Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cum poate fi identificata perioada de maxima fertilitate?

Actualizat la data de: 27 Septembrie 2018

Generalitati

Sus
Cum poate fi identificata perioada de maxima fertilitate?

Perioada fertila a unei femei este intervalul dintr-o luna calendaristica, in care sansele acesteia de a ramane insarcinata sunt cele mai mari. Cuplurile care nu reusesc sa conceapa un copil, de cele mai multe ori, nu au avut un contact sexual in perioada de ovulatie a femeii.

Ciclul menstrual al unei femei masoara, de regula, 28 de zile si implica procesul numit ovulatie, cand unul dintre ovarele femeii va elibera un ovul (ou) care va calatori prin trompele uterine ale acesteia, pana in uter.

Ovulatia are loc, in general, la mijlocul ciclului menstrual, la aproximativ 14 zile de la inceputul perioadei menstruale (in jur de doua saptamani din prima zi a menstruatiei).

Atunci cand o femeie doreste sa ramana insarcinata trebuie sa intretina contact sexual la 2-3 zile (12-24 ore) inainte sau dupa ovulatie. Daca actul sexual are loc prea devreme sau prea tarziu, sansele de a se obtine o sarcina sunt foarte scazute. Sperma ejaculata de catre partener, in vaginul unei femei, va calatori prin uter spre trompele uterine, avand loc fertilizarea ovulelor de catre spermatozoizi. Cateva zile mai tarziu, ovulul fertilizat se va implanta in uter, iar femeia va fi insarcinata (se va forma embrionul).

De obicei, sarcina este confirmata de absenta mestruatiei sau un test de sarcina (acesta masoara valoarea unor hormoni speciali prezenti doar in urina unei femei gravide).

Multe dintre cupluri nu inteleg conceptul de perioada fertila, fapt ce duce la aparitia unor sarcini neplanificate sau frustrari legate de imposibilitatea obtinerii unei sarcini.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cum poate fi identificata perioada fertila?
  3. Cum poate sti o femeie daca va ramane insarcinata?
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cum poate fi identificata perioada fertila?

Sus

Pentru a se stabili care este perioada fertila este necesar sa se inteleaga ce inseamna ciclul menstrual. Acesta variaza intre 23 si 35 de zile (media fiind de 28 de zile) si este alcatuit din doua faze principale. Prima este cea de dinainte de ovulatie (faza foliculara) iar ce-a de-a doua faza are loc dupa ovulatie si cuprinde faza luteala si faza secretorie.

Prima zi a ciclului menstrual este cea in care debuteaza menstruatia. Pe parcursul a 5-10 zile, ovarele se pregatesc sa elibereze un ovul care va fi gata sa fie fecundat, iar uterul este pregatit sa primeasca oul fertilizat.

In medie, ovulul (oul) este eliberat in ziua a 14-a a ciclului menstrual, dar acest lucru se poate intampla oricand intre ziua a 13-16, perioada fiind diferita de la o femeie la alta. Ovulul calatoreste apoi, in partea inferioara a trompelor uterine.

Durata de viata a ovulului este de aproximativ 12-24 de ore, deci actul sexual trebuie sa aiba loc inainte sau in timpul acestei perioade pentru ca o femeie sa aiba sansa de a obtine o sarcina. Daca ovulul nu este fecundat, urmatoarea ocazie a unei persoane de sex feminin de a ramane insarcinata va fi cu o luna mai tarziu, la doua saptamani de la debutul ciclului menstrual.

Pentru a se stii cat mai exact cand va fi perioada fertila, este recomandat ca femeia sa noteze perioada exacta a ciclurilor menstruale pe o perioada de cel putin sase luni (ziua in care debuteaza ciclul menstrual este considerata ziua numarul 1 si se incheie inainte de ziua numarul 1 a urmatorului ciclu menstrual).

De obicei, se va face o medie, iar la jumatatea ciclului menstrual are loc ovulatia. Unele femei vor experimenta simptome specifice depresiei, si vor resimti dureri sau intepaturi la nivelul ovarelor sau sanilor, in timpul perioadei fertile.

De asemenea, exista in comert diverse teste speciale pentru stabilirea ovulatiei. Acestea implica masurarea nivelurilor hormonului luteinizant a caror valoare creste inainte de ovulatie. Pot fi luate in calcul diverse metode inclusiv cele care implica analiza temperaturii bazale sau observarea consistentei mucoasei colului uterin care pot semnala perioada fertila.

Testele speciale disponibile in comert pentru stabilirea perioadei fertile sunt o alternativa preferata de multe dintre femei.

Ovulatia este procesul prin care are loc maturizarea si eliberarea unui ovul in scopul fertilizarii acestuia. Cand un ovul eliberat in timpul ciclului menstrual va fi fecundat de catre un spermatozoid, va rezulta sarcina. Nefertilizat, acesta va fi eliminat alaturi de mucoasa uterina, in timpul ciclului menstrual.

Metoda calendarului, alaturi de alte tehnici sau observarea atenta a altor semnale ale trupului pot ajuta la determinarea perioadei fertile.

Temperatura bazala se poate stabili prin masurarea temperaturii bazale cu ajutorul unui termometru obisnuit, zilnic, inainte de a se ridicat din pat si inainte de a lua micul dejun. Se va nota temperatura exacta, in fiecare zi si se vor observa si alte simptome precum sensibilitate la nivelul sanilor sau modificari ale mucusului cervical. Atunci cand are loc o crestere usoara a temperaturii bazale (chiar si cateva zecimi de grad) are loc ovulatia.

In timpul perioadei fertile, temperatura corpului creste cu 0.5-1.5 grade peste temperatura normala. In plus, in timpul ovulatiei, au loc scurgeri vaginale asemanatoare din punctul de vedere al consistentei si aspectului cu albusul de ou.

Oricare din aceste metode pot fi luate in calcul de catre o persoana de sex feminin care nu a ramas insarcinata mai multe luni la rand pentru a afla care este momentul propice in care trebuie sa aiba contact sexual pentru a obtine o sarcina.

Cum poate sti o femeie daca va ramane insarcinata?

Sus

Majoritatea femeilor nici nu raman insarcinate din prima incercare, in special daca starea de sanatate nu este excelenta (exces de greutate, diabet, etc.) sarcina se poate lasa asteptata. Pentru ca sansele unei sarcini sa creasca, se vor evita alcoolul, tutunul, drogurile. In plus este nevoie de rabdare deoarece pot trece mai multe luni pana la obtinerea unei sarcini.

Medicii nu vor lua in considerare posibilitarea infertilitatii unui cuplu decat daca acesta a intretinut contacte sexuale neprotejate in perioada ovulatorie, o perioada mai indelungata de 6 luni, fara sa obtina o sarcina. In aceasta situatie doctorul va recomanda teste speciale pentru ambii parteneri pentru a se stabilii cauzele infertilitatii.


Medici specialisti Ginecologie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate