Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Osteita alveolara poate aparea dupa extractia dentara

Actualizat la data de: 23 August 2022

Ce este osteita alveolara

Sus
Osteita alveolara poate aparea dupa extractia dentara

Osteita alveolara este o afectiune din sfera stomatologica, foarte dureroasa, ce poate aparea dupa extractia unui molar de minte. Aceasta afectiune apare atunci cand cheagul de sange de la baza molarului extras nu se formeaza, sau se dizolva prea repede, inainte ca rana sa fie vindecata.

In mod normal, dupa extractia unui molar permanent, se formeaza un cheag la baza locului de extractie. Acesta are rolul de a proteja osul subiacent si terminatiile nervoase ale alveolei ramase goale in urma extractiei. Cheagul de sange ofera si baza cresterii unui os nou, dar si pentru dezvoltarea tesutului moale deasupra cheagului, in timp.

Expunerea osului profund si a terminatiilor nervoase, prin lipsa cheagului, duce la durere intensa, nu doar la nivel alveolar, cat si iradiata, catre o jumatate a fetei. Alveola dentara se inflameaza si acumuleaza resturi alimentare, ceea ce accentueaza durerea. Daca apare osteita alveolara dupa extractia dentara, aceasta va aparea in 1 pana la 3 zile de la extractie.

Osteita alveolara este cea mai frecventa complicatie in urma extractiilor dentare, in special in cazul molarilor de minte. Medicamentele antialgice uzuale nu vor fi suficiente pentru tratamentul osteitei, insa medicul dentist poate oferi tratament eficient si permanent.

Cuprins articol

  1. Ce este osteita alveolara
  2. Semne si simptome
  3. Cand ar trebui sa mergeti la medic?
  4. Cauze
  5. Factori de risc
  6. Riscuri si complicatii
  7. Preventie
  8. Concluzie
  9. Citeste pe aceeasi tema

Semne si simptome

Sus

Semnele si simptomele osteitei alveolare debuteaza in primele 3 zile de dupa extractie, de regula brusc. Acestea includ:
• Durere de intensitate crescuta la nivelul locului extractiei
• Durere iradiata catre o jumatate a fetei, de partea extractiei, la nivelul ochiului, urechii, tamplei, gatului
• Pierderea totala sau partiala a cheagului de la nivelul alveolei, ce poate fi vizualizata ca si golirea alveolei
• Vizualizarea osului la nivelul alveolei
• Respiratie urat mirositoare
• Gust neplacut

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Sus

Un anumit nivel de durere si/sau disconfort este normal, in urma extractiei dentare. Totusi, acea durere, considerata fiziologica, ar trebui sa fie usor de gestionat fie fara tratament, fie prin administrare de medicamente antialgice minore, precum Ibuprofen. Astfel, durerea care nu se amelioreaza dupa administrarea de antialgice prescrise de catre medicul dentist, este o durere ce necesita investigatii suplimentare.

Apelati la medicul dentist care a efectuat extractia, daca in primele zile post-extractie, apar simptome ingrijoratoare.

Cauze

Sus

Cauza exacta a osteitei alveolare este un subiect ce este inca studiat. Cercetatorii suspecteaza insa, ca anumite aspecte pot fi implicate:
• Contaminarea bacteriana a alveolei
• Traumatisme la locul extractiei, in timpul extractiei sau dupa
• Consumul de bauturi si alimente ce impiedica formarea cheagului: bauturi sau alimente cu temperaturi extreme, fierbinti sau foarte reci

Factori de risc

Sus

Factorii ce cresc riscul pacientului de a dezvolta osteita alveolara, sunt:

• Fumatul si utilizarea produselor cu tutun. Substantele din tigari sau alte produse cu tutun, pot preveni formarea cheagului, vindecarea ranii, sau pot chiar contamina locul extractiei

• Contraceptive orale. Nivelurile crescute de estrogen din contraceptivele oral pot intrerupe si incetini procesul de vindecare. Daca va aflati sub un astfel de tratament, intrebati medicul dentist daca trebuie sa il intrerupeti sau nu

• Ingrijire necorespunzatoare. Nerespectarea regulilor de igiena orala si de ingrijire a alveolei, pot creste riscul de osteita alveolara

• Istoricul medical de osteita alveolara. Daca ati mai avut aceasta afectiune in trecut, sunteti mai susceptibil la a dezvolta din nou osteita, dupa o alta extractie. Desigur, nu este un aspect obligatoriu

Infectia dentara sau gingivala. Infectiile prezente sau anterioare, in regiunea alveolei din care s-a extras dintele, cresc riscul de osteita alveolara  

Riscuri si complicatii

Sus

Desi foarte dureroasa, osteita alveolara duce rar la infectii sau alte complicatii severe. Totusi, potentialele complicatii pot include vindecare intarziata sau infectia acuta a alveolei. Infectiile se pot croniciza, atunci cand nu sunt tratate, rezultand infectia cronica a osului (osteomielita).

Preventie

Sus

In ceea ce priveste preventia osteitei alveolare, medicul stomatolog va oferi indicatii precise, in special dupa procedura de extractie dentara. Dumneavoastra puteti lua masuri de preventie atat inaintea extractiei, cat si dupa. De asemenea, medicul va lucra conform unor reguli bine stabilite, pentru a preveni osteoita alveolara indusa prin extractia in sine.

Inainte de extractie

• Apelati la un medic dentist cu experienta in procedurile de extractie
• Evitati fumatul cu cateva zile inainte de extractie, pentru a reduce riscul de osteita
• Discutati cu medicul dentist despre medicamentele sau suplimentele pe care le luati, intrucat ele pot interfera cu formarea cheagului

In timpul extractiei

In timpul extractiei, medicul dentist se va ocupa de preventia osteitei alveolare, prin efectuarea unor pasi bine stabiliti. Preventia acestuia va include si prescrierea unor medicamente care vor ajuta:
• Apa de gura antibacteriana, inainte si imediat dupa extractie
• Antibiotice orale administrate preventiv, in special in cazul persoanelor imunodeprimate
• Solutii antiseptice aplicate local, la locul extractiei

Dupa extractie

Veti primi instructiuni despre procesul de vindecare de dupa extractie, precum si despre masurile pe care trebuie sa le luati pentru a sustine vindecarea corecta. Ingrijirile corespunzatoare, de acasa, promoveaza vindecarea si previne afectiunile locului de extractie, inclusiv osteita alveolara.

Recomandarile medicului dentist vor include urmatoarele:

• Reducerea activitatii. In ziua extractiei dentare, asigruati-va ca va odihniti, pentru a evita micile traumatisme de la nivelul alveolei 

• Gestionarea durerii. Utilizati pachete cu gheata, la nivelul fetei, pe partea in care a avut loc extractia. Acestea vor reduce inflamatia si durerea. Luati medicamentele antialgice minore, atunci cand este nevoie

• Consumul de bauturi. Consumati multa apa dupa procedura, insa asigurati-va ca este la temperatura camerei. Evitati bauturile alcoolice, cafeinizate, acidulate, fierbinti sau foarte reci, timp de cateva zile dupa extractie.

• Consumul de alimente. In ziua extractiei, consumati alimente moi, precum iaurtul sau piureul. Nu mancati pana cand nu trece efectul anesteziei, pentru a evita muscarea obrajilor. Evitati mestecarea alimentelor cu partea din care a avut loc extractia

. • Igiena orala. Imediat dupa extractie, puteti sa va spalati pe dinti normal, usor, evitand insa locul extractiei. Dupa 24 de ore, puteti peria si acea zona, cu grija. Utilizati apa de gura antibacteriana in perioada urmatoare, si nu numai.

• Fumatul. Daca fumati sau utilizati produse cu tutun, nu o faceti in primele 48 de ore de la extractie.

Concluzie

Sus

Osteita alveolara este o afectiune dentara, caracterizata prin lipsa formarii sau dizolvarea cheagului de sange fiziologic, dupa o extractie dentara. Desi beneficiaza de tratament eficient, preventia este intotdeauna cea mai buna optiune. Puteti preveni osteita prin respectarea catorva recomandari atat inainte de extractie, cat si dupa.

Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-socket/symptoms-causes/syc-20354376
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278239120303207


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate