Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

4 mituri despre colesterol

Actualizat la data de: 10 Aprilie 2023

Generalitati

Sus
4 mituri despre colesterol

O dieta sanatoasa si exercitiile fizice regulate pot ajuta la diminuarea nivelului de colesterol din sange. Adoptarea obiceiurilor sanatoase cum ar fi o dieta echilibrata si activitatea fizica, pot ajuta la prevenirea cresterii nivelului de colesterol.

Este important sa se tina valorile colesterolului sub control, deoarece nivelurile ridicate cresc riscul bolilor de inima si de accident vascular cerebral. Daca va ingrijoreaza nivelul crescut al colesterolului discutati cu medicul.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Alimente bogate in colesterol
  3. Mit - Ouale sunt nocive
  4. Mit - Copiii pot avea colesterolul ridicat
  5. Mit - Mancarea sanatoasa pentru inima este cea care nu contine colesterol
  6. Mit - Colesterolul este intotdeauna nociv
  7. Citeste pe aceeasi tema

Alimente bogate in colesterol

Sus

Unele alimente contin colesterol, care poarta denumirea de colesterol dietetic. Printre produsele alimentare care sunt bogate in colesterol se numara rinichii, ouale si crevetii.

Colesterolul din compozitia alimentelor are efect mult slab asupra nivelului de colesterol din sange decat cantitatea de grasimi saturate pe care o consuma o persoana. Daca medicul a recomandat modificarea dietei pentru reducerea colesterolului din sange, cel mai important lucru este sa se scada cantitatea de grasimi saturate, din dieta. O idee buna ar fi sa se creasca aportul de fructe, legume si fibre.

Mit - Ouale sunt nocive

Sus

Este adevarat ca ouale contin mult colesterol dietetic (peste 200 mg, in timp ce limita zilnica recomandata este de 300 mg), dar colesterolul dietetic nu este atat de periculos cum se credea. Doar o parte in acest tip de colesterol contribuie la acumularea de colesterol din sange, iar daca va creste consumul de colesterol dietetic, organismul va compensa prin producerea unei cantitati mai mici de colesterol.

Daca nu se va exagera si nu se vor consuma mai mult de doua-trei oua pe saptamana, nivelul de colesterol nu va fi influentat in modnegativ. De fapt, ouale sunt surse excelente de proteine si contin grasimi bune.

Mit - Copiii pot avea colesterolul ridicat

Sus

Majoritatea oamenilor considera ca de fapt, colesterolul ridicat este o problema doar pentru cei de varsta mijlocie, insa cercetarile au demonstrat ca ateroscleroza (ingustarea arterelor), care poate declansa atacuri de cord, poate sa debuteze incepand cu varsta de 8 ani.

Copiii care au un nivel ridicat de colesterol ar trebui sa urmeze o dieta in care grasimile saturate sa nu depaseasca mai mult de 7% din totalul de calorii si sa nu consume mai mult de 200 mg de colesterol pe zi. Suplimentele cu fibre si exercitiile fizice sunt, de asemenea, recomandate.

Mit - Mancarea sanatoasa pentru inima este cea care nu contine colesterol

Sus

Valorile colesterolului inscrise pe eticheta produselor alimentare se refera la colesterolul dietetic, care se gaseste in compozitia alimentelor. Grasimile saturate si grasimile trans par sa aiba o influenta mult mai mare asupra valorii colesterolului rau, care provoaca ateroscleroza, comparativ cu colesterolul dietetic.

Mit - Colesterolul este intotdeauna nociv

Sus

Cand majoritatea oamenilor aud cuvantul colesterol, se gandesc la un lucru rau. Nivelul ridicat de colesterol poate fi periculos dar colesterolul in sine este esential pentru buna desfasurare a diverselor procese din organism. Colesterolul are un rol izolator pentru celulele nervoase din creier ce contribuie la structura membranei celulare. Acesta este motivul pentru care corpul transforma colesterolul intr-o substanta alba, ceroasa.

Implicarea colesterolului in bolile de inima este adesea inteleasa gresit. Colesterolul este transportat prin vasele de sange de lipoproteinele cu densitate joasa si de cele cu densitate crescuta (LDL si HDL). LDL cunoscut sub denumirea de colesterol rau, este cel responsabil pentru formarea aterosclerozei.


Medici specialisti Cardiologie