Ce riscuri implica si ce solutii ai impotriva durerii de ovare ?
Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Generalitati
SusDisconfortul pe care il dau durerea de ovare si menstruatiile dureroase poate fi semnul unor posibile chisturi ovariene.
Pentru a lua masuri din timp, afla care sunt simptomele cu care te poti confrunta in functie de tipul chisturilor ovariene si ce poti face pentru a scapa, in mod natural de aceasta problema.
Cuprins articol
Cat de periculoase sunt chisturile ovariene?
SusChisturile ovariene sunt pungute cu lichid pozitionate la nivelul ovarului si orice folicul ovarian care depaseste in dimensiune 2 centimetri poate purta acest nume. Chisturile pot fi mai mici sau mai mari, ca dimensiune, dar uneori pot ajunge la dimensiuni foarte mari.
Exista mai multe tipuri de chisturi ovariene. De exemplu, chisturile ovariene simple sunt cele care pot disparea fara tratament si care apar in stransa legatura cu ciclul menstrual. Insa, chisturile endometriozice apar pe fondul endometriozei.
Chisturile aparute la nivelul ovarelor sunt adesea descoperite in timpul unei ecografii si la controalele ginecologice de rutina, deoarece pot fi asimptomatice. In alte cazuri, poate aparea durerea in zona pelviana, disconfort abdominal si dureri in timpul actului sexual.
Complicatii pe care le pot produce chisturile ovariene pot interfera cu tratamentele de fertilitate, scazandu-le eficienta si pot creste atat de mult in dimensiuni incat pot produce torsiuni de ovar sau se pot rupe si se ajunge la hemoragii.
Torsiunea de ovar si ruptura de chist ovarian se manifesta prin dureri acute, aparute foarte brusc in zona abdominala si pelvina. Daca dimensiunea chistului este mare apar dureri din cauza comprimarii organelor din jur. De asemenea, menstruatiile pot fi neregulate si dureroase, iar fertilitatea are de suferit atunci cand chisturile genereaza astfel de dereglari.
Tipuri de chisturi ovariene
SusDupa cum a fost precizat si mai sus, la nivelul ovarelor se dezvolta in mod natural structuri asemanatoare chisturilor, acestea fiind numite foliculi. Foliculii produc hormoni importanti, adica estrogen si progesteron, dar au si rolul de a elibera un ovul in timpul ovulatiei. Daca un astfel de folicul normal continua sa creasca, acesta se va transforma intr-un chist functional.
Exista doua tipuri de chisturi functionale, mai exact chisturile foliculare si chisturile de corp luteal. Chisturile functionale sunt de obicei inofensive, rareori provocand durere. In plus, cele mai multe astfel de chisturi dispar de la sine dupa doua sau trei cicluri menstruale.
La mijlocul ciclului menstrual, un ovul paraseste foliculul sau si se deplaseaza prin trompa uterina. Un chist folicular apare atunci cand un folicul nu se mai rupe pentru a elibera ovulul, ci continua sa creasca. In cazul chisturilor de corp luteal mecanismul este diferit. Astfel, cand un folicul elibereaza ovulul, incepe sa produca estrogen si progesteron pentru conceptie, asa ca va lua denumirea de corp luteal sau corp galben. Uneori, la nivelul foliculului se acumuleaza lichid, determinand cresterea corpului luteal intr-un chist.
Tipurile de chisturi care nu au legatura cu functia normala a ciclului menstrual includ chisturile dermoide, endometrioamele si chistadenoamele. Aceste chisturi sunt mai periculoase, deoarece pot capata dimensiuni mari, crescand sansele de lezare a ovarului, de exemplu prin torsiune ovariana.
Alte cauze ale durerilor de ovare
SusNumeroase femei se tem ca durerile de ovare pe care le resimt ar putea fi cauzate de cancerul ovarian. Aceasta posibilitate nu trebuie ignorata, dar trebuie stiut ca acest tip de cancer este relativ rar. Totusi, ca in cazul oricarui tip de cancer, depistarea sa precoce este foarte importanta, asa ca femeile care se ingrijoreaza cu privire la acest aspect ar trebui sa consulte medicul. Stadiile incipiente ale cancerului ovarian sunt adesea asimptomatice sau s-ar putea manifesta asemanator cu alte afectiuni mai putin grave, precum constipatia.
O alta cauza a durerii ovariene poate fi reprezentata de endometrioza. In cazul unor femei cu endometrioza, tesutul cu probleme se va dezvolta la nivelul ovarelor, provocand simptome neplacute, de la disconfort si pana la durere severa. In orice caz, femeile ar trebui sa stie ca nivelul durerii nu reflecta gravitatea endometriozei, asa ca o durere puternica nu va indica neaparat catre un caz grav de endometrioza.
Boala inflamatorie pelvina se caracterizeaza printr-o infectie ce poate surveni la nivelul ovarelor, uterului sau a trompelor uterine si este una dintre cel mai des intalnite cauze ale durerii pelvine la femei.
Este cel mai frecvent produsa de boli cu transmitere sexuala, precum gonoreea sau infectia cu Chlamydia. Potrivit studiilor, aceasta afectiune reprezinta o cauza importanta a infertilitatii, asa ca prezentarea la medic este absolut necesara pentru urmarea unui tratament adecvat.
Optiuni de tratament
SusDurerea de ovare poate reprezenta doar un simptom al unor afectiuni de baza ce pot necesita diferite tipuri de tratament. Astfel, in cazul chisturilor ovariene tratamentul va depinde de varsta pacientei, de simptomele acesteia si de tipul si dimensiunea chistului. In multe din cazuri simpla asteptare a unei perioade de timp si reexaminarea ulterioara formeaza o optiune foarte buna. Aceasta varianta este valabila mai ales in cazul in care chisturile sunt mici, iar simptomele nu exista sau sunt minore.
De asemenea, este posibil ca medicul sa recomande efectuarea de ecografii regulate pentru a vedea daca respectivele chisturi isi modifica dimensiunea. Medicii pot recomanda inclusiv contraceptive hormonale pentru a impiedica recidivarea chisturilor ovariene, dar trebuie stiut ca aceasta optiune nu micsoreaza chisturile deja existente. In final, chisturile cu dimensiuni mari, care nu dispar sau care produc probleme pot fi eliminate prin interventie chirurgicala. Unele chisturi vor putea fi indepartate fara pierderea ovarului, dar, din pacate, exista si posibilitatea ca ovarul afectat sa fie eliminat.
In cazul in care formatiunea chistica are natura maligna, medicul poate sugera histerectomia totala, adica eliminarea uterului, a ovarelor si a trompelor uterine. De asemenea, este posibila recomandarea unor sedinte de radioterapie sau chimioterapie. Optiunile de tratament vor varia de la persoana la persoana, dar mai ales in functie de cauza care a dus la aparitia chisturilor ovariene sau a durerilor de ovare, asa ca prezentarea precoce la medic este foarte importanta.
Calmarea durerilor de ovare
SusIn general, crampele menstruale si durerea de ovare, mai ales cand este produsa de chisturile ovariene, ar trebui sa cedeze la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene. Femeile ce nu observa o ameliorare a durerii ar trebui sa solicite sprijin medical, deoarece durerea intensa poate indica spre o complicatie severa. In unele cazuri, medicii pot recomanda alte medicamente pentru durere, uneori mai puternice.
Durerile ovariene pot face ca musculatura din jur sa se tensioneze, asa ca masarea spatelui, a coapselor, a feselor si a abdomenului ar putea ajuta la relaxare si la reducerea durerii. Exercitii fizice pot ajuta, de asemenea, la combaterea durerilor legate de chisturile ovariene. Unele femei vor observa ca durerea cedeaza dupa exercitii intense, precum alergatul, in timp ce altele vor observa ameliorarea durerilor dupa exercitii usoare, precum yoga.
Caldura creste fluxul sanguin, contribuind la reducerea durerii. Astfel, femeile ce experimenteaza dureri de ovare ar putea sa incerce sa aplice o sticla cu apa calda infasurata intr-un prosop direct pe burta sau pe spate timp de aproximativ 20 de minute. In plus, exista si sticle sau perne calde ce sunt special concepute pentru a ajuta la reducerea durerilor de acest tip.
In final, adoptarea unui stil de viata sanatos poate ajuta la ameliorarea simptomelor neplacute. Spre exemplu, femeile supraponderale pot incerca sa slabeasca, deoarece pierderea in greutate le va ajuta in gestionarea mai buna a hormonilor. In acest mod se va preveni dezvoltarea mai multor chisturi, dar vor fi reduse si durerile.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Cauzele durerilor ovariene
- Disfunctii ovariene
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament
- Laparoscopia
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- De ce apar durerile menstruale si cum pot fi ameliorate
- Te-ai hotarat sa ai un copil? Stii ce trebuie facut inainte?
- Cum functioneaza apendicele?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm