala.
De cele mai multe ori, membrele inferioare sunt afectate de aceasta conditie.
Principalele simptome sunt: crampe locale, dureri de picioare si dificultati la mers.
Ateroscleroza poate provoca ingustarea si rigidizarea oricarei artere din organism.
Atunci cand se intampla acest lucru, in cazul BAP, muschii bratelor, picioarelor si pelvisului nu sunt suficient irigati cu sange bogat in oxigen.
Fumatorii sunt printre cei mai predispusi la declansarea acestei afectiuni.
Ce este boala arteriala periferica a membrelor inferioare?
BAP presupune ingustarea sau blocarea arterelor, fapt a carei consecinta de baza este diminuarea fluxului de sange catre membrele inferioare si superioare.
In timpul mersului pe jos sau a activitatilor fizice, muschii picioarelor nu primesc suficient sange si apar crampele dureroase.
Cauze
SusCea mai frecventa cauza este acumularea placilor de aterom in interiorul arterelor.
Placile sunt constituite din surplus de colesterol, calciu si alte materiale sanguine.
De-a lungul timpului, placa se depune in interiorul arterelor, inclusiv a celor care furnizeaza sange membrelor inferioare.
Daca placa se acumuleaza in artere, circulatia sangelui va fi obstructionata si debitul micsorat.
Fiecare parte a corpului unei persoane are nevoie de sange bogat in oxigen.
Placa de aterom impiedica irigarea cu sange, inclusiv a muschilor si a altor tesuturi localizate in partea inferioara a corpului.
Procesul de formare si concentrare al placii de aterom are loc in acelasi timp, in tot organismul si principalul rezultat este rigidizarea arterelor (ateroscleroza).
Obstructia sangelui nu va fi intalnita doar la nivelul picioarelor, ci si a inimii si a creierului, crescand sansele dezvoltarii unui atac de cord sau accident vascular cerebral.
Placa se construieste treptat pe parcursul vietii unei persoane. De multe ori, simptomele nu debuteaza pana la varsta de 65 de ani.
Nivelul ridicat de colesterol, hipertensiunea arteriala, fumatul sunt factori de risc pentru aparitia aterosclerozei si bolii arteriale periferice. Vestea buna este ca boala poate fi tratata.
10 simptome ale bolii arteriale periferice
Sus- Durerea picioarelor - Un simptom comun al BAP este claudicatia: durerea sau disconfortul membrelor inferioare care apare ca urmare a faptului ca arterele sanguine sunt infundate si nu pot furniza suficient sange la nivelul membrelor inferioare pentru a le sprijini efortul.
Unii oameni semnaleaza ca isi simt picioarele grele sau obosite sau manifesta o senzatie de arsura.
Durerea poate fi localizata in orice parte a piciorului, de la gamba la coapsa sau fesa si poate cuprinde unul sau ambele picioare.
Simptomul se declanseaza mai ales atunci cand bolnavul parcurge o distanta mare pe jos fara sa se odihneasca.
- Crampele in timpul noptii - In timpul somnului, persoanele cu BAP pot avea crampe sau spasme musculare, de obicei, localizate in calcai, laba piciorului sau degetele picioarelor.
Durerea poate fi ameliorata prin leganarea piciorului la marginea patului sau a unui scaun, gravitatia permitand fluxului de sange sa ajunga in picioare.
- Modificari ale pielii si unghiilor - BAP poate determina modificari ale unghiilor si pielii membrelor inferioare.
Pentru ca picioarele nu mai sunt irigate cu fluxul sanguin normal se poate observa pierderea parului de pe picioare sau cresterea sa mai lenta dupa indepartare.
Pielea picioarelor poate deveni lucioasa si intinsa, iar unghiile se pot ingrosa sau pot creste mai lent. Toate aceste manifestari apar impreuna, de obicei.
- Culoare neobisnuita a pielii - Unul dintre simptomele specifice bolii este schimbarea culorii pielii de pe picioare, care poate deveni albicioasa.
Totusi, dupa ce piciorul este leganat pe marginea scaunului, pielea se va inrosi sau va fi violacee, deoarece organismul dilata vasele de sange pentru a amplifica fluxul de sange catre membrele inferioare. In unele cazuri, picioarele sau degetele devin palide sau albastrui din cauza lipsei de circulatie.
- Picioare reci - Picioarele reci la atingere pot indica prezenta BAP. Chiar daca acesta nu este cel mai bun indicator, trebuie semnalat medicului.
- Rani care nu se vindeca - La persoanele in care boala se afla intr-un stadiu avansat, diminuarea circulatiei poate determina dificultati in vindecarea ulceratiilor de la nivelul picioarelor.
Cunoscute sub denumirea de ulcere ischemice, acestea ar trebui tratate rapid.
Culoarea ranilor poate fi maronie sau neagra si adesea sunt dureroase (spre deosebire de ulceratiile piciorului diabetic care nu sunt dureroase).
- Disfunctii erectile - Acesta nu este un simptom comun, dar ar putea fi intalnit in acest caz. Daca arterele iliace interne care furnizeaza sangele necesar unei erectii normale sunt blocate, consecinta poate fi disfunctia erectila.
- Senzatia de amorteala sau slabiciune a picioarelor - Daca o persoana isi simte picioarele amortite sau slabite in timp ce se odihneste, acesta ar putea fi un semn al BAP.
- Atrofia muschilor gambei - In stadiile avansate ale bolii, muschii gambei se pot atrofia sau dimensiunea gambei se poate diminua. Lipsa adecvata a fluxului sanguin poate determina un declin al numarului si dimensiunilor fibrelor musculare.
- Tesuturi moarte - La majoritatea oamenilor, simptomele sunt usoare si suportabile, dar o mica parte din bolnavi pot experimenta simptome extreme. In stadiile avansate, boala poate provoca moartea tesutului si chiar gangrena.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Cardiologie
- Medic Primar Cardiolog Cristian Alexandru Udroiu - Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti
- Medic Primar Cardiolog Andrei Carp - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Dragomir Ovidiu Chioncel - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Medic Primar Cardiolog Radu Ciudin - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Prof. univ. dr. Ion Tintoiu - Centrul Clinic de Urgenta de Boli Cardiovasculare Academician Vasile Candea
Articole recomandate
- Manifestari in cadrul sindromului de ischemie acuta periferica (SIAP)
- Bolile cardiovasculare
- Arteriopatiile periferice
- Efectele diabetului asupra organismului - bolile cardiovasculare
- Hipertensiunea arteriala - HTA
- Monitorizarea Ambulatorie a Tensiunii Arteriale (MATA, ABPM, Holter TA)
- Bolile cardiovasculare, responsabile de 60% din decesele din Romania. Medici ...
- Bolile cardiovasculare - preventie, diagnostic si tratament
- Bolile induse de caldura