Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Varsta la care ai avut prima menstruatie spune multe despre sanatatea ta

Actualizat la data de: 13 Iulie 2016
Varsta la care ai avut prima menstruatie spune multe despre sanatatea ta

Iti mai amintesti cand ti-a venit pentru prima data menstruatia?

Este un detaliu important, caci in ultimii ani au fost facute studii care spun ca exista o legatura intre menstruatie si riscul de a dezvolta unele afectiuni, de la boli de inima, diabet, pana la cancer.

Oamenii de stiinta nu au stabilit exact care este legatura exacta intre menstruatie si riscul de a face anumite boli, dar se pare ca exista o conexiune intre greutatea pe care o aveai la prima menstruatie si unele afectiuni.

Iata care sunt bolile despre care se crede ca au legatura cu perioada in care s-a instalat prima menstra:

Afectiuni ale inimii

Potrivit unui studiu la care au luat parte 1,3 milioane de femei, cel mai mic risc de a face o boala de inima, de hipertensiune arteriala si de atac cerebral o aveau cele carora menstruatia le-a venit la varsta de 13 ani.

In schimb, cele care au avut prima menstra la 10 ani aveau cel mai mare risc de boli cardiovasculare (cu 27% mai mare pentru afectiuni coronariene, cu 20% mai mare pentru hipertensiune si 16% pentru atac cerebral).

Diabet de tip 2

Femeile care au prima menstruatie inainte de varsta de 12 ani sunt mai predispuse la diabet de tip 2, spre deosebire de cele carora ciclul le vine mai tarziu. Este concluzia unui studiu recent care a fost publicat in revista Diabetic Medicine, la care au luat parte un numar de 4 600 de femei.

Acest lucru se intampla din cauza unei rezistente mai crescute la insulina.

Preeclampsie

Femeile insarcinate carora prima menstruatie le-a venit inainte sa implineasca 12 ani sunt mai predispuse la preeclampsie, afectiune care se manifesta prin hipertensiune arteriala in sarcina, cat si prin prezenta de proteine in urina, in exces.

Riscul de a face aceasta boala este cu 28% mai mare la femeile la care ciclul menstrual s-a instalat mai tarziu de varsta de 12 ani.

Cancer tiroidian

Un studiu publicat in Jurnalul American de Epidermiologie a aratat ca femeile care au avut o menstruatie timpurie au un risc mai mare de a face cancer tiroidian.

La cercetarea efectuata in Franta au luat parte 600 de femei care au fost diagnosticate cu cancer al glandei tiroide, inainte de varsta de 35 de ani, si 600 de femei sanatoase. S-a constatat ca femeile carora primul ciclu le-a venit mai devreme aveau un grad mai ridicat de risc de a face aceasta forma de cancer.

Tumori pe creier

Cecetatorii chinezi au examinat mai multi facctori care ar putea duce la dezvoltarea unor tumori pe creier. Astfel, ei au constatat ca femeile carora prima menstruatie nu le-a venit pana la varsta de 17 ani sau mai tarziu sunt mai predispuse la aceasta afectiune, spre deosebire de celelalte.

Osteoporoza

S-a constatat ca femeile care au avut prima menstra dupa varsta de 17 ani au o densitate osoasa mai slaba, fata de celelalte. Acest lucru inseamna o predispozitie mai mare spre osteoporoza, afectiune care se instaleaza dupa menopauza. Afectiunea mai este cunoscuta si drept boala oaselor fragile.

Alergii

Oamenii de stiinta au descoperit o legatura intre menstruatia precoce si eczeme, astm si conjunctivita alergica. Astfel, cu cat primul ciclu iti vine mai devreme, riscul de a face o astfel de afectiune este mai mare.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
  • Dr. Marian Iliescu -
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate