Pot chisturile ovariene sa devina canceroase?
Generalitati
SusMajoritatea chisturilor ovariene sunt inofensive si dispar adesea fara a fi nevoie de un tratament. In cazuri rare, unele tipuri de chisturi ovariene se pot dezvolta in cancer ovarian. Riscul ca un chist sa devina canceros este mai crescut la persoanele care au trecut de menopauza.
Cuprins articol
Ce sunt chisturile ovariene?
SusChisturile ovariene sunt saculete pline cu lichid limpede care se dezvolta in sau pe ovare in timpul procesului de producere de ovule.
Ovarele fac parte din sistemul reproductiv feminin.
Ca parte a ciclului menstrual, ovarele elibereaza un ou sau ovul o data la 28 de zile. Acest proces este cunoscut sub numele de ovulatie. De asemenea, ovarele produc hormonii sexuali feminini estrogen si progesteron.
Chisturile ovariene sunt relativ frecvente la persoanele care au perioade menstruale regulate deoarece chisturile mici se pot dezvolta in mod natural ca parte a ciclului menstrual.
Chisturile ovariene care se dezvolta din cauza ovulatiei regulate in timpul ciclului menstrual sunt cunoscute sub numele de chisturi ovariene functionale. De obicei, ele nu produc simptome. Persoanele pot descoperi ca au chisturi ovariene intamplator, in timpul unei examinari pelvine de rutina. De aceea, este foarte important consultul medical ocazional.
Chisturile si cancerul
SusChisturile ovariene apar mai rar la persoanele trecute de menopauza. Menopauza marcheaza o etapa in viata femeilor, definind finalul menstruatiei.
Din punct de vedere fiziologic, menopauza se caracterizeaza printr-o deficienta ireversibila de hormoni estrogeni. Cu toate acestea, daca apar chisturi dupa menopauza, acestea au un risc mai crescut de a fi canceroase.
Chisturile ovariene de natura patologica
Uneori, chisturile ovariene se pot dezvolta ca rezultat al cresterii anormale si excesive a celulelor. Acestea sunt cunoscute sub numele de chisturi ovariene patologice si pot fi uneori maligne, avand potentialul de a provoca cancer ovarian.
Anumite afectiuni care stau la baza, precum endometrioza, pot provoca si dezvolta chisturile ovariene patologice. Endometrioza este o afectiune in care chisturile invadeaza ovarul pe calea trompelor in timpul menstruatiei.
Cancerul ovarian
Cancerul ovarian apare atunci cand, in ovare, celulele sanatoase sufera o mutatie genetica. Ele cresc si se inmultesc intr-un mod necontrolat, formand o tumoare maligna. Daca nu sunt tratate, aceste celule tumorale se pot raspandi in tesuturile din apropiere si in alte locuri din organism.
Tumorile ovariene epiteliale
Mai multe tipuri de cancer ovarian se pot dezvolta in functie de partea ovarelor in care a aparut cancerul. O tumoare ovariana de tip epitelial este cel mai frecvent tip de cancer ovarian si incepe in celulele de pe suprafata externa a ovarelor.
Simptomele chisturilor ovariene si ale cancerului ovarian
SusChisturile ovariene pot provoca disconfort abdominal.
De obicei, persoanele cu chisturi ovariene prezinta simptome putine sau chiar deloc. Mai mult, etapele incipiente ale cancerului ovarian pot sa nu cauzeze simptome sau doar unele minore.
Cu toate acestea, daca un chist ovarian este de o dimensiune mare, se poate rupe sau poate bloca alimentarea cu sange a ovarelor, provocand simptome asemanatoare cu cancerul ovarian in stadiu avansat, precum:
• dureri ascutite in abdomenul inferior;
• disconfort abdominal, precum balonare si senzatie de greutate;
• pierderea poftei de mancare;
• probleme de golire a vezicii urinare;
• dureri la defecatie;
• urinari frecvente;
• durere in timpul contactului sexual;
• perioade menstruale anormale;
• febra sau varsaturi.
Persoanele care sufera de aceste simptome ar trebui sa consulte urgent un medic.
Diagnostic
SusPentru diagnosticarea chisturilor ovariene, medicul trebuie sa faca investigatii radioimagistice si de laborator, inclusiv:
• Ecografia transvaginala - o examinare interna, care implica inserarea unei sonde cu ultrasunete in interiorul vaginului pentru a obtine o imagine clara a ovarelor.
• Ecografie pelvina transabdominala - medicul scaneaza abdomenul inferior al persoanei pentru a obtine o imagine a zonei pelvine.
Daca medicul descopera un chist ovarian in timpul testelor cu ultrasunete, acesta poate solicita radiografii suplimentare pentru a continua monitorizarea chistului.
Daca se suspecteaza ca un chist este canceros, se poate face un test de sange pentru antigenul cancerului 125 (CA 125). Nivelurile ridicate de CA 125 in sange pot fi un semn al cancerului ovarian. Cu toate acestea, nu toata lumea cu niveluri ridicate de CA 125 are cancer ovarian. Mai mult, alte afectiuni pot produce niveluri ridicate de CA 125, inclusiv:
• infectii pelvine;
• fibromul uterin;
• endometrioza;
• perioadele menstruale.
Tratament
SusMajoritatea chisturilor ovariene dispar singure fara tratament medical. Cu toate acestea, necesitatea unui tratament depinde de:
• marimea si aspectul chistului;
• simptomele acestora;
• daca menopauza a avut loc.
Medicii pot sugera una dintre urmatoarele abordari de tratament:
Monitorizarea
Medicul poate recomanda tinerea sub observatie si urmarirea regulata a chisturilor pentru a vedea cum progreseaza fara tratament medical. Aceasta recomandare poate include ultrasunete pelvine regulate pentru a observa daca chisturile se schimba in marime sau aspect.
Tratamentul medical
In cazul unui chist ovarian de dimensiuni mari, medicul poate recomanda uneori un tratament cu anticonceptionale. Anticonceptionalele pot preveni cresterea chisturilor.
Interventia chirurgicala
Este recomandata interventia chirurgicala de scoatere a chistului in urmatoarele situatii:
- Chistul este de dimensiuni foarte mari;
- Continua sa reziste si sa creasca chiar si dupa tratamentul medical;
- Arata anormal;
- Cauzeaza durere;
- Poate fi malign.
In functie de tipul chistului, optiunile chirurgicale sunt:
• Cistectomia. Aceasta procedura implica indepartarea chistului, dar nu si a ovarului.
• Ovarectomie. Prin aceasta procedura se elimina unul sau ambele ovare impreuna cu chistul.
• Histerectomie totala. Aceasta procedura implica indepartarea chisturilor maligne prin indepartarea uterului, a ovarelor si a trompelor uterine. Este posibil ca persoanele care au suferit aceasta interventie sa aiba nevoie de chimioterapie sau radioterapie.
Sumar
Chisturile ovariene sunt relativ frecvente si se pot forma in mod natural in timpul ciclului menstrual. Majoritatea chisturilor ovariene sunt inofensive, benigne si nu necesita tratament.
Chisturile ovariene care se formeaza dupa ce o persoana a trecut de menopauza prezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian. Persoanele care sufera de chisturi ovariene si incep sa experimenteze simptome severe, persistente sau neobisnuite trebuie sa mearga la un medic specializat cat mai curand posibil.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Florian Robe -
Articole recomandate
- Chisturile pe colul uterin
- Cauzele durerilor ovariene
- De ce apar durerile menstruale si cum pot fi ameliorate
- Disfunctii ovariene
- Informatii esentiale despre transplantul de organe
- Te-ai hotarat sa ai un copil? Stii ce trebuie facut inainte?
- Contraceptivele injectabile
- Cele mai bune biberoane pentru bebelusi
- 20 de cauze ale durerilor pelvine
Citeste pe aceeasi tema
- Lucruri pe care trebuie sa le stie orice femeie despre chisturile ovariene
- Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament
- Ce riscuri implica si ce solutii ai impotriva durerii de ovare ?
- Chisturile la rinichi - cand devin periculoase?
- Cand devine durerea de ovare o urgenta medicala?
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?