Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Transplantul de fata una dintre cele mai laborioase operatii de transplant

Actualizat la data de: 29 Martie 2022

Ce este transplantul de fata

Sus
Transplantul de fata una dintre cele mai laborioase operatii de transplant

Transplantul de fata este o procedura medico-chirurgicala de inlocuire completa a fetei, folosind tesut de la un donator. In cadrul acestei proceduri, se va transplanta piele, scheletul nazal, cartilajele nazale, buzele, muschii faciali, nervii faciali si uneori si oasele fetei.

Primul transplant de fata din lume, la un om, a fost facut in Franta in anul 2005. Franta, Turcia, Spania si SUA sunt considerate tarile fruntase in cercetarea transplantului de fata, cu tot ce implica el.

Scopul pentru care se face transplantul de fata este de a imbunatati considerabil calitatea vietii unui pacient desfigurat. Desfigurarea poate aparea in urma traumatismelor faciale, arsurilor, tumorilor cutanate faciale sau bolilor genetice ce evolueaza cu malformatii. Prin transplant sunt imbunatatite atat estetica cat si functionalitatea fetei, pentru ca pacientul sa poata aiba din nou unele abilitati precum mestecatul, inghititul, vorbitul, respiratul corespunzator, pe nas si pe gura. Desigur dorinta de a avea un transplant de fata poate veni si din cauza unui aspect social, intrucat multi pacienti desfigurati se izoleaza de lumea din jur.

Cuprins articol

  1. Ce este transplantul de fata
  2. Candidatii pentru transplant de fata
  3. Metode de screening
  4. Donatorii
  5. Operatia de transplant de fata
  6. Riscurile transplantului de fata
  7. Recuperarea post-transplant
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Candidatii pentru transplant de fata

Sus

Nu orice persoana cu leziuni faciale poate beneficia de un astfel de tratament, fiind o procedura scumpa, complicate si anevoioasa. Astfel, candidatii sunt pacientii ce respecta urmatoarele criterii:
- Varsta intre 18 si 60 de ani
- Traumatism si desfigurare faciala importanta
- Fara istoric de infectie HIV sau hepatita
- Complianta la administrarea indelungata de imunosupresoare
- Fara istoric de cancer in ultimii 5 ani
- Dispusi sa evite sarcina in urmatorul an

Metode de screening

Sus

Toti candidatii pentru transplant de fata trebuie sa treaca printr-un examen fizic riguros, dar si printr-un screening de tip psihologic. Echipa de transplant, formata din mai multi medici, va determina gradul de afectare a fetei si sanatatea muschilor, nervilor si a oaselor. Regenerarea nervilor este esentiala dupa operatie, iar capacitatea nervilor de a se regenera este estimata inainte de operatia efectiva, in timpul screening-ului.

Candidatii si membrii familiei vor fi intrebati si evaluati in legatura cu complianta lor, in legatura cu metodele de recuperare. Acestia trebuie sa fie complianti la tratamentul medicamentos injectabil de dupa operatie si la fizioterapia constanta.

Donatorii

Sus

Donarea de fata nu este inclusa in registrul de donare obisnuit, intrucat nu este un organ considerat vital. Donarea fetei implica un consimtamant foarte atent, special si sensibil, pe care donatorul si familia sa trebuie sa il dea. In plus fata de potrivirea grupelor sanguine si a factorilor imunologici ai donatorului cu primitorul, transplantul de fata implica si o grija pentru nuanta pielii, tonul acesteia, culoarea parului, sex, etnie, rasa, marimea fetei si a capului. Odata ce sunteti confirmat ca un candidat pentru transplant de fata, veti sta pe lista de asteptare de la cateva saptamani pana la cateva luni, pana se va gasi un donator.

Operatia de transplant de fata

Sus

Candidatii pentru transplant pot fi sunati si chemati la spital pentru operatie oricand. Din momentul in care pacientul ajunge la spital, acesta este verificat si pregatit pentru operatie. Medicii vor folosi cateva explorari complementare pentru a vedea anatomia exacta a fetei pacientului, explorari precum ecografia venoasa.

Imediat ce donatorul devine disponibil, doua echipe de chirurgi vor incepe 2 operatii, simultan. O echipa va pregati primitorul pentru noua sa fata, iar cealalta echipa va pregati donatorul pentru transplant.

Chirurgii vor conecta pe rand toate structurile fetei primitorului, a structurii osteo-musculare ramase, cu structurile fetei donatorului. Acestia vor folosi microscopul pentru ceea ce se numeste microchirurgie, atunci cand sunt conectate arterele, venele si nervii. Dupa ce se asigura ca sangele circula prin fata transplantata, restul structurilor sunt conectate, tesuturile moi si pielea sunt suturate. Intreaga operatie este foarte migaloasa, dificila si indelungata, avand o durata de cel putin 16 ore, in functie de anatomia fiecarui caz.

Chirurgii duc o munca colosala in sala de operatie, impreuna cu echipa de asistente si cea de anestezisti, care monitorizeaza functiile vitale. Sedarea intra-operatorie timp de 16 ore nu este deloc usor de suportat pentru pacient.

Dupa operatie, pacientul este transferat pe sectia de terapie intensiva, unde va sta aproximativ o saptamana. Echipa de transplant va lua decizia ca pacientul poate fi mutat din terapie intensiva catre o unitate speciala de transplant, unde va primi tratament speciific transplantului.

Este important sa stiti ca odata implicat in aceasta operatie, puteti sta internat timp de cateva saptamani, pana la 4. Timpul pe care il puteti petrece in spital depinde de numerosi factori precum suportul si asistenta de care dispuneti acasa, complicatii intra sau post-operatorii, modul de recuperare. Astfel, fiecare caz este diferit, dar cu siguranta, transplantul de fata nu este la fel de usor de suportat ca si alte operatii de transplant.

Riscurile transplantului de fata

Sus

Toate operatiile de transplant au riscuri, ce tin atat de interventia chirurgicala, cat si de pacient.

Riscuri chirurgicale

Fiind o procedura complicata, lunga, complicatiile din timpul interventiei pot fi amenintatoare de viata. Poate aparea orice, de la sangerari masive la tromboze si infectii generalizate. De asemenea, anestezia timp de atat de multe ore, poate da efecte adverse si complicatii manifestate la trezirea pacientului. Este important ca pacientul sa cunoasca toate riscurile inainte de a-si da consimtamantul.

Riscuri de rejet

Rejetul este reactia organismului de a respinge ceva strain, in acest caz fata transplantata. Rejetul de transplant este o reactie imunologica, care din pacate nu poate fi prevenita. Administrarea medicamentelor imunosupresoare poate ajuta ca reactia de rejet sa nu apara, insa in final, totul depinde de organism.

Episoadele de rejet se manifesta prin pierderea sensibilitatii sau abilitatii de miscare a fetei, de dureri locale sau furnicaturi, tumefiere, modificari de culoare a pielii. In timpul acestor episoade, daca mergeti la spital, veti primii o injectie intravenoasa cu medicamente speciale. In cazuri rare, cand episoadele de rejet sunt prea frecvente si severe, transplantul trebuie refacut.

Riscuri imunosupresoare

Imunosupresoarele sunt medicamente anti-rejet, medicamente pe care pacientul va trebui sa le ia in fiecare zi, pentru tot restul vietii. Complianta la administrarea cronica trebuie sa existe inca de dinainte de operatie. Riscul acestor medicamente este ca predispune pacientul la infectii, infectii ce vor aparea mult mai frecvent decat in cazul neadministrarii lor. Sunt obligatorii dupa orice transplant de fata, pentru ca lucrurile sa mearga bine.

Recuperarea post-transplant

Sus

Dupa operatia incheiata cu succes, veti petrece 2 pana la 4 saptamani in spital. In acest timp:
- veti fi hranit cu ajutorul unui tub
- veti incepe sa luati doza zilnica de imunosupresoare
- veti primi medicamente antialgice la nevoie
- veti incepe fizioterapia si terapia de comunicare imediat ce sunteti capabil

Echipa de transplant va lucra in acest timp la un plan personalizat de tratament post-transplant, tratament ce va include pe langa medicatie, un orar exact al fizioterapiei, terapiei pentru limbaj si comunicare, si eventual a psihoterapiei. Vizitele la spital vor trebui facute periodic, pentru consult medico-chirurgical.

Recuperarea este indelungata, iar pacientii candidati trebuie sa stie si sa fie pregatiti pentru acest lucru. Recuperarea completa va aparea dupa cel putin 6 luni, iar unele parti din recuperare vor trebui facute pentru tot restul vietii, pentru a asigura toate abilitatile si activitatile de care pacientul are nevoie zilnic.

Concluzie

Sus

Transplantul de fata este una dintre cele mai laborioase operatii de transplant, motiv pentru care candidatii sunt alesi cu strictete, iar echipa de chirurgic este mereu una profesionista. Operatia este lunga, iar recuperarea este si mai lunga, aspecte pentru care pacientul trebuie sa fie pregatit inca de la inceput. Daca exista complianta din partea pacientului si a membrilor familiei, rezultatele vor fi spectaculoase.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/face-transplant/about/pac-20394037
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/face-transplant


Medici specialisti Chirurgie plastica

  • Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
  • Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
  • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate