Cat de des ar trebui sa mergi la ginecolog si de ce?
Multe femei simt ca trebuie sa viziteze un medic ginecolog doar atunci cand sunt insarcinate sau cand sufera de diverse afectiuni. Dar aceasta abordare este gresita. Similar cu modul in care se recomanda efectuarea periodica a controalelor stomatologice si a controalelor oftalmologice, este de asemenea important sa te asiguri ca sistemul tau reproducator ramane functional, si nu poti face asta fara sa vizitezi ginecologul.
De la sarcina si nastere la probleme de fertilitate si menstruatie, de la tulburari hormonale la boli cu transmitere sexuala (BTS), motivele pentru care poti vizita un ginecolog sunt variate. Indiferent care sunt motivele pentru care ai nevoie sa mergi la ginecolog, vei gasi cu siguranta un specialist cat mai aproape de tine. Indiferent daca ai nevoie de un cabinet ginecologie in Timisoara, Bucuresti sau in orice alt oras din tara, vei vedea ca acestea sunt usor de gasit.
Motive pentru a vizita regulat un ginecolog
Un ginecolog este un medic specializat in sanatatea sistemului reproducator feminim. Ca femeie, este de maxima importanta sa ai grija de sanatatea corpului tau in general si a sistemului reproducator, in particular.
La aparitia urmatoarelor probleme, trebuie sa vizitezi imediat un ginecolog:
- Probleme legate de fertilitate, sarcina si nastere.
- Menopauza si menstruatia si alte probleme de sanatate conexe.
- Preocupari cu privire la orice BTS.
- Orice durere sau anomalii asociate cu tesuturile care sustin organele pelvine care includ muschii si ligamentele.
- Abcese si alte boli inflamatorii pelvine.
- Incontinenta urinara si fecala.
- Disfunctie sexuala.
- Probleme legate de sexualitate.
- Formatiuni premaligne, cum ar fi displazia cervicala sau hiperplazia endometriala.
- Anomalii congenitale ale sistemului reproducator feminin.
- Cancere in si in jurul sanului sau sistemului reproducator.
- Tumori legate de sarcina.
- Sindromul ovarului polichistic.
- Afectiuni cronice care afecteaza negativ sistemul reproducator, cum ar fi endometrioza.
- Formatiuni benigne ale sistemului reproducator, cum ar fi fibroame, chisturi ovariene, ulcere vaginale, ulcere vulvare, tulburari ale sanilor etc.
- Menstruatii neregulate.
- Secretii vaginale sau anale neobisnuite.
- Durere, incretire sau umflaturi pe sani sau scurgeri anormale.
- Contact sexual dureros.
Care este varsta potrivita pentru a incepe sa vizitezi un ginecolog?
Vizitarea unui cabinet de ginecologie si obstetrica te te va ajuta sa iti mentii o sanatate optima atat din punct de vedere fizic cat si mental si sexual. Prima vizita la ginecolog ar trebui sa aiba loc incepand cu 13 ani sau de la prima menstruatie, atunci cand aceasta apare mai devreme de 13 ani.
Incepand de la o varsta frageda, nu numai ca o vizita la ginecolog o va ajuta pe adolescenta sa inteleaga si sa se simta confortabil cu schimbarile corporale, dar o va ajuta si sa sparga gheata cu medicul ginecolog, astfel incat sa se simta libera in timp ce pune intrebari despre sexualitate, menstruatii si alte probleme conexe. Este complet natural sa te simti anxioasa inainte de prima vizita la ginecolog, dar cu cat prima vizita are loc mai devreme, cu atat este mai usor ulterior, in viata de adult.
De asemenea, o vizita la ginecolog cat mai devreme il ajuta pe medic sa ofere indrumari astfel incat sa nu apara probleme pe viitor. Trebuie remarcat faptul ca ginecologii sunt, de asemenea, instruiti sa ofere consiliere pacientilor lor, ceea ce este extrem de important pentru dezvoltarea mentala sanatoasa a fetelor tinere.
Ce trebuie sa faci cand mergi la ginecolog?
Fii 100% sincer cu privire la alegerile tale privind sanatatea si stilul de viata si ofera medicului toate informatiile de care are nevoie. Nu iti face griji cu privire la epilare si, daca apar mirosuri specifice nu utiliza parfum sau alte deodorante pentru zona respectiva, pentru ca medicul nu isi va da seama daca este o problema care le determina.
Se recomanda ca inainte de vizita la ginecolog sa eviti dusurile vaginale, activitatea sexuala si OB-urile. De asemenea, daca data menstruatiei se suprapune cu vizita la ginecolog, poti incerca sa o amani, cu exceptia cazului in care este urgent sa ajungi la ginecolog.
Nu uita sa iti notezi toate eventualele probleme pe care vrei sa le discuti cu ginecologul si sa i le comunici din timp. Astfel, va fi mai usor sa puna un diagnostic si va putea sa stabileasca un tratament.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Cat de des trebuie sa mergi la medic pentru evaluarea sanatatii?
- Frecventa radiografiilor - cat de des le putem face?
- Cat de ingrijorat ar trebui sa fii din cauza virusului Zika
- Cum sa pastrati sanatatea aparatului digestiv?
- Cum sa traiesti pana la adanci batraneti
- Ce boli pot ascunde poftele alimentare?
- Mituri despre divort si casatorie
- Importanta nutritionistului in perioada de sarcina
- Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?