Ridicarea sanilor sau liftingul mamar
Lifting mamar
SusRidicarea sanilor, numita si lifting mamar, este o interventie chirurgicala realizata de catre un medic chirurg estetician, pentru a modifica forma sanilor. Termenul medico-chirurgical pentru aceasta operatie este de mastopexie, si este diferita de operatia de augumentare mamara sau implantare de silicon.
Motivele pentru care puteti alege aceasta operatie sunt diverse, si tin de propriile preferinte asupra aspectului sanilor. Operatia are scopul de a reda increderea in sine a pacientelor. Liftingul mamar nu va modifica marimea sanilor, dar daca va doriti acest lucru, exista optiunea de combinare a liftingului mamar cu auguemntarea sau reductia mamara.
Cuprins articol
Cand se realizeaza?
SusSanii se modifica odata cu varsta. Acestia fie pierd din fermitate, elasticitate, fie devin asimetrici si deranjeaza pacienta din punct de vedere estetic si nu numai. Exista multe cauze ce duc la modificari ale sanilor, asupra carora se recomanda operatia de lifting mamar.
Cateva dintre aceste cauze sunt:
• Sarcina. In timpul sarcinii, ligamentele ce sustin sanii se pot intinde, din cauza cresterii in dimensiuni si in greutate a sanilor. Dupa nastere, odata cu pierderea greutatii sanilor, ligamentele raman intinse si nu mai mentin sanii in forma anterioara. Acest lucru se poate intampla indiferent daca alaptati sau nu.
• Modificari de greutate. Scaderea si cresterea in greutate au acelasi efect asupra sanilor, intrucat pielea se intinde si isi pierde din rezistenta.
• Gravitatea. Chiar si in absenta altor cauze, cu timpul, gravitatea induce intinderea ligamentelor de la nivelul sanilor.
• Asimetria. Exista situatii, fie de la nastere, fie dobandite, in care asimetria sanilor este foarte accentuata, devenind vizibila si deranjanta. Operatia de mastopexie, cu sau fara alte interventii, poate reduce aceasta asimetrie.
Operatia de ridicare a sanilor poate imbunatati aspectul sanilor si ridica pozitia mameloanelor. De asemenea, liftingul mamar poate micsora zona areolei, din jurul mamelonului, daca pacienta doreste acest lucru. Astfel se va obtine un aspect uniform, in concordanta cu noua forma si pozitie a sanilor, iar sanii vor avea un suport mult mai bun.
Contraindicatii
SusOperatia de lifting mamar nu este recomandata tuturor. Daca planuiti sa ramaneti insarcinata in viitor, operatia ar trebui amanata, intrucat sanii se pot intinde in timpul sarcinii, iar rezultatele operatiei facute anterior se vor diminua.
Alaptatul poate fi un alt motiv pentru a amana operatia. Desi alaptatul este posibil dupa procedura, poate fi ceva mai dificil.
Desi operatia poate fi realizata pe orice marime de sani, statisticile spun ca mastopexia realizata asupra sanilor de marimi mai mici va avea rezultate de lunga durata. Sanii mai mari sunt automat mai grei, favorizand revenirea la forma initiala.
Riscuri si complicatii
SusDesi este considerata o interventie sigura, exista cateva riscuri posibile ce trebuie intotdeauna discutate cu medicul chirurg. Acestea includ:
• Cicatrizare. Desi cicatricile formate sunt permanente, ele se estompeaza dupa 1 pana la 2 ani, de cele mai multe ori. In cazuri rare, vindecarea dificila poate cauza cicatrizarea exagerata, evidenta.
• Pierderi ale sensibilitatii sanilor. Sensibilitatea revine de regula in primele cateva saptamani, dar unele pierderi pot fi permanente.
• Tulburari de alaptare. Chiar daca alaptarea este posibila si dupa aceasta operatie, unele femei pot avea productie scazuta de lapte din cauza aceasta.
• Riscuri operatorii. Ca si in cazul oricarei operatii majore, liftingul mamar induce un risc de hemoragie, infectie si reactii adverse la anestezie. Este posibil sa apara si reactii alergice la materialele utilizate in timpul operatiei. Acestea sunt riscuri controlabile insa, iar medicul chirurg va face toti pasii pentru a reduce aceste riscuri.
Inainte de operatie
In vederea realizarii acestei operatii, trebuie sa mergeti la un consult la un medic chirurg estetician, cu care sa discutati dorintele si nevoile dumneavoastra.
In timpul consultului, medicul chirurg va:
• Revizui istoricul dumneavoastra medical. Acesta trebuie sa cunoasca orice afectiune pe care o aveti sau ati avut-o, si de asemenea tratamentele pe care le luati acasa. De asemenea, istoricul familial de cancer mamar este esential de mentionat.
• Face un examen obiectiv. Pentru a stabili optiunile de tratament, medicul va examina sanii, inclusiv pozitia mameloanelor, pozitia sanilor si gradul de asimetrie. Medicul va analiza si elasticitatea pielii.
• Discutati despre asteptarile pe care le aveti. Este important sa explicati motivul pentru care va doriti aceasta operatie, si modul in care vreti ca acestia sa arate.
Tinand cont de indicatiile medicului, inainte de operatie va trebui sa faceti urmatorii pasi:
• Programati o mamografie. Mamografia clasica este recomandata inainte de operatia de lifting mamar, precum si la cateva luni postoperator.
• Opriti fumatul. Fumatul reduce fluxul sanguin la nivelul pielii si intarzie vindecarea. Daca sunteti fumatoare, este important sa opriti fumatul cu cateva zile inainte de operatie.
• Evitati unele medicamente. Veti fi probabil nevoita sa evitati medicamente precum aspirina, antiinflamatoarele sau suplimentele naturiste, pentru a reduce riscul de sangerare
• Mentineti o greutate optima. Luati in considerare modificarile de dieta si exercitii fizice, pentru a atinge o greutate optima inainte de operatie
• Asigurati-va ca aveti ajutor. In ziua operatiei, cineva trebuie sa va conduca acasa. De asemenea, in primele zile de dupa operatie, veti avea nevoie de ajutor pentru activitati zilnice, precum pieptanatul sau spalatul parului.
In timpul operatiei
Tehnicile chirurgicale de indepartare a tesutului in exces si remodelare mamara, variaza. Tehnica aleasa de catre medicul chirurg estetician va determina locurile incizilor si a cicatricilor ulterioare. Inciziile pot fi efectuate:
• La nivelul areolei
• Pe linia situata inferior de areola
• Pe liniile orizontale ale sanului
Intreaga interventie se desfasoara sub anestezie fie loco-regionala, fie generala, in functie de durata operatiei. La finalul interventiei, structurile vor fi suturate cu fire chirurgicale. Operatia dureaza intre 2 si 3 ore, iar pacienta poate merge acasa in aceeasi zi, sau in ziua imediat urmatoare.
Dupa interventie
Dupa operatia de lifting mamar, sanii vor fi acoperiti de bandaje si veti primi un sutien cu rol de suport. Puteti avea cateva mici tuburi de dren plasate la nivelul sanilor, pentru a elimina excesul de fluid, in primele zile post-operator.
In primele doua saptamani, sanii pot fi inflamati, pot aparea vanatai si o usoara durere sau disconfort la nivelul inciziilor. Lipsa de sensibilitate de la nivelul sanilor va dura timp de cateva saptamani.
Medicul va oferi indicatii clare cu privire la ce nu aveti voie sa faceti dupa operatie: evitati ridicarea sanilor, a mainilor, aplecarea, miscarile bruste si ridicarea de greutati. Dormiti pe spate si purtati bustiera sau sutienul pentru suport cat mai mult timp posibil. De asemenea, evitati activitatile sexuale in primele 2 saptamani dupa operatie. Medicul estetician va va spune cand puteti relua activitatile zilnice care implica ridicatul mainilor, precum spalatul pe par.
Rezultate
SusImediat dupa operatie, veti observa o modificare a aspectului acestora. Forma lor va suferi mici modificari continue in timpul urmatoarelor luni, dupa care vor atinge forma si pozitia finala, permanenta.
Initial, cicatricile vor fi vizibile, rosii. Acestea se vor estompa considerabil in urmatoarea perioada, devenind foarte putin vizibile dupa 1-2 ani.
Desi sunt promitatoare si excelente, rezultatele nu sunt intotdeauna permanente. Chiar si dupa o astfel de operatie, sanii sunt afectati odata cu varsta, din cauza pierderii elasticitatii sanilor. Mentinerea unei greutati normale, constante, va ajuta la prelungirea rezultatelor interventiei de lifting mamar.
Concluzie
SusOperatia de lifting mamar este operatia de ridicare a sanilor, recomandata pacientelor ce observa lipsa de fermitate, elasticitate a sanilor. Medicul estetician va alege cea mai potrivita tehnica chirurgicala si va recomanda operatia in cazurile in care este nevoie. Rezultatele interventiei sunt foarte bune, iar pacientele sunt multumite de cele mai multe ori, insa acestea nu sunt permanente.
Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23298-breast-lift
https://www.plasticsurgery.org/cosmetic-procedures/breast-lift
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Chirurgie plastica
- Dr. Ina Ruxandra Petrescu -
- Dr. Simona Stoicescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Zamfirescu Dragos - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Octavian Badea - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
- Dr. Florina Gusa - Spitalul clinic de urgenta chirurgie plastica, reparatorie si arsuri (fost Spitalul clinic de chirurgie plastica, reconstructiva si arsuri STEAUA)
Articole recomandate
- Cancerul asociat implantului mamar
- Reconstructia mamara – riscuri si beneficii
- Implanturile mamare - ce presupune interventia si riscurile ce pot aparea
- Mamoplastia de reductie
- Operatia de reducere a sanilor motivatie, riscuri si rezultate posibile
- Reducerea sanilor
- Alaptarea
- Invata sa previi cicatricile lasate de acnee
- Cicatricile