Afectiuni cauzate de trigliceride
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Ce sunt trigliceridele?
SusTrigliceridele sunt un tip de grasime foarte comun in corpul uman.
Nivelurile ridicate ale trigliceridelor cresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, insa exercitiile fizice regulate si adoptarea obiceiurilor alimentare sanatoase pot aduce nivelul de trigliceride inapoi la normal.
Afectiunile frecvent cauzate de nivelul crescut al grasimilor sunt atacul de cord si accidentul vascular cerebral. Aproximativ 25% dintre oamenii din SUA au trigliceride mari.
Majoritatea grasimilor pe care le consumam (cum ar fi untul) sunt sub forma de trigliceride.
Caloriile suplimentare, alcoolul si zaharul din corp se transforma in trigliceride. Corpul uman le stocheaza in celulele adipoase si le utilizeaza la nevoie.
Trigliceridele si colesterolul sunt lipide, cu mentiunea ca trigliceridele sunt grasimi, iar colesterolul nu este.
Colesterolul este o substanta pe care o produce ficatul, ulterior fiind folosit pentru consolidarea peretilor celulari si dezvoltarea sistemul nervos.
De asemenea, joaca un rol important in digestie si productie de hormoni.
Pentru adulti, un nivel normal de trigliceride este sub 150 mg/dL, un nivel mai mare crescand riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare.
Cuprins articol
Care sunt complicatiile hipertrigliceridemiei?
SusNivelul crescut al trigliceridelor creste riscul de pancreatita, o afectiune severa si dureroasa, care, netratata, poate duce la deces.
Alte complicatii includ:
- ateromatoza carotidiana
- sindromul coronarian acut/cronic
- sindromul metabolic
- boala arteriala periferica
Sindromul metabolic
SusNivelul crescut de trigliceride este deseori asociat cu un grup de afectiuni numite impreuna "sindrom metabolic" - un grup de factori de risc pentru afectiunile cardiace si diabetul zaharat tip 2.
Acesta include:
- obezitate, in special abdominala;
- hipertensiune arteriala;
- nivel crescut al glicemiei (prediabet sau toleranta scazuta la glucoza);
- nivele crescute de proteine inflamatorii in sange.
Nivelul crescut de trigliceride inseamna, de asemeni, si un nivel scazut de HDL-colesterol (colesterol bun, care scade riscul cardiovascular).
Nu se stie exact cum HDL-colesterolul protejeaza persoana de bolile cardiace, dar o face. Iar un nivel crescut de trigliceride inseamna un nivel scazut de HDL-colesterol.
In acelasi timp, acestea pot forma un pachet combinat cu LDL-colesterol (colesterol rau) ducand la formarea de placi de aterom la nivelul arterelor inimii, crescand si mai mult riscul pentru afectiuni cardiace.
Nivelul trigliceridelor si dieta
SusValoarea normala a trigliceridelor este de 150 sau mai putin.
Orice nivel care este in mod constant mai mare de atat este considerat problematic:
- de limita: 150-199
- crescut: 200-499
- foarte crescut: peste 500.
Ce se poate face daca trigliceridele sunt crescute?
Cresterea nivelului trigliceridelor implica ca prime masuri scaderea in greutate prin dieta si exercitiu fizic, completate de tratament medicamentos la nevoie.
Daca persoana ar pierde 10% din greutatea corporala si ar face miscare, jumatate de ora, de 3-4 ori pe saptamana, problema ar fi pe jumatate rezolvata.
Desi exista o predispozitie genetica pentru aceste probleme metabolice, acestea sunt inrautatite de supraponderabilitate.
Carbohidratii simpli se gasesc in alimente precum:
- orezul alb;
- painea alba;
- cartofi;
- paste fainoase.
Acestea sunt digerate si transformate in glucoza atat de repede ca si cum persoana ar bea suc.
Carbohidratii complecsi contin multe fibre si sunt absorbiti mai greu.
Pot fi incercate urmatoarele alimente:
- orezul integral;
- painea din faina integrala;
- cartofii dulci;
- pastele integrale.
Daca nivelele de colesterol si trigliceride sunt foarte mari, medicul poate prescrie si medicamente pentru a le reduce.
Atunci cand nivelul este foarte crescut, trigliceridele pot fi atat de periculoase incat persoana poate dezvolta alte probleme, cum ar fi pancreatita, iar medicamentele sunt absolut necesare in aceste cazuri.
Pentru prevenirea diabetului si a sindromului metabolic pacientii trebuie sa gandeasca in calorii, astfel incat sa nu ingere mai multe calorii decat consuma intr-o zi.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Diete-Nutritie
- Dr. Magda Zarojanu - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU (in incinta Sp. clinic CANTACUZINO)
- Dr. Camelia Adina Calin - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mirela Ioana Culman - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Nicoleta Mindrescu - Ambulatoriul de specialitate - Institutul de diabet, nutritie si boli metabolice, prof. dr. N. PAULESCU
- Dr. Mihaela Ursache -
Articole recomandate
- Principalele afectiuni cardiovasculare pe intelesul tuturor
- Colesterolul bun vs colesterolul rau
- Teste screening recomandate femeilor
- Hipertensiunea arteriala la copii
- Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului
- Manifestari care pot semnala probleme ale vaselor de sange
- Steatohepatita nonalcoolica (NASH)
- Masa corporala ideala
- Trigliceridele