Ce este sindromul ovarelor polichistice si cum poate fi tratat
Generalitati
SusSindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afectiune de natura endocrina, des intalnita in randul femeilor, care poate sa debuteze in jurul pubertatii si care se acutizeaza pe masura ce femeia inainteaza in varsta.
Afectiunea prezinta riscuri destul de serioase pe termen lung si poate cauza infertilitate, obezitate, cancer endometrial, afectiuni cardiovasculare si diabet zaharat.
Cuprins articol
Principalele simptome
SusLa debut, simptomele sunt foarte usoare, chiar insesizabile, insa odata cu trecerea anilor, acestea se accentueaza.
O femeie care sufera de acest sindrom poate prezenta unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:
• Acnee;
• Predispozitie catre ingrasare;
• Pilozitate excesiva pe fata si pe corp;
• Podoaba capilara fragila;
• Ciclu menstrual neregulat;
• Sangerare abundenta in timpul ciclului menstrual, dureri puternice;
• Probleme de fertilitate;
• Depresie;
• Chisturi de dimensiuni reduse pe ovare.
In plus, de cele mai multe ori, in cazul femeilor cu SOP, menstruatia apare la intervale de timp mai mari decat in mod obisnuit, peste 35 de zile, sau poate lipsi complet (amenoree).
De regula insa, peste o treime dintre paciente prezinta menstruatii abundente, prelungite (7-10 zile), uneori chiar si cu sangerari intermenstruale.
Principalele cauze
SusNu se cunosc inca cu exactitate cauzele care duc la aparitia acestei afectiuni, insa cercetatorii sustin ca predispozitia genetica ar fi principala cauza.
De cele mai multe ori, femeile care prezinta un istoric familial de sindrom de ovare polichistice au un risc mai ridicat de a dezvolta, la randul lor, aceasta afectiune endocrina.
Pe de alta parte, inclusiv insulina in exces afecteaza ovarele si poate declansa acest sindrom. Insulina este hormonul produs de pancreas, care permite celulelor sa foloseasca glucoza pentru a oferi energie organismului. Insulina in exces creste nivelul productiei de androgeni, hormoni care afecteaza ovulatia.
Diagnosticare
SusDiagnosticul se stabileste in urma investigatiilor clinice si imagistice, precum ecografia si ultrasonografia pelvina. Este de preferat ca pacientei sa i se realizeze o ecografie cu sonda endovaginala, intrucat aceasta permite vizualizarea modificarilor de morfologie ovariana, precum ovare cu dimensiuni crescute, cu foliculi numerosi.
Diagnosticarea din timp, tratamentul si pierderea in greutate pot reduce riscul complicatiilor pe termen lung, cum ar fi diabetul de tip 2 si afectiunile cardiace.
Tratament
SusPrincipalele scopuri ale tratamentului prescris de catre medic sunt: reglarea ciclului menstrual, prevenirea si tratarea infertilitatii, tratarea acneei si a pilozitatii excesive, precum si scaderea rezistentei la insulina.
Tratamentul clasic pentru sindromul ovarelor polichistice poate fi compus din anticonceptionale care contin atat estrogen, cat si progesteron. Acestea reduc productia de hormoni androgeni si regleaza ciclul menstrual.
Uneori, este posibil ca medicul sa prescrie si medicamente pentru stimularea ovulatiei, mai ales in cazul femeilor care doresc sa ramana insarcinate.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Florian Robe -
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Probleme de sanatate care se agraveaza daca nu sunt tratate la timp
- Cum pot fi evitate si tratate problemele menstruatiei anormale?
- Cancerul endometrial
- 5 afectiuni grave care nu prezinta simptome
- Ce spun mainile despre sanatatea unei persoane
- Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani
- Frumusetea: intrebari si raspunsuri
- Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament
- Ce trebuie sa stii despre sindromul ovarelor polichistice, cauza frecventa a ...
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?