Cum recunosti si tratezi menstruatia retrograda
Ce este menstruatia retrograda?
SusMenstruatia retrograda reprezinta afectiunea ginecologica in care sangele menstrual se intoarce, prin curgere retrograda, catre cavitatea abdominala in loc sa ia calea vaginala.
In timpul unei menstruatii normale, endometrul uterin si sangele circula de la nivelul cervixului catre vagin si in exterior.
In menstruatia retrograda, sangele urca prin trompele uterine pana in portiunea inferioara a abdomenului, unde se acumuleaza.
Desi pare neobisnuit, menstruatia retrograda este o patologie comuna si de cele mai multe ori inofensiva, insa nu este intotdeauna diagnosticata.
Medicii considera pacientele cu menstruatie retrograda ca avand risc mai crescut de a dezvolta endometrioza.
Endometrioza este una dintre cele mai frecvente patologii ginecologice cronice: stratul intern al uterului sau endometrul creste in alte regiuni, din exteriorul uterului.
Menstruatia retrograda duce celule endometriale in abdomen si astfel poate favoriza endometrioza la acest nivel: in peritoneu (tesut subtire ce inveleste organele interne abdominale), in cavitatea abdominala, in pelvis sau chiar la nivel mai profund, in organe.
Cuprins articol
Prevalenta
SusOrice femeie cu menstruatie poate avea aceasta afectiune.
Uneori apare de la inceput si pacientele au in fiecare luna menstruatie retrograda, alteori apare sporadic in timpul vietii.
Nu este clar pentru medici si cercetatori care sunt factorii de risc ai acestei circulatii retrograde.
Prevalenta exacta nu este insa cunoscuta fiindca patologia este intens subdiagnosticata.
Acest lucru se datoreaza faptului ca pacientele au in continuare sangerare vaginala, insa o parte din sange curge retrograd fara sa dea semne si simptome specifice.
Semne si simptome
SusMajoritatea femeilor cu menstruatie retrograda nu au semne si simptome neobisnuite, aditionale simptomelor de sindrom premenstrual.
De cele mai multe ori, pacientele simptomatice vor avea o menstruatie mai dureroasa decat de obicei, insa cu un flux sanguin mai slab.
Reducerea sangelui eliminat se datoreaza "impartirii" sangelui menstrual intre cele doua cai: retrograd si vaginal.
Aproape niciodata nu va fi vorba despre o circulatie complet retrograda, fara sa existe si sangerare vaginala, in randul pacientelor ce au avut menstruatii in trecut.
Durerea abdominala inferioara apare din cauza acumularii de sange si celule endometriale la nivel abdominal, sangele avand caracter iritativ.
In timp, daca se dezvolta endometrioza, pacienta va continua sa aiba un sindrom premenstrual intens, dureros si indelungat.
Cauze
SusDin pacate cercetatorii nu sunt siguri ce cauzeaza menstruatia.
Se crede ca unii factori genetici si anatomici, precum cervixul de dimensiuni mici, pot favoriza circulatia menstruala retrogada.
De asemenea nu poate fi explicat de ce apare aceasta circulatie retrograda intr-un anumit punct al vietii si nu poate fi prezis cat timp va continua patologia.
Legatura dintre menstruatie retrograda si endometrioza este insa din ce in ce mai des demonstrata.
Sangele menstrual fiziologic contine intotdeauna celule endometriale, regasite in stratul intern al uterului.
Aceste celule pot migra si se pot fixa in pelvis, peritoneu, abdomen in functie de locul pana unde ajunge fluxul retrograd.
Unii medici sustin ipoteza ca deseori menstruatia retrograda este doar o manifestare a endometriozei, aparand dupa debutul acesteia.
Diagnostic
SusMedicul ginecolog este cel ce se va ocupa de diagnosticul acestei afectiuni, fie pe baza unor simptome fie in cadrul unui consult de rutina.
Examenul pelvin ginecologic si istoricul unor menstruatii dureroase, cu sangerari mai usoare decat de obicei, sunt primii pasi ce orienteaza medicul catre acest diagnostic.
Ulterior se vor face teste paraclinice de identificare a sangelui din pelvis sau cavitate abdominala: ecografia abdominala poate permite vizualizarea sangelui, insa examinari precum laparoscopia exploratorie vor fi mai probabil necesare.
Laparoscopia reprezinta vizualizarea directa a cavitatii abdominale, cu ajutorul unor trocare inserate prin mici incizii abdominale.
Aceasta poate servi ca tehnica chirurgicala dar si diagnostica, precum in acest caz.
De cele mai multe ori diagnosticul este unul incidental: pacienta se prezinta la spital pentru dereglari menstruale, durere pelvina sau chiar asimptomatica, pentru un consult de rutina, moment in care este descoperit sangele din abdomen.
Tratament
SusMenstruatia retrograda este in majoritatea cazurilor asimptomatica sau usor simptomatica, devenind rar o problema pentru pacienta.
Daca insa exista manifestari grave si deranjante, medicul va recomanda tratament.
Exista medicamente hormonale ce pot reduce fluxul menstrual (inclusiv pe cel retrograd), medicamente antialgice si optiuni chirurgicale.
Histerectomia este operatia de indepartare a uterului si a trompelor uterine si reprezinta metoda de intrerupere completa a menstruatiei.
Aceasta se va realiza insa doar daca pacienta isi doreste.
Preventie
SusDesi poate parea incomoda, menstruatia retrograda este o caracteristica destul de comuna pentru multe femei.
Preventia acestei patologii este aproape imposibila, dar de asemenea nici nu este necesara.
Tratamentul hormonal poate reduce simptomatologia, insa nu previne fluxul retrograd.
Prognostic
SusMenstruatia retrograda propriu-zisa nu este, de regula, un motiv de ingrijorare.
Aceasta poate fi insa un factor de risc pentru endometrioza, o boala cronica si cu riscuri aditionale.
Astfel pacientele diagnosticate cu aceasta patologie ar trebui monitorizare mai frecvent, pentru a se identifica din timp endometrioza.
Prognosticul este in general unul foarte bun.
Cand ar trebui sa mergeti la medic?
SusContactati-va medicul ginecolog atunci cand aveti orice ingrijorare in legatura cu menstruatia dumneavoastra: modificari ale fluxului, durere intensa, ameteala, varsaturi etc.
Este esential sa retineti ca durerea abdominala sau pelvina severa, care va afecteaza activitatea zilnica, nu este normala, asa cum este deseori considerata, ci poate indica endometrioza sau alte probleme ginecologice.
Mergeti la consultul ginecologic daca experimentati des menstruatii intense, dureroase.
Concluzie
SusMenstruatia retrograda este o afectiune foarte comuna in randul femeilor la varsta fertila.
Aceasta este considerata chiar normala de catre unii specialisti, fiind asimptomatica in majoritatea cazurilor.
Daca experimentati simptome nu ezitati sa mergeti la medic pentru a exclude sau confirma endometrioza, o complicatie posibila.
Bibliografie
https://www.verywellhealth.com/retrograde-menstruation-overview-4685604
https://www.volusonclub.net/empowered-womens-health/retrograde-menstruation-and-endometriosis-cause-or-factor/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Sexul la menstruatie si efectele sale
- De ce intarzie menstruatia
- Cum sa va pregatiti fiica pentru prima menstruatie
- Cum pot fi evitate si tratate problemele menstruatiei anormale?
- Varsta la care ai avut prima menstruatie spune multe despre sanatatea ta
- Cat de eficiente sunt remediile naturale pentru amanarea menstruatiei?
- Migrena in timpul menstruatiei
- Sarcina in timpul menstruatiei
- Mituri despre endometrioza
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?