Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Implanturile mamare - ce presupune interventia si riscurile ce pot aparea

Actualizat la data de: 01 Octombrie 2021
Consultant medical:

Dr. Ruxandra Iliescu
Medic rezident - Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Clinica: Spitalul Clinic de Urgenta Bucuresti

Generalitati

Sus
Implanturile mamare - ce presupune interventia si riscurile ce pot aparea

Implanturile mamare au doua scopuri principale: unul reconstructiv, si le vizeaza in principal pe femeile care au suferit mastectomii, si unul estetic, in acest caz fiind vorba despre femeile care isi doresc un bust mai proeminent. Interventia nu este una usoara si lipsita de complicatii, de aceea este indicat ca inainte de procedura, femeile sa comunice cu medicul curant, pentru a li se face cunoscute atat beneficiile, cat si riscurile la care sunt supuse.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Ce presupune interventia
  3. Complicatiile implanturilor mamare
  4. Controale periodice
  5. Citeste pe aceeasi tema

Ce presupune interventia

Sus

In vreme ce reconstructiile mamare continua sa fie un subiect delicat de abordat pentru multe femei, implanturile care vizeaza marirea sanilor sunt din ce in ce mai cunoscute.

Decizia de augumentare mamara este una importanta si trebuie luata in cunostinta de cauza. Interventia presupune anestezie generala, o perioada de recuperare si eventuale neplaceri care pot aparea imediat dupa operatie sau chiar in decursul anilor.

In functie de materialul din care sunt confectionate, exista doua tipuri de implanturi mamare: implanturi cu ser fiziologic si implanturi cu silicon. Si intre acestea exista mai multe tipuri, putand fi rotunde sau anatomice, cu lungimi diferite ale bazelor, totul stabilindu-se in functie de dorinta pacientei si recomandarile medicului specialist.

In urma operatiei, avand in vedere ca este vorba despre una sub anestezie generala, pacienta ramane sub observatie, eventual cu tuburi de dren, pentru a nu se forma hematoame sau seroame. Postoperator, pacienta nu are voie sa care greutati, sa faca exercitii fizice solicitante, este nevoie de odihna, de timp pentru acomodarea cu noul aspect al corpului. Controalele periodice trebuie sa fie respectate conform indicatiilor pentru a preintampina eventualele complicatii care pot aparea, iar daca acestea au aparut, pentru a le solutiona din timp.

Complicatiile implanturilor mamare

Sus

- Sangerare abundenta. Operatia de implant mamar nu este una superficiala, ci una de profunzime. Implantul presupune o incizie pre sau retropectorala, in functie de particularitatile pacientei, practic intr-o zona intens vascularizata. Din acest motiv, pot aparea mici complicatii chiar si la cateva zile dupa inchiderea operatiei. In unele cazuri, poate fi necesara redeschiderea acesteia pentru a descoperi sursa de sangerare si pentru a se efectua curatari si chiar amplasarea unui dren chirurgical. Pentru siguranta, chirurgii prefera pozitionarea unui tub de tren chiar in timpul operatiei, in functie de particularitatile cazului.

- Infectii. Implantul presupune un corp strain pe care organismul l-ar putea respinge, iar principala reactie in acest caz este infectia. Aceasta poate aparea la cateva zile si chiar saptamani de la operatie. In mod obisnuit, infectia ar trebui sa cedeze la antibiotice, insa daca acest lucru nu se intampla, implantul ar putea fi indepartat, urmand ca un altul sa fie introdus dupa ce infectia a fost rezolvata.

- Scurgeri si rupturi. Riscul aparitiei unor astfel de probleme creste in timp, pe masura ce implanturile "imbatranesc". Implanturile se pot chiar rupe, daca sanul a suferit un traumatism puternic.

- Sensibilitate. Femeile care au suferit un implant mamar se pot confrunta fie cu o sensibilitate crescuta la nivelul memelonului si al sanului, fie cu una mai scazuta. Schimbarile de sensibilitate pot fi temporare sau permanente si pot afecta capacitatea de alaptare.

- Necroza. Una dintre complicatiile majore este data de formarea de tesut mort in jurul implantului. Acest lucru poate impiedica vindecarea ranii si poate face necesara scoaterea implantului.

- Termenul de valabilitate: Implanturile mamare nu sunt garantate pe viata. Recomandarea este ca ele sa fie schimbate dupa 10-15 ani de la operatie. Evident, ele pot fi schimbate si mai devreme, in cazul in care apar complicatii precum ruperea lor. Implanturile disponibile acum pe piata nu mai sunt, insa, ca cele de dinainte, fiind confectionate din materiale mai putin susceptibile de a fi respinse de organism. Astfel, acest lucru asigura utilizarea pe perioade mai lungi de timp, uneori nefiind nevoie sa fie inlocuite.

- Asimetrie mamara

- Cicatrizare defectuoasa, in functie si de predispozitia genetica a pacientei

- Migrarea implantului din pozitia sa

Controale periodice

Sus

Intrucat implanturile mamare presupun prezenta unui corp strain in organism, sunt recomandate controale medicale periodice. Astfel, prima vizita va avea loc la 3-4 zile dupa operatie, iar a doua, la 2-3 saptamani.

Dupa aceste vizite, se va reveni la control dupa o luna, la 3 luni, la 6 luni si la un an. Apoi, vizita la cabinet se va repeta anual sau de fiecare data cand pacienta resimte dureri sau disconfort la nivelul sanilor. De asemenea, este recomandata efectuarea investigatiilor tipice urmaririi sanilor: autopalpare zilnica, efectuare de mamografii, observarea oricaror schimbari care apar.


Medici specialisti Chirurgie plastica

  • Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
  • Asist. univ. dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
  • Asist. univ. dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
  • Dr. Catalin Stangu - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate