Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 greseli care pot impiedica scaderea colesterolului

Actualizat la data de: 13 Decembrie 2018

Generalitati

Sus
10 greseli care pot impiedica scaderea colesterolului

Specialistii considera ca la persoanele care au o valoare a colesterolului total de 240 ml/dl exista o probabilitate de doua ori mai ridicata de a experimenta un atac de cord, comparativ cu cei care au nivelurile acestuia sub 200 mg/dl.

Toti oamenii cu varsta de peste 20 de ani ar trebui sa isi verifice colesterolul cel putin o data la cinci ani. In cazul in care sunt prezenti si factori de risc, cum ar fi bolile cardiovasculare, de exemplu, aceasta analiza ar trebui realizata mai frecvent.

In mod normal, din valoarea colesterolului total de 200 mg/dl, colesterolul rau nu ar trebui sa masoare peste 130, iar colesterolul bun trebuie sa fie peste 40.

Vestea buna este ca nivelul colesterolului nu este dificil de controlat, chiar si fara medicatie. Chiar si in cazul celor care au valorile colesterolului, in partea superioara a intervalului considerat normal de catre medici, pot fi prezente acumulari de aterom in artere.

Totusi, in incercarea lor de normalizare a grasimilor din sange, multe persoane fac greseli.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Moduri care pot sabota eforturile unei persoane de reducere a colesterolului
  3. Citeste pe aceeasi tema

Moduri care pot sabota eforturile unei persoane de reducere a colesterolului

Sus

Printre masurile eronate pe care le poate lua un individ in incercarea de a diminua nivelurile colesterolului din organism se numara:

- Ignorarea cantitatilor de zahar din sange - Cand oamenilor li se stabileste diagnosticul de colesterol crescut, acestia se concentreaza exclusiv asupra limitarii grasimilor din dieta. Majoritatea ignora faptul ca zaharurile contribuie la amplificarea valorilor colesterolului.

Excesul de calorii care poate proveni in urma consumului excesiv de zahar, se transforma in grasimi si trigliceride. In plus, alcoolul consumat ridica si mai mult nivelurile de zahar din sange si, implicit de colesterol. Excludeti din dieta dumneavoastra toate sursele de zahar, inclusiv bauturile indulcite si optati pentru cereale integrale in locul carbohidratilor rafinati.

- Concentrarea asupra colesterolului rau - Cei care au colesterolul mare acorda atentie deosebita mai ales scaderii colesterolului rau din organism, neglijand colesterolul bun. De fapt, trebuie sa se acorde atentie intregului profil lipidic care include colesterolul total, trigliceridele, colesterolul bun si colesterolul rau. Ca atare, ar fi indicat sa consumati alimente care vor ridica nivelul colesterolului bun, cum ar fi: pestele gras bogat in acizi Omega 3, migdale, ovaz, soia etc.

- Nerespectarea tratamentului medicamentos indicat de medic - Chiar daca statinele, s-a dovedit, ca au un impact important asupra nivelului de colesterol din organism si pot oferi beneficii speciale, mai ales persoanelor care sufera de boli coronariene, multi dintre cei carora li s-a prescris tratament medicamentos nu il urmeaza intotdeauna asa cum li se recomanda.

Specialistii au constatat ca exista mai multe motive pentru care oamenii nu respecta instructiunile medicului. Cu siguranta ca rezultatele in acest caz nu apar imediat si este important sa discutati cu medicul despre orice bariera cu care va puteti confrunta: indiferent ca este vorba despre timp, costuri, teama de efecte secundare sau motivatie.

- Urmarea unei diete care nu contribuie la scaderea colesterolului - Cei diagnosticati cu un colesterol ridicat ar trebui sa aiba un regim alimentar special. Multi oameni cred in mod gresit ca medicamentele pentru tratarea colesterolului ar trebui sa ajute la normalizarea valorilor acestuia, indiferent ce ar manca. Totusi, este foarte important sa se acorde atentie speciala excluderii grasimilor nocive, carbohidratilor rafinati si zaharului din alimentatie.

- Excluderea din regimul alimentar a oricarui tip de grasime - O alta greseala frecvent intalnita de catre persoanele care au un colesterol rau marit, este de a evita in totalitate grasimile alimentare.

Este adevarat ca ar trebui evitate grasimile trans si grasimile saturate, dar organismul are nevoie in cantitati moderate de grasimi mononesaturate si polinesaturate, cum ar fi cele prezente in uleiul de masline, nuci, alune si acizi grasi Omega 3. In plus, se va controla zilnic numarul caloriilor consumate.

- Interdictia alimentelor gresite - Este adevarat ca daca aveti colesterolul marit, ar trebui sa aveti grija ce cantitati de colesterol, asimilati zilnic din alimentatie si sa mentineti valorile acestuia sub 300 mg/per zi. Acest lucru inseamna ca trebuie sa acordati mai mare atentie alimentelor din meniul zilnic.

Ouale sunt bogate in proteine si substante nutritive, chiar daca au putin mai mult colesterol, comparativ cu alte alimente. Totusi, puteti sa mancati oua fara probleme daca nu le insotiti cu o portie de friptura bogata in grasimi, lapte integral sau branza cu un continut ridicat de grasime.

- Lipsa de informare, privind valorile colesterolului - Persoanele care au valori ridicate ale colesterolului nu au manifestari si multe perosoane nu stiu faptul ca pot avea colesterol mare. Specialistii recomanda ca orice persoana cu varsta dupa 20 de ani sa faca screening-ul colesterolului o data la cinci ani.

- Absenta exercitiilor fizice - Dieta si tratamentul medicamentos ar trebui combinate cu activitatea fizica. Studiile au confirmat faptul ca intensificarea numarului de exercitii fizice, adoptarea unei diete adecvate si a tratamentului medicamentos corect, reprezinta cea mai buna combinatie pentru scaderea colesterolului total.

- Alegerea unui tip de dieta nepotrivit - Cum ati putea sti care dintre dietele pentru slabit sau pentru reducerea colesterolului sa o alegeti dintre atatea sute de regimuri alimentare carora li se face publicitate?

Dietele care par sa functioneze cel mai bine pentru imbunatatirea sanatatii inimii si reducerea colesterolului sunt cele mai vechi. De exemplu, dieta mediteraneana care pune accentul pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, grasimi sanatoase si peste ar putea fi o alegere potrivita. In plus, in cazul acestei diete conteaza si numarul de portii si calorii.

- Administrarea medicamentelor cu suc de grapefruit - Sucul de grapefruit interfera cu actiunea medicamentelor pentru tratarea valorilor ridicate ale colesterolului. Cercetatorii au aratat ca sucul de grapefruit poate impiedica organismul sa absoarba anumite tipuri de statine. Ca atare, intre momentul in care consumati suc de grapefruit si cel in care utilizati medicamente pentru tratarea colesterolului ridicat, ar trebui sa fie o distanta de cateva ore bune. Indicat ar fi de exemplu, sa beti sucul de grapefruit seara, deoarece ficatul produce mai mult colesterol pe timpul noptii.


Medici specialisti Cardiologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate