Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum scapi de durerile menstruale in doar 5 minute!

Actualizat la data de: 20 August 2021
Cum scapi de durerile menstruale in doar 5 minute!

Durerile menstruale, cunoscute in termeni medicali sub numele de dismenoree, apar in partea de jos a abdomenului, dar pot sa iradieze si in spate.

Aceste dureri incep cu cateva ore inainte de sangerarile menstruale si mai pot fi insotite de anxietate, migrena, in functie de fiecare organism in parte.

Durerile pot dura intre 48 si 72 de ore, insa, din fericire, exista remedii cu ajutorul carora le poti calma rapid.

Ceai de musetel

Un studiu publicat in Jurnalul American de Agricultura si Chimie a constatat ca aromatul ceai de musetel alina durerile menstruale.

Aceasta proprietate i se datoreaza continutului de hipurat, un antiinflamator natural. Aceasta substanta ajuta la scaderea productiei de prostaglandine, ceea ce inseamna ca durerile menstruale vor scadea in intensitate rapid.

Infuzie din seminte de marar

Semintele de marar au un efect calmant datorita substantelor cu rol antiinflamator care intra in compozitia acestora. Prepara o infuzie dintr-o lingrita de seminte, la 250 de ml de apa. Dupa ce ai pus apa fierbinte peste seminte, lasi la infuzat timp de 10-15 minute, dupa care bei, cu inghitituri mici.

O sticla cu apa calda pe abdomen

Cand simti ca te ia durerea, aplica pe abdomen o sticla cu apa calda sau o pernuta. Caldura este de ajutor pentru a alunga crampele menstruale, pentru ca relaxeaza muschii uterului, astfel incat durerile nu vor mai fi atat de suparatoare.

Poti sa aplici si o compresa cu apa calda, pe care poti sa pui cateva picaturi de ulei esential de musetel, care are proprietati calmante. Chiar si un dus scurt, fierbinte, iti calmeaza rapid durerea. A grija insa sa nu stai prea mult timp in apa fierbinte, caci favorizeaza sangerarile.

Fa miscare

Exercitiile fizice au si ele beneficiul de a ajuta la scaderea in intensitate a durerilor cauzate de crampele menstruale.

Nu trebuie sa faci efort intens, este suficient sa urci scarile, sa mergi pe jos, sa dansezi ori sa dai catveva ture cu bicicleta. Nu uita, de asemnenea, ca miscarea ajuta creierul sa elibereze endorfine, care vor contribui la o stare de bine.

Exercitiile fizice ar trebui practicate cu regularitate, de doua-trei ori pe saptamana, pentru ca au si alte beneficii asupra sanatatii.

Analgezicele

Ibuprofenul, aspirina, paracetamolul sunt analgezice care iti vor lua durerea rapid. Daca stii ca ai probleme cu crampele menstruale, ia un analgezic din primul moment in care simti durerea, astfel incat aceasta sa nu devina mai intensa.

Renunta la cafea

Cofeina nu este nici ea indicata in aceasta perioada a lunii, deoarece poate sa inteteasca durerile. Poti inlocui bauturile care contin cofeina, dar si pe cele carbogazoase cu ceai verde, cat si cu cafea decofeinizata. De asemenea, bea doi-trei litri de apa pe zi, caci si hidratarea este importanta.

In loc de cafea poti sa bei o cana cu suc proaspat de mure, pentru ca aceste fructe reduc inflamatiile.

Masaj cu ulei de lavanda

Potrivit unui studiu efectuat in Turcia, masajul cu ulei esential de lavanda poate sa calmeze crampele menstruale.

Acest ulei are si proprietati de relaxare, caci, de multe ori, cu cat o femeie este mai tensionata, cu atat resimte mai puternic durerile. Nu trebuie decat sa pui cateva picaturi de ulei esential de lavanda pe abdomen si sa masezi usor.

In cazul in care durerile nu cedeaza la niciunul dintre aceste remedii, este cel mai bine sa mergi la un consult la medicul ginecolog. Exista situatii in care acesta poate sa recomande utilizarea de anticonceptionale, pentru o perioada determinata.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
  • Prof. dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate