Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Ciclul menstrual neregulat si ovulatia

Actualizat la data de: 20 Decembrie 2012

Generalitati

Sus
Ciclul menstrual neregulat si ovulatia

Ciclul menstrual neregulat insotit de ovulatie anormala este o situatie intalnita in 30-40% din cazurile de infertilitate. Ciclul menstrual neregulat este cel care este mai scurt de 21 de zile sau mai lung de 36 de zile. Anovulatia poate fi de obicei tratata cu medicamente pentru stimularea fertilitatii.

Ciclurile menstruale neregulate sunt adesea insotite de dureri abdominale sau pelvine, iar sangerarea este fie importanta cantitativ, fie nesemnificativa.

Este esential ca femeia care are cicluri menstruale neregulate sau absente sa fie consultata si evaluata de medic, intrucat exista diverse conditii care pot sa interfere cu ovulatia (cum ar fi afectiuni ale tiroidei, tulburari ale glandelor suprarenale sau ale hipofizei).

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele ciclurilor menstruale neregulate
  3. Ciclul menstrual neregulat si sarcina
  4. Investigatii pentru stabilirea cauzelor ciclului menstrual neregulat
  5. Masuri pentru tratarea ciclului menstrual neregulat
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele ciclurilor menstruale neregulate

Sus

Principalele cauze ale ciclurilor menstruale neregulate sunt:

Ciclul menstrual neregulat si sarcina

Sus

Cand ciclul menstrual este neregulat si ovulatia va fi neregulata sau absenta. Ca atare, scad mult probabilitatile ca un ovul sa fie fertilizat. In plus, cand ciclul menstrual este neregulat, corpul va produce mai putin progesteron. Ambele situatii pot impiedica succesul conceptiei si o vor face dificila, dar nu imposibila. Prin tratarea cauzelor ciclurilor menstruale neregulate cresc sansele unei femei de a concepe.

Investigatii pentru stabilirea cauzelor ciclului menstrual neregulat

Sus

Medicul va face un examen fizic complet, inclusiv evaluari ale functiei tiroidiene si tensiunii arteriale. Va fi necesara si o hemoleucograma completa pentru a se sti daca este prezenta anemia.

In timpul examenului pelvin medicul va incerca sa depisteze prezenta oricaror anomalii uterine: polipi, fibroame cervicale sau infectii uterine. Acestea sunt cauze mai putin comune ale ciclului menstrual neregulat, dar trebuie luate in considerare.

Medicul poate face si o ecografie pacientei, in scopul de a evalua uterul, ovarele si trompele uterine.

Alte investigatii ar putea implica Examenul Papanicolau si analiza secretiei vaginale. Daca este implicata o infectie se vor prescrie antibiotice.

In cazul in care o femeie cu cicluri menstruale neregulate doreste sa ramana insarcinata, trebuie sa consulte un specialist in infertilitate pentru teste suplimentare.

Masuri pentru tratarea ciclului menstrual neregulat

Sus

Tratarea ciclurilor menstruale neregulate se va face prin eliminarea sau corectarea bolii sau insuficientei care stau la baza acestora. Sindromul ovarului polichistic si hipertiroidismul sunt doua dintre cel mai frecvent intalnite cauze ale menstruatiilor neregulate la femei. Tratamentul acestor tulburari poate fi complex si variaza de la o femeie la alta. In general, scopul tratamentului este de a se restabili echilibrul de hormoni in organism.

Medicul ar putea sa va recomande sa schimbati metodele de control a nasterii pe care le utilizati. Absenta sau dereglarea ciclului menstrual sunt deseori asociate cu utilizarea steriletului sau a pastilelor contraceptive.

Cresterea in greutate poate sa interfere cu abilitatea organismului unei femei de a ovula. Pierderea in greutate poate ajuta inclusiv la reglarea problemei menstrelor neregulate. Totusi, trebuie sa se stie ca si scaderea brusca in greutate poate duce la aparitia menstruatiilor rare sau neregulate.

Primele schimbari trebuie sa vizeze stilul de viata. Pentru a elimina stresul si tensiunea care ar putea duce la aparitia menstrelor neregulate, exercitiile fizice moderate ar putea fi o solutie. Totusi, se va evita efortul fizic excesiv. Reducerea frecventei si intensitatii antrenamentelor poate contribui la normalizarea ciclurilor menstruale.

De asemenea, este necesar sa se faca schimbari in dieta, daca este cazul. Mancati sanatos, cat mai multe fructe si legume cu frunze verzi si oua care contin cantitati mari de fier, pentru a preveni aparitia anemiei. Papaya este un fruct al carui consum poate normaliza ciclurle menstruale neregulate.

Introduceti in dieta alimente care contin estrogen: cartofi, cirese, orez si igname. Consumati peste proaspat bogat in acizi grasi Omega 3 (ton, somon, sardine), dar si ciocolata neagra bogata in flavonoizi care imbunatatesc circulatia sanguina a corpului si implicit microcirculatia din ovare, imbunatatesc functia glandelor endocrine si starea de spirit.

Un ciclu menstrual neregulat este deseori cauza lipsei sau dezechilibrului anumitor hormoni din organism. Anticonceptionalele care contin estrogen si progesteron pot fi prescrise pentru normalizarea ciclului menstrual.

Uneori, cicatricile sau problemele structurale ale uterului sau trompelor uterine pot avea drept consecinta ciclul menstrual neregulat sau chiar absent. In aceste situatii poate fi util tratamentul chirurgical pentru a se corecta orice problema structurala sau defect congenital, in mod special in cazul femeilor care doresc sa aiba copii. Interventiile chirurgicale se pot face si pentru eliminarea de tesut cicatricial sever, prezent in tractul reproductiv.

Se va incerca elminarea stresului cu ajutorul tehnicilor de relaxare si consiliere. Masajul, aromoterapia si reflexoterapia sunt alte metode alternative care pot fi de ajutor in cazul menstruatiilor neregulate.

S-a dovedit stiintific faptul ca acupunctura este utila pentru tratarea crampelor menstruale, sangerarilor abundente si, poate imbunatati starea de spirit.


Medici specialisti Ginecologie

  • Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
  • Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
  • Dr. Florian Robe -

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate