Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ovulatia dureroasa sau ovulalgia

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2012

Generalitati

Sus
Ovulatia dureroasa sau ovulalgia

Ovulatia dureroasa sau ovulalgia (mittelschmerz) este un tip de durere care apare in timpul ovulatiei - perioada de mijloc dintre perioadele menstruale (aproxmativ 2 saptamani intre o menstruatie si alta).

Disconfortul poate sa fie localizat pe fiecare parte a abdomenului inferior, in functie de ovarul care produce ovulul. Durerea poate fi localizata o luna pe o parte a abdomenului inferior, iar la urmatorul ciclu menstrual sa se mute in cealalta parte.

Aproximativ 20% dintre femei experimenteaza acest tip de durere intermenstruala. In cea mai mare parte a timpului durerea este minora, dar in alte cazuri poate fi de nesuportat.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Cand se va solicita asistenta medicala?
  5. Diagnostic si tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Inainte ca ovulul sa fie eliberat de ovar, membrana care il acopera se intinde. Aceasta intindere este cea care determina presiune si durere. Cand este eliberat ovulul din ovar, au loc scurgeri de lichid si sange care provocaca disconfort.

Sangele este iritant pentru tesuturile mucoasei cavitatii abdominale si ar putea fi una dintre cauzele ovulatiei dureroase. Intensitatea durerii variaza de la o persoana la alta. Majoritatea femeilor nu au nici un disconfort, in timp ce altele, simt o presiune usoara sau un junghi care dureaza cateva ore.

In cazuri destul de rare, durerea este intensa si poate dura cateva zile, iar in alte situatii senzatiile neplacute pot fi confundate, in mod eronat, cu o apendicita.

Simptome

Sus

Durerea asociata cu ovulatia poate avea diferite forme:
- durerea poate fi localizata pe o parte a abdomenului inferior (pe rand, pe fiecare dintre parti)
- durerea poate aparea la jumatatea distantei dintre perioadele menstruale
- durerea poate sa apara in fiecare luna
- durerea ar putea sa dureze de la cateva ore la 2-3 zile.

Cand se va solicita asistenta medicala?

Sus

Femeile care sufera de ovulatie dureroasa sau ovulalgie rareori necesita interventia medicala de urgenta, dar exista si anumite conditii medicale grave cum ar fi apendicita si sarcina extrauterina care pot mima durerea din timpul ovulatiei.

O femeie ar trebui sa solicite asistenta medicala de urgenta daca una dintre urmatoarele conditii ar putea fi cauza durerii pe care o manifesta:

- apendicita care provoaca durere in partea dreapta jos a abdomenului si este insotita de pierderea poftei de mancare, greata sau varsaturi

- o sarcina extrauterina este sarcina care se dezvolta in tuburile falopiene in loc de uter. Acest lucru ar putea fi cauza durerii in cazul in care femeia considera ca ar putea fi insarcinata sau daca ultima menstruatie a fost neregulata.

Orice persoana de sex feminin ar trebui sa apeleze la medic daca:
- ovulatia dureroasa dureaza mai mult de trei zile
- apare sangerare vaginala in timpul ovulatiei dureroase.

Diagnostic si tratament

Sus

Autoingrijire la domiciliu

Cel mai bun mod de a calma simptomele prezente in timpul ovulatiei dureroase este de a lua un antiinflamator: ibuprofen, naproxen, ketoprofen sunt disponibile fara prescriptie medicala si sunt eficiente intrucat blocheaza efectul prostaglandinelor.

Tratamentul poate fi continuat atata timp cat e necesar, pana la disparitia manifestarilor. Daca un anumit tip de medicament nu reuseste sa elimine sau sa scada intensitatea durerii, se va incerca alt tip intrucat eficacitatea acestor medicamente ar putea sa varieze de la o persoana la alta.

Medicamentele antiiflamatoare afecteaza stomacul. Daca exista un istoric de probleme renale sau boli gastrice (cum ar fi ulcere sau reflux gastroesofagian) se va consulta un medic specialist inainte de a se utiliza acest tip de medicatie. Administrarea pastilelor in timpul meselor poate ajuta la prevenirea aparitiei problemelor si afectiunior stomacale.

Daca medicamentele antiinflamatoare nu sunt o optiune sau in cazul in care este nevoie de tratament suplimentar, se pot aplica diverse obiecte calde pe zona pelvina pentru ameliorarea durerilor (o compresa incalzita, sticla cu apa calda, etc.).

Se va apela la consultul medical in oricare din urmatoarele cazuri
- febra
- dureri in timpul urinarii
- roseata sau arsura la locul durerii
- varsaturi
- ovulatie dureroasa care dureaza mai mult de o zi
- daca nu a fost prezenta ultima menstruatie.

Medicamente recoamndate pentru tratamentul ovulatiei dureroase

Daca o femeie care sufera de ovulalgie sau ovulatie dureroasa nu poate folosi, din diverse motive, antiinflamatoare, medicul poate recomanda antialgice care pot fi achizitionate fara prescriptie medicala.

Daca ovulalgia este severa si are loc in fiecare luna, aceasta ar putea fi estompata de unele forme de control ale nasterii si anume pilule contraceptive orale care ar putea impiedica ovulatia si ar putea opri durerea asociata cu aceasta.

Pilulele anticonceptionale nu trebuie utilizate la intamplare, recoamndabil ar fi ca acestea sa fie prescrise de catre un medic.

Metode de ingrijire la domiciliu

Confruntarea lunara cu ovulatia dureroasa poate fi destul de stresanta si neplacuta mai ales daca simptomele sunt intense si inconfortabile. Inainte de orice altceva este recomandabil sa se ceara sfatul unui medic cu privire la ovulatia dureroasa pentru a se determina daca durerea pe care o simtiti este simptomul altor afectiuni medicale.

Pentru ovulatia dureroasa benigna, exista o serie de metode de ingrijire. In primul rand, relaxarea este foarte importanta si in cazul in care durerea este de nesuportat, este recomandat cat mai mult timp repausul la pat. Se pot utiliza analgezice, medicamente antiinflamatorii, aplicatii cu caldura si bai calde.

Anticonceptionalele si alte contraceptive care presupun eliberarea de hormoni pot impiedica aparitia simptomelor ovulatiei dureroase, intrucat acestea opresc ovulatia. Daca doriti sa incercati aceasta optiune, discutati intai, cu medicul.

Daca ovulalgia dureaza mai mult de trei zile, in cazul in care aceasta este neobisnuit de severa sau daca este insotita si de alte simptome, vizitati medicul. Manifestarile de genul scurgeri neobisnuite sau sangerare abundenta, nu sunt normale, de aceea se va consulta cu medicul in cazul in care va confruntati cu aceste neplaceri.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Dr. Florian Robe -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate